x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nu mâncaţi singuri! Nimic mai mult!

0
Autor: Carmen Dragan 04 Mai 2012 - 21:00
Nu mâncaţi singuri! Nimic mai mult!
Vezi galeria foto

'Tara Bascilor este renumita pentru mancarea buna, talentul bucatarilor si calitatea carnii. Numai in orasul meu (San Sebastian – n.n.) sunt trei restaurante cu trei stele Michelin', isi incepe Imanol Jaka povestea. De mic a trebuit sa munceasca pentru a-si intretine familia si a ales acest drum pentru ca a fost fascinat de carnea de vaca si de savorile ei. 'Cunoscutii mei spun ca fac ceea ce-mi place, dar eu ii contrazic, zicandu-le ca imi place ceea ce fac', spune Imanol, un simpatic expert degustator (al produselor din carne de vaca – !!!), care aduce cu el in capitala noastra nu numai retete alese, ci si pofta incredibila de viata pe care o au bascii.

Secrete culinare basce
Din ianuarie pana in aprilie, bascii au obiceiul sa se stranga laolalta si sa-si impartaseasca tehnici si secrete de preparare a carnii. Fac gratare afara si sunt incantati sa imparta cu ceilalti bucata de carne fripta cu tot dichisul. Conversatia este intretinuta si de cidru, bautura traditionala din mere, usor acidulata si slab alcoolizata.

Prepararea carnii, dupa metoda basca, este simpla, dar sunt cateva conditii de care se tine seama. 'Noi alegem sa folosim carnea celor mai batrane si mai grase vite din toata lumea, spre deosebire de francezi, spanioli, germani, care le prefera pe cele tinere. Desi carnea este foarte tare, daca urmezi intocmai tehnicile de preparare, textura ei devine cu adevarat fina. Se iau bucati de 5 cm, se pun la macerat cu sare, la o temperatura de 15-20 grade Celsius.

Apoi se asaza pe foc sau pe plita, la o temperatura de 170 grade Celsius. Bucatile de carne se lasa 4 minute pe o parte, se intorc si, pe partea deja rumenita, se pune muta sare grunjoasa si se mai lasa inca 4 minute. Apoi, se scutura de sare, se scoate de pe os, se taie in bucati cam de 3 cm latime, care se asaza, in forma de floare, pe un platou, incalzit in prealabil', spune Imanol. Nu este nevoie de nici o garnitura, se poate servi cu ceapa verde proaspata sau cu ardei copti, preparati dupa o reteta, de asemenea, traditionala.

Imanol spune ca mancarea trebuie sa fie obligatoriu fierbinte sau calda. Chiar si salata de ardei este calduta. Reteta o aflam tot de la el: 'Cei mai buni ardei capia, cunoscuti in toata lumea, ii intalnim in regiunea Lodosa. Aici, in Romania, ii aducem in borcane sigilate. Peste ei se pune ulei de masline si sare si se fierb la foc mic, timp de doua ore. Acesta este secretul pentru ca zaharul sa iasa din ardei', adauga Imanol. El crede ca o mancare este buna atunci cand nu obosesti mancand si cand a doua inghititura ti se pare mult mai buna decat prima. Si tot asa.

Bucuria de a manca
Imanol Jaka si-a dorit sa aduca si in Bucuresti, in restaurantul Nada Mas (Nimic mai mult), atmosfera bascilor care traiesc bucuria de a manca in grup, cu prietenii. Si pentru ca bucurestenii sa simta si mai mult ritmul tobelor si aromele gastronomice din San Sebastian, la propunerea lui Imanol, restaurantul a organizat la sfarsitul lunii aprilie Zilele Basce. Inspirat din povestea festivalului Tamborrada, evenimentul aminteste de o legenda locala, potrivit careia, in jurul anului 1720, cand un bucatar lua apa de la o fantana, pe timpul unei secete, a inceput sa cante. Un grup de fete din zona a inceput sa bata in bazinul de apa, pentru a-l acompania. Spre bucuria bucatarului, apa a continuat sa curga, iar ei au continuat sa cante. Se spune ca de atunci nu a mai fost niciodata seceta in zona si muzica nu a mai incetat.

'Romanii seamana cu noi, au sange latin in ei, stiu sa se distreze', afima Imanol, care recomanda, la desert, un alt preparat basc de succes. Nu de alta, dar sa incheiem seara cu ditirambi... culinari! Branza Idiazabal cu sos de gutuie si nuci! O combinatie pe cat de surprinzatoare, pe atat de savuroasa. Observandu-i pasiunea cu care transmite atmosfera din tara sa, constat ca pe Imanolil defineste o expresie care suna asa: 'Euskaldun bizi nahia', ceea ce s-ar putea traduce prin: 'Vointa de a trai ca un basc'. Nimic mai potrivit pentru un basc in toata puterea cuvantului, in care parte a lumii ar fi, pentru scurta vreme, calator.

'Viata este interesanta', crede Imanol, si de aceea nu rateaza nici o ocazie sa guste (la propriu si la figurat) din specificul fiecarei tari in care ajunge. 'In Bucuresti prefer sa merg pe jos (il compar putin cu Barcelona), sa ma plimb pe Lipscani, iar din gastronomia romaneasca imi plac mititeii, iar sarmalele sunt cu adevarat delicioase. Ca desert, nu stiu daca e traditional, dar imi place marul copt cu scortisoara.'

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...
Serviciul de email marketing furnizat de