x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nu mâncaţi singuri! Nimic mai mult!

0
Autor: Carmen Dragan 04 Mai 2012 - 21:00
Nu mâncaţi singuri! Nimic mai mult!
Vezi galeria foto

'Tara Bascilor este renumita pentru mancarea buna, talentul bucatarilor si calitatea carnii. Numai in orasul meu (San Sebastian – n.n.) sunt trei restaurante cu trei stele Michelin', isi incepe Imanol Jaka povestea. De mic a trebuit sa munceasca pentru a-si intretine familia si a ales acest drum pentru ca a fost fascinat de carnea de vaca si de savorile ei. 'Cunoscutii mei spun ca fac ceea ce-mi place, dar eu ii contrazic, zicandu-le ca imi place ceea ce fac', spune Imanol, un simpatic expert degustator (al produselor din carne de vaca – !!!), care aduce cu el in capitala noastra nu numai retete alese, ci si pofta incredibila de viata pe care o au bascii.

Secrete culinare basce
Din ianuarie pana in aprilie, bascii au obiceiul sa se stranga laolalta si sa-si impartaseasca tehnici si secrete de preparare a carnii. Fac gratare afara si sunt incantati sa imparta cu ceilalti bucata de carne fripta cu tot dichisul. Conversatia este intretinuta si de cidru, bautura traditionala din mere, usor acidulata si slab alcoolizata.

Prepararea carnii, dupa metoda basca, este simpla, dar sunt cateva conditii de care se tine seama. 'Noi alegem sa folosim carnea celor mai batrane si mai grase vite din toata lumea, spre deosebire de francezi, spanioli, germani, care le prefera pe cele tinere. Desi carnea este foarte tare, daca urmezi intocmai tehnicile de preparare, textura ei devine cu adevarat fina. Se iau bucati de 5 cm, se pun la macerat cu sare, la o temperatura de 15-20 grade Celsius.

Apoi se asaza pe foc sau pe plita, la o temperatura de 170 grade Celsius. Bucatile de carne se lasa 4 minute pe o parte, se intorc si, pe partea deja rumenita, se pune muta sare grunjoasa si se mai lasa inca 4 minute. Apoi, se scutura de sare, se scoate de pe os, se taie in bucati cam de 3 cm latime, care se asaza, in forma de floare, pe un platou, incalzit in prealabil', spune Imanol. Nu este nevoie de nici o garnitura, se poate servi cu ceapa verde proaspata sau cu ardei copti, preparati dupa o reteta, de asemenea, traditionala.

Imanol spune ca mancarea trebuie sa fie obligatoriu fierbinte sau calda. Chiar si salata de ardei este calduta. Reteta o aflam tot de la el: 'Cei mai buni ardei capia, cunoscuti in toata lumea, ii intalnim in regiunea Lodosa. Aici, in Romania, ii aducem in borcane sigilate. Peste ei se pune ulei de masline si sare si se fierb la foc mic, timp de doua ore. Acesta este secretul pentru ca zaharul sa iasa din ardei', adauga Imanol. El crede ca o mancare este buna atunci cand nu obosesti mancand si cand a doua inghititura ti se pare mult mai buna decat prima. Si tot asa.

Bucuria de a manca
Imanol Jaka si-a dorit sa aduca si in Bucuresti, in restaurantul Nada Mas (Nimic mai mult), atmosfera bascilor care traiesc bucuria de a manca in grup, cu prietenii. Si pentru ca bucurestenii sa simta si mai mult ritmul tobelor si aromele gastronomice din San Sebastian, la propunerea lui Imanol, restaurantul a organizat la sfarsitul lunii aprilie Zilele Basce. Inspirat din povestea festivalului Tamborrada, evenimentul aminteste de o legenda locala, potrivit careia, in jurul anului 1720, cand un bucatar lua apa de la o fantana, pe timpul unei secete, a inceput sa cante. Un grup de fete din zona a inceput sa bata in bazinul de apa, pentru a-l acompania. Spre bucuria bucatarului, apa a continuat sa curga, iar ei au continuat sa cante. Se spune ca de atunci nu a mai fost niciodata seceta in zona si muzica nu a mai incetat.

'Romanii seamana cu noi, au sange latin in ei, stiu sa se distreze', afima Imanol, care recomanda, la desert, un alt preparat basc de succes. Nu de alta, dar sa incheiem seara cu ditirambi... culinari! Branza Idiazabal cu sos de gutuie si nuci! O combinatie pe cat de surprinzatoare, pe atat de savuroasa. Observandu-i pasiunea cu care transmite atmosfera din tara sa, constat ca pe Imanolil defineste o expresie care suna asa: 'Euskaldun bizi nahia', ceea ce s-ar putea traduce prin: 'Vointa de a trai ca un basc'. Nimic mai potrivit pentru un basc in toata puterea cuvantului, in care parte a lumii ar fi, pentru scurta vreme, calator.

'Viata este interesanta', crede Imanol, si de aceea nu rateaza nici o ocazie sa guste (la propriu si la figurat) din specificul fiecarei tari in care ajunge. 'In Bucuresti prefer sa merg pe jos (il compar putin cu Barcelona), sa ma plimb pe Lipscani, iar din gastronomia romaneasca imi plac mititeii, iar sarmalele sunt cu adevarat delicioase. Ca desert, nu stiu daca e traditional, dar imi place marul copt cu scortisoara.'

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...
Serviciul de email marketing furnizat de