x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nu săriţi peste ciorbă!

Nu săriţi peste ciorbă!

de Carmen Dragan    |    07 Mai 2009   •   00:00
Nu săriţi peste ciorbă!

Medicii şi gastronomii sunt la unison într-o privinţă: nici o masă de prânz fără o supă sau o ciorbă! Supele şi ciorbele sunt preparate culinare care răspund cerinţei de a îmbina în mod armonios alimentele, după componenţa lor, datorită varietăţii elementelor din care se prepară şi valorii lor nutritive ridicate.



VARIETATE
Există supe de carne, din legume proaspete sau uscate, supe-creme din legume, dar şi supe de fructe. Importante sunt şi garniturile pentru supe. În această categorie amintim orezul, grişul, zdrenţele, crutoanele, beţişoarele de cartofi, beţişoarele cu chimen, beţişoarele cu caş, găluştele de griş, găluştele de aluat, găluştele de cartofi şi găluştele de caşcaval.

Nu trebuie uitaţi nici tăiţeii, obişnuiţi sau cu cartofi. Ca garnitură pentru supe există şi gogoşele din aluat, clătite pentru supă, saleuri, pateuri mici cu brânză şi cu carne etc. Iată reţeta gogoşelelor din aluat: avem nevoie de un ou, o jumătate de pahar de făină, o jumătate de pahar de lapte şi sare. Se frământă un aluat. Pe o tavă unsă cu ulei se pun cu linguriţa sau cu un cornet din pânză gogoşele foarte mici, care se coc la cuptor la foc potrivit.

Se servesc la masă o dată cu supa, aranjate pe o farfurie. Este important să ştim fiecărei supe ce garnitură i se potriveşte.

Ciorbele şi borşurile se obţin prin fierberea cărnii şi a legumelor în apă şi prin acrirea lor cu zeamă de varză, oţet, borş, dar şi corcoduşe, prune verzi sau aguridă. Borşul, prin prezenţa tărâţelor, figurează în fruntea alimentelor cu cele mai multe vitamine. El mai constituie şi un dezinfectant al stomacului prin acidul lactic care se găseşte în componenţa lui.

Ciorbele şi borşurile se pot drege cu ou şi cu smântână. Ele devin mai gustoase după circa o jumătate de oră de la ultimul clocot.


Supă de creveţi cu paste
Ingrediente: 200 g paste de casă, 200 g mazăre, un ardei gras verde, o ceapă albă, o ceapă roşie, 100 g morcovi baby, doi căţei de usturoi, o lingură de sos de soia, 75 ml ulei de măsline, mărar, sare, piper, limetă.

Preparare:
Ceapa albă şi ceapa roşie se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se pun la călit în uleiul încins împreună cu ardeiul gras tăiat cubuleţe. Morcovii baby se taie jumătăţi şi se pun peste legumele din tigaie. Se călesc zece minute la foc iute, având grijă să nu se ardă. Se pun la fiert doi litri de apă, se adaugă legumele călite scurse de ulei, sare şi piper.

Mazărea se spală, se pune peste legumele din oală şi se fierb împreună 15 minute. În uleiul rămas de la legume se pun creveţii decorticaţi şi scurşi de apă. Se călesc zece minute sau până devin roz, se pun în supă, se adaugă pastele şi se lasă să fiarbă încă zece minute. Se presară usturoiul tocat, sosul de soia şi mărarul tăiat, se mai fierbe două minute şi se opreşte focul. Se serveşte caldă, simplă sau acrită cu suc de limetă.




Supă cu fidea
Ingrediente: 450 g fasole verde, un morcov, două cepe, un sfert de ţelină, o rădăcină de pătrunjel, 3 rotocoale de fidea, 75 ml ulei de floarea-soarelui, doi căţei de usturoi, mărar, sare, piper, smântână.

Preparare: Fasolea verde se curăţă, se taie bucăţi mici şi, după ce s-a spălat, se pune într-un castron. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Ţelina, morcovul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală, se taie cubuleţe sau felii subţiri şi se pun peste ceapă.

Se încinge uleiul într-o tigaie, se pun legumele tăiate şi se călesc până se înmoaie. Se pun la fiert doi litri de apă, se adaugă legumele, sare, piper şi se fierb 15 minute. Se adaugă fasolea verde, se mai fierbe zece minute, apoi se presară fideaua ruptă în bucăţi mici. Când fasolea şi fideaua sunt fierte, se presară usturoiul pisat, mărar tocat şi se opreşte focul. Se serveşte fierbinte sau caldă, simplă sau cu smântână.


Ciorbă de praz
Ingrediente: un morcov, două fire de praz, 75 g orez, 4 roşii, un sfert de ţelină, o ceapă, un ardei gras roşu, un ardei gras verde, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, pătrunjel, smântână.

Preparare: Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală, se taie felii subţiri sau cubuleţe şi se pun într-un castron. Ardeiul roşu şi ardeiul verde se curăţă de seminţe, se spală şi se taie julien. Se încinge uleiul într-o tigaie, se pun legumele tăiate, prazul spălat şi tăiat rondele şi se călesc zece minute la foc iute.

Într-o oală se pun la fiert doi litri de apă, şi când începe să clocotească se pun legumele călite. Se fierb zece minute, se adaugă orezul spălat, sare şi piper după gust. Când orezul este fiert se adaugă roşiile date pe răzătoare, se mai condimentează dacă mai este nevoie şi se opreşte focul. Se presară pătrunjel tocat, se acoperă cu un capac şi se lasă să se odihnească zece minute. Se pune în castroane, se toarnă deasupra smântână şi se serveşte imediat.

   Redactare reţete Alina-Ramona Anghe

×
Subiecte în articol: sare minute legumele caiet de retete