x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nestemate din veacul trecut

Nestemate din veacul trecut

de Cristina Andreea Catana    |    30 Noi 2005   •   00:00
Nestemate din veacul trecut
GURMANDUL IN BUCATE
O reteta cu ingrediente speciale de sarbatori

Povestea retetei din numarul acesta incepe tot cu o… poveste. Pasionata fiind de istoriile Bucurestiului interbelic, nu am putut sa refuz invitatia de a o cunoaste pe doamna Nicole Cernea. A venit in Romania pe la sfarsitul anilor ’30, chemata de farmecul Bucurestiului, de viata lui boema. Si uite asa, a stat o zi, a stat doua, apoi a trecut o saptamana. Si zilele treceau, si tanara Nicole le tot promitea parintilor ca se intoarce pe pamanturile franceze, de unde plecase. Dar ea prinsese drag de romani, de sufletele lor atat de primitoare. Si ca tot v-am spus de suflete, unul dintre cele cate le-a intalnit s-a impletit cu al ei. Dragostea a fost atat de mare, incat Nicole s-a hotarat sa ramana definitiv in Romania, alaturi de Eugen Cernea, cel care i-a fost partener de viata mai bine de sase decenii. Nu i-a fost dor de nimic din Franta, numai gustul bucatelor de acolo nu a putut sa-l uite. Asa ca la sarbatori pune pe masa mancaruri pe care le-a invatat de la mama ei.

INVITATIE. "E imposibil sa te nasti francez si sa nu fii gurmand", imi spune surazand. "Desi aici, in Romania, Eugen m-a invatat ca si romanii au un fel de gurmanderie a lor". M-a invitat la masa, intr-o zi in care urma sa prepare un fel de mancare sofisticat si savuros. Dorada cu salata rucola si perle de rodii. Este reteta pe care o pregateste de fiecare data de Sfantul Nicolae, pentru ca in aproape 70 de ani de viata petrecuti in Romania s-a deprins cu toate obiceiurile noastre. Cum de peste mai auzisem, rodia nu-mi era nici ea straina, am fost nevoita sa vad ce este cu salata rucola. Am aflat ca la gust seamana cu mustarul si ca este folosita in mancaruri mai mult ca un condiment, decat ca ingredient de baza. Este folosita mai cu seama in bucataria italieneasca, frantuzeasca, spaniola, greceasca si egipteana.

Acum, ca stiam tot ce trebuia sa stiu despre mancare, m-am dus la doamna Nicole gata sa ascult povesti si sa cunosc… gustul Frantei. Nu o sa va spun din tot ce am auzit decat reteta, pentru ca inglobeaza in ea toata aroma cuvintelor frantuzoaicei. Pentru a o prepara aveti nevoie de 400-500 g peste dorada, 60 g salata rucola, otet balsamic, miere, ulei de masline extravirgin, trei sferturi de rodie, lamaie sau lime. Dorada se taie fileuri inainte de a se pune pe gratarul foarte incins cu ulei de masline timp de 10 minute. Rucola se curata si se rupe. Separat se face o reductie de otet balsamic, ulei de masline si miere, se lasa la fiert pana scade. Aceasta se lasa sa se raceasca si se amesteca bine cu rucola, cu ulei de masline si lamaie. Rodia foloseste mai mult pentru decor. Se face un sos din zeama de lamaie, perle de rodie si unt. Se adauga deasupra pestelui, doar atat cat sa o… imbaieze, ca apa de roua.

DECOR. Masa a aranjat-o ca pentru o zi de mare sarbatoare. Vesela adusa din Franta, decoruri care te trimit cu gandul la orasul de pe marginea Senei. Am simtit cum se impletesc atatea arome intr-o combinatie aproape perfecta. Nu stiu cum este in Franta, dar, daca ar fi sa ma iau dupa cuvintele gazdei mele, cred ca este un loc minunat. Un loc aromat. Acum inteleg de ce dintre toate lucrurile specifice acelui loc doamna Nicole nu a putut sa uite bucatele. Pentru ca te mangaie pe suflet!

RUCOLA
Romanii si grecii antici considerau salata rucola ca fiind afrodiziaca, consumandu-i atat frunzele, cat si semintele. Astazi este folosita la salate, gatita sau sub forma de piureuri. Are un continut caloric foarte scazut, o cana de rucola avand numai doua calorii. De asemenea, este bogata in vitaminele A si C si fier. Indienii o utilizeaza pentru a extrage ulei din seminte, insa nu consuma frunzele salatei rucola. Pentru bucatarii italieni este un bun condiment pentru pizza.
LIME
Limetele sunt cele mai detoxifiante fructe. Dupa prea multa mancare sau prea multa bautura, stoarceti cateva limete si beti sucul si veti simti cum trupul vi se curata de toxine. Malayesienii merg mai departe, existand credinta ca aceste fructe alunga si duhurile rele. In Asia, taramul lor nativ, limetele sunt foarte utilizate in bucatarie, dar si in medicina. Europenii au inceput sa le foloseasca dupa secolul al XI-lea.
MIERE
Mierea este recomandata ca substitutul natural si sanatos al zaharului. Deoarece gustul acesteia este foarte puternic, daca faceti inlocuirea, nu utilizati decat jumatate din catitate. De exemplu, daca reteta cere 100 g zahar, nu puneti decat 50 g miere. Adaugata la prajituri, mierea le face sa se pastreze mai pufoase pentru mai mult timp, pentru ca retine apa. De asemenea, mierea este foarte utila in cazul durerilor de gat.
OTET BALSAMIC
Otetul balsamic este produs in Italia, in regiunile Modena si Reggio, din struguri albi dulci. Prima mentiune este facuta in anul 1046, cand o sticla i-a fost data cadou imparatului Enrico al III-lea. Apoi, cateva secole mai tarziu, in Evul Mediu, a fost folosit ca dezinfectant. Mai mult de atat, isi castigase reputatia de medicament minune. Astazi este folosit in salate, sosuri, marinate sau drept condiment pentru preparatele din peste.
×
Subiecte în articol: rucola