x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Noul an aduce prosperitate

0
Autor: Simona Chiriac 06 Feb 2008 - 00:00

Când în China a sosit vremea primenirii timpului şi trecerea într-un an nou, nimic nu este lăsat la întâmplare. Esenţial este ca norocul, sănătatea şi toate lucrurile bune să ajungă în toate încăperile, la cei peste un miliard de locuitori cât numără în prezent China.

Când în China a sosit vremea primenirii timpului şi trecerea într-un an nou, nimic nu este lăsat la întâmplare. Esenţial este ca norocul, sănătatea şi toate lucrurile bune să ajungă în toate încăperile, la cei peste un miliard de locuitori cât numără în prezent China. Este firesc ca fiecare preparat aşezat la masa de sărbătoare să-şi aibă rolul lui în “acest complot universal”.

 

Simboluri… alimentare

Scoicile sunt considerate simbolul prosperităţii datorită asemănării lor frapante cu monedele chinezeşti. Se prepară în diverse maniere, fierte sau prăjite, şi neapărat cu sos de soia. Pacheţelele de primăvară reprezintă emblema bogăţiei, culoarea lor aurie ducând cu gândul la un lingou de aur. Nici mingiuţele din orez nu sunt de ocolit, căci puterea lor este de a le aduce acasă pe rudele plecate departe. Nu întâmplător se servesc la evenimente cu totul speciale. Arahidele le oferă celor care le consumă viaţă lungă.

De cele mai multe ori, peştele se serveşte la sfârşitul mesei, căci el va face ca anul ce vine să fie unul mult mai bun decât cel care stă să se încheie.

Mai mult, peştele se serveşte pe de-antregul, cu tot cu cap şi coadă, pentru ca să nu tânjeşti după nimic în viitorul apropiat. De altfel, una dintre cele mai populare urări în noaptea de Anul Nou sună cam aşa: “Fie ca în fiecare an să ai parte de mai mult!”.

 

Ritualuri chinezeşti

Ca şi la români, există câteva “ritualuri” pe care le îndeplineşte fiecare chinez atunci când se apropie Anul Nou (numit şi “Festivalul Primăverii”). Se curăţă cu mare grijă toată casa pentru a da afară ghinionul ce s-ar putea ascunde prin vreun colţ. Se pictează, de cele mai multe ori cu roşu (o culoare norocoasă), uşile şi pereţii, apoi se agaţă din loc în loc lampioane. “Zeul Bucătăriei” (care conform tradiţiei veghează la bunăstarea din fiecare cămin) primeşte acum “ofrande”, mai ales din partea copiilor. Gazdele le dăruiesc oaspeţilor portocale şi mandarine, care simbolizează bogăţia şi norocul. Din căminul nici unui chinez nu va lipsi ceea ce am putea numi “tava care ne aduce împreună”. În cele 8 compartimente ale ei se pun alimente care au “puteri miraculoase”. De ce sunt atât de importante aceste ritualuri? Vechile mituri şi legende chinezeşti spun că tare demult trăia o fiinţă înfricoşătoare şi uriaşă, numită Nian. Aceasta avea o gură atât de mare încât putea să înghită dintr-o dată mai mulţi oameni. Deşi mulţi viteji au încercat din răsputeri să o răpună, un singur bătrân a reuşit ca printr-o vrajă să o facă să dispară. Deşi Nian nu a mai fost văzut nicăieri de atunci, ghinionul şi nenorocirile încă mai există.

 

Chi-Chi

Ingrediente: 30 ml votca, 15 ml Blue curaçao, 15 ml cremă de nucă de cocos, 150 g ananas proaspăt sau din conservă, o cupă de îngheţată de vanilie, 125 g gheaţă, câteva cubuleţe de ananas pentru decor.bPreparare: Toate ingredientele (în afară de cubuleţele de ananas pentru decor) se pun într-un blender şi se mixează până când compoziţia devine cremoasă. În funcţie de consistenţa dorită se mai poate adăuga gheaţă sau îngheţată. Se toarnă totul într-un pahar de sticlă i se decorează cu ananas tăiat în cubuleţe.

Orez cu ananas

Ingrediente: 100 g creveţi, 8 felii de ananas, un ardei gras roşu, o jumătate de morcov, o jumătate de ceapă, o ceapă verde, un ardei iute Jalapeno, o linguriţă de usturoi tocat, o linguriţă de ghimbir, 200 g orez, două linguri de sos de soia, o linguriţă de curry, zahăr, ulei.

Preparare: Într-o tigaie cu ulei încins se pun usturoiul, ghimbirul şi ardeiul Jalapeno tocat. Se lasă pe foc câteva secunde, se adaugă cepele curăţate şi tocate, apoi ardeii tocaţi şi morcovul dat pe răzătoare. Se amestecă, apoi se pun feliile de ananas tăiate în cubuleţe şi creveţii decorticaţi fierţi. Se mai lasă pe foc câteva minute, apoi se toarnă orezul. Se amestecă încontinuu,ca să nu se prindă. Se adaugă sosul de soia, curry şi zahărul.

 

Scoici în sos negru

Ingrediente: 20 de scoici, două linguri de fasole neagră fiartă, o lingură de ghimbir ras, un căţel de usturoi, două bucăţi de praz, 200 ml supă de pui, două linguriţe de sos de soia, două linguriţe de sos de soia negru, o linguriţă de zahăr brun, un sfert de linguriţă de pastă de chilli cu usturoi, o linguriţă de amidon, o jumătate de linguriţă de ulei de susan, ulei.

Preparare: Scoicile se pun la fiert, apoi se strecoară. Se aruncă cele care nu s-au deschis încă. Se taie carnea scoicilor foarte mărunt. Boabele de fasole fierte se zdrobesc şi se amestecă foarte bine cu ghimbirul. Separat, într-un bol, se amestecă supa de pui, cele două tipuri de sos de soia, usturoiul, zahărul şi pasta de chilli cu usturoi. Într-o tigaie se încinge uleiul şi se căleşte prazul tăiat mărunt. Se adaugă, când s-a rumenit, câteva picături de sos de soia, sare şi piper, apoi se pune totul într-un vas. Se încinge din nou ulei şi se adaugă crema de fasole şi ghimbir. După câteva minute se pun scoicile, se amestecă, apoi se adaugă amidonul dizolvat în patru linguriţe de apă. Se pune din nou în oală compoziţia de praz, apoi se mai lasă pe foc câteva minute. Se dă la o parte, se adaugă uleiul de susan şi se amestecă.

 

 

Costiţe vegetariene

Ingrediente: 75 g nuci, o jumătate de ardei roşu şi o jumătate de ardei galben, două linguriţe de amidon, 150 g felii de ananas, 120 ml sos dulce-acrişor, un morcov, ulei.

Preparare: Nucile se pun la fiert într-o oală în care s-au adăugat 1.500 ml apă şi 4 linguriţe de sare. După cinci minute, se strecoară şi se pun din nou la fiert. Se strecoară pentru ultima dată şi se aşază într-un vas. Ardeii graşi se taie cubuleţe. Într-o tigaie se încinge uleiul şi se prăjesc nucile. Se pun apoi ardeii şi feliile de ananas. Se adaugă sosul dulce-acrişor, apoi amidonul dizolvat în trei linguri de apă. Se serveşte foarte fierbinte şi se decorează cu feliuţe de morcov.

 

 

Mingi de perle

Ingrediente: 75 g orez cu un conţinut mare de glutină, 450 g carne tocată de porc, o ceapă verde, două castane de apă, un albuş, o lingură de sos de soia, o lingură de sherry, o linguriţă de amidon, sare, piper.

Preparare: Orezul se lasă la înmuiat în apă timp de câteva ore sau de cu seara. Se scurge foarte bine şi se presară pe o foaie de copt, puţin înainte de pregătirea mingilor (altfel se vor usca prea tare). Într-un vas se amestecă carnea de porc, sosul de soia, ceapa verde, sherry, castanele de apă tocate, sarea, piperul, albuşul de ou tocat şi amidonul. Se formează chifteluţe, care se rostogolesc peste orez. Se pun la fiert timp de 25-30 de minute într-un coşuleţ de bambus aşezat într-o tigaie. Se servesc cu sos de soia. În compoziţie se mai pot adăuga ciuperci tocate sau ghimbir ras.

 

Alune foarte aromate

Ingrediente: 200 g alune nesărate descojite, două linguri de unt, 50 g zahăr brun, o lingură de sos de soia, o jumătate de linguriţă de cinci condimente chinezeşti (scorţişoară, ghimbir, cuişoare, anason stelat măcinat şi seminţe de anason).

Preparare: Într-o tigaie se topeşte untul, apoi se adaugă zahărul şi sosul de soia. După ce se dizolvă zahărul se presară condimentele şi se lasă să fiarbă timp de câteva minute. Se ia de pe foc şi se înglobează alunele. Compoziţia se întinde uniform într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă să se întărească bine, apoi se rupe în bucăţi.

 

 

Citeşte mai multe despre:   două,   intr-o,   soia,   intr-un,   lingurita,   amesteca,   ananas,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca
Superstarul canadian Bryan Adams a cucerit inimile clujenilor cu vocea și chitara sa. Iar de această dată expresia este foarte departe de a fi doar un clișeu. Anunțat în urmă cu doar două luni, concertul de...

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor: “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor:  “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”
Simion Ștefan, mentalistul despre care se spune că poate intra în mintea oricărui om revine în cea mai nouã ediţie iUmor, difuzatã mâine searã, de la 20:00, la Antena 1. Artistul nu vine singur, ci împreunã c...

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express
Galerie Foto Rolul de coprezentator nu este lipsit de “surprize” pentru un proiect ca Asia Express, iar Oase a simțit asta pe propria piele. Una din zilele de filmare a avut loc la celebrul Vulcan Pinatubo, un vulcan activ de pe...

Harry și Megan au publicat o fotografie cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles

Harry și Megan au publicat o fotografie  cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles
Ducele şi ducesa de Sussex au publicat o nouă fotografie a fiului lor, Archie, împreună cu Harry şi prinţul de Wales, pentru a marca împlinirea vârstei de 71 de ani de către bunicul său, Charles. Fotografia...

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”
Galerie Foto Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au lăsat lumea digitală și au plecat în aventura vieții lor în cel de-al treilea sezon Asia Express, show ce va începe la Antena 1 în primăvara anului viitor. Deși aveau...

Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã

 Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Cea de-a doua confruntare a show-ului culinar “Chefi la cuțite” a fost marţi seară lider incontestabil de audiență, pe toate segmente de public. Emisiunea prezentată de Gina Pistol a adunat în fața micilor ec...

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei
Galerie Foto Se cunosc de mai bine de 30 de ani şi tot de atunci îi leagã o frumoasã prietenie. Au acumulat împreunã mii de ore de transmisiuni în direct şi sute de ediţii speciale, au bifat premierã dupã premierã şi...

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"
Noile tehnologii de modificare facială îl ajută pe Robert De Niro să arate cu zeci de ani mai tânăr în noul film Netflix "The Irishman", însă actorul american recunoaşte că este îngrijorat că îmbătrâneşt...

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”
Galerie Foto Nico a plecat împreună cu fiica ei, Alexandra, pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Chiar dacă avea o idee despre ce urmează să se întâmple, cursa a luat-o prin surprindere. “E o...

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber
Lionel Barber va demisiona în ianuarie 2019 din funcţia de redactor şef al publicaţiei britanice Financial Times (FT), încheind un mandat de 14 ani. Cele mai important evenimente din această perioadă au...

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite
Galerie Foto Dupã o primã confruntare pe echipe şi un prim duel în care chef Cãtãlin Scãrlãtescu a pierdut deja primul om din echipa mov, seara de marţi le va aduce celor 20 de concurenţi rãmaşi în lupta pentru marele...

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu
Galerie Foto Prima confruntare pe echipe a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.59-23.51 în care a fost difuzat. Cei din fața micilor ecrane au urmărit...

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă
Galerie Foto În timp ce România așteaptă dezvoltarea infrastructurii, Bulgaria urcă, în fiecare an, în topul celor mai bine vândute destinații de iarnă. Pachetele turistice pentru stațiunea Bansko sunt din ce în ce mai...

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă
Galerie Foto România ar putea fi o țară 100% turistică, însă acest lucru este greu de realizat, mai ales acolo unde autoritățile locale și proprietarii de hoteluri nu vor să se promoveze. Deși pare imposibil, sunt zone...
Serviciul de email marketing furnizat de