x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar NOTORIU - Chec de albuşuri “mâncarea îngerilor”

NOTORIU - Chec de albuşuri “mâncarea îngerilor”

27 Sep 2008   •   00:00

Checul şi-a câştigat de multă vreme faima de mare “star” printre dulciuri. De ce? Deoarece nu există gospodină, credem noi, care să nu fi preparat un asemenea “dulce”.



Checul şi-a câştigat de multă vreme faima de mare “star” printre dulciuri. De ce? Deoarece nu există gospodină, credem noi, care să nu fi preparat un asemenea “dulce”.

Găsim acum în cofetării prăjituri care mai de care mai glazurate şi mai cremoase. Dar pe “bătrânul” chec, făcut de bunica încă nu-l poate “bate” nimic. În periplul nostru gastronomic, propus de cartea “1001 de reţete culinare”, am găsit reţeta acestui chec divin, numit şi “checul îngerilor”.

REŢETĂ

Ingrediente: 125 g de făină, 300 g de zahăr, 12 albuşuri de ou, o jumătate linguriţă de bitartrat de potasiu, două linguriţe coajă de lămâie rasă, o jumătate linguriţă de esenţă de vanilie, fructe de pădure.

Preparare:
Se trece făina şi jumătate din cantitatea de zahăr printr-o sită într-un castron care se pune deoparte. Albuşurile şi bitartratul de potasiu se bat într-un castron până se formează vârfuri moi. Se adaugă treptat zahărul rămas şi se bate compoziţia până se îngroaşă şi devine lucioasă. Se adaugă coaja de lămâie, vanilia şi făina, se amestecă şi se toarnă compoziţia în forma specială – cu un diametru de 23 cm – de chec neunsă cu grăsime. Checul se coace la 190 de grade Celsius 30 de minute, sau până când de ţepuşa introdusă în chec nu se mai lipeşte de aluat. Se răstoarnă şi se lasă la răcit. Cu un cuţit se desprinde checul de marginile formei. Se serveşte cu fructe de pădure.

×
Subiecte în articol: gastronomie