x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Noutăţi dezamăgitoare la preţuri... amăgitoare

Noutăţi dezamăgitoare la preţuri... amăgitoare

de Veronica Bectas    |    21 Aug 2010   •   00:00

Joi, pe la 11:00, am fost în piaţă. Am făcut ceva cumpărături, adică cele clasice de zarzavaturi şi, pentru că s-a deschis în zonă un supermarket, am intrat ca să-mi "deschid orizontul", în materie de noutăţi. Mi l-am deschis atât de bine, încât mi-am zis că nu mai calc pe acolo decât ameninţată cu interdicţia la aragaz. Aveau aproape de toate, dar şi preţuri foarte mari, chiar în comparaţie cu alte magazine asemănătoare.

M-au dezamăgit.
Nu vorbim că este mic, de nu poţi trece printre rafturi şi, cel mai rău lucru, pe care nu l-am mai întâlnit până acum, nu aveau amenajat un spaţiu special pentru depozitarea în siguranţă a sacoşelor, la intrarea în magazin. Ţi se lipeşte o etichetă pe produsele cumpărate din alte magazine sau pe deschiderea sacoşei, apoi o cari cu tine în coşul-cărucior, suficient de lat ca să incomodezi pe toţi cei care-ţi ies în cale. Nu vreau să fiu cârcotaşă, dar cred că ar trebui să rezolve rapid problemele de organizare, precum şi pe cele de preţuri. În jurul supermarketului sunt, la mică distanţă, alte trei concurente, dar şi foarte multe magazine mici, care au aproape aceleaşi produse mult mai ieftine. Ţinând cont de situaţia materială a cumpărătorilor din zonă, nu cred că vor face purici mult timp. Doar în cazul în care vor fi susţinuţi de la... centru.
Deci, mi-am plimbat sacoşa în coşul-cărucior, dovedindu-mi dexteritatea de şofer şi bucurându-mă doar de o oră de aer condiţionat, pentru că de produse nu m-am putut bucura.

M-am întristat.
Momentul cel mai drăguţ a fost când am auzit în spatele meu:
- Ia, dragă, măcar o sticlă de apă minerală! Ne facem de râs, ce naiba!
Era o fată de vreo 18 ani care-şi îmboldea mama să cumpere ceva. Femeia s-a uitat la mine şi mi-a zis:
- Îi e ruşine că nu cumpăr nimic! Când o fi pe banii ei, s-o văd cum îi drămuieşte!  
Fata făcea feţe-feţe şi s-a strecurat rapid către ieşire. Mamă-sa ar mai fi stat cu mine de vorbă, dar era prea târziu şi trebuia să cumpăr un pui. I-am urat sănătate şi m-am dus direct la magazinul "nostru", mai puţin impozant, dar curat şi mai ales cu preţuri mici. Am cumpărat puiul, o găletuşă de smântână, un pachet de unt şi m-am întors acasă.
M-am schimbat de straie şi am început să gătesc. Am preparat o supă cu tăiţei şi pui cu smântână.


● Ce am cumpărat de la piaţă:
Un pui de 1,835 kg x 7,90 lei/kg. = 14,50 lei
O găletuşă de 900 g smântână = 5,40 lei
1 kg castraveciori x 1,50 lei = 1,50 lei
2 legături mărar x 0,25 lei = 0,50 lei
2 legături pătrunjel x 0,25 lei = 0,50 lei
1 legătură morcov şi pătrunjel  = 1,00 lei
O ţelină mică = 1,00 lei
1 kg ceapă x 2,00 lei = 2,00 lei
Un pachet 200 g unt = 3,80 lei
Total = 30,20 lei

● Ce foloseşti din cămară:
Tăiţei de casă, sare, piper, ulei, oţet, usturoi.


Reţete:
Supă de pui cu tăiţei

● Ingrediente:
un pui, o legătură de morcovi cu pătrunjel pentru supă, o ţelină, 2 cepe, sare, piper.
● Preparare: speli şi tranşezi puiul. Scoţi pieptul, pulpele şi carcasa. Pui la frigider, pentru altă dată, pulpele. Tai carcasa în bucăţi potrivite şi pieptul feliuţe şi le pui la foc, cu 2 litri de apă, împreună cu morcovii, pătrunjelul, ţelina şi ceapa, curăţate şi tăiate în bucăţi potrivite. Pune un praf de sare şi lasă la clocot potrivit, până sunt bine fierte. Ia mereu spuma, când e cazul. Într-o oală pune la fiert 3 litri de apă cu puţină sare şi fierbe tăiţeii, strecoară-i şi lasă-i la cald. După ce a fiert, scoate legumele, separă bucăţile de carne şi înlătură oasele, strecoară zeama. Într-o oală pune zeama strecurată împreună cu zarzavatul fiert, adaugă tăiţeii şi completează până la 3 litri de lichid. Lasă să clocotească uşor cinci minute, drege de sare, pune un praf de piper şi pătrunjel tocat fin, pune capacul. Opreşte focul, supa e gata! Pentru cine doreşte, poate pune adaosuri din legume uscate, dar... atenţie la sare!


Pui cu smântână
● Ingrediente:
piept şi carne de pui de la carcasă gata fierte, 3 cepe, 3 căţei de usturoi, smântână, un polonic de supă, 100 g unt, sare, piper, zeamă de lămâie, mărar tocat fin.   
● Preparare: Taie ceapa fideluţă şi o pui la tigaie cu untul şi puţină sare, ca să se înmoaie, fără să se rumenească, adaugă puţină supă şi las-o să fiarbă uşor. Când ceapa este bine fiartă şi a scăzut sosul, trece-o prin strecurătoarea deasă, ca să obţii o pastă care va îngroşa puţin sosul fără să adaugi făină. Pune în cratiţă pasta de ceapă, bucăţile de pui, restul de supă, o lingură de zeamă de lămâie (după dorinţă şi gust) şi lasă să fiarbă uşor până scade puţin sosul. Adaugă usturoiul pisat, 2 căni de smântână (după dorinţă), drege de sare, pune piper, lasă la fiert cinci minute şi adaugă mărarul tocat fin. Se serveşte cu mămăliguţă, dar şi cu pâine. Şi un vin alb.


Salată de castraveciori
● Ingrediente: 4 buc. castraveciori proaspeţi, decojiţi, o ceapă de apă potrivită, oţet diluat cu apă după gust şi 3 linguri ulei, sare şi mărar tocat fin.
● Preparare: curăţă ceapa şi tai-o fideluţă, pune-i un praf de sare, o ceşcuţă de oţet diluat şi o lingură de ulei. Las-o la rece 15 minute, ca să-şi dea gustul, apoi adaugă castraveciorii feliaţi după dorinţă, restul de ulei, mărarul tocat şi, dacă mai e cazul, oţet.    

● Ce-ţi rămâne:
Pulpele de pui, unt, castraveciori, ceapă, smântână.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end