x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nunta Lisabetei

0
Autor: Stefania Ciubotaru 10 Mai 2006 - 00:00
Nunta Lisabetei
ELISABETA SI GEORGE - 27 februarie 1921
Principesa Elisabeta a Romaniei (al doilea copil al cuplului regal Ferdinand si Maria, nascuta in ziua de 12 octombrie 1894) l-a intalnit pentru prima data pe principele George al Greciei cand avea 16 ani, iar el 21 de ani. Trei ani mai tarziu, in 1914, el a cerut-o in casatorie, insa regina Elisabeta i-a spus nepoatei sale ca putea sa faca o partida mult mai buna decat casatoria cu George, iar tanara Elisabeta a fost de acord. In 1920, la 25 de ani, principesa a trebuit sa-si abandoneze visurile extravagante si sa accepte noua cerere in casatorie a principelui George al Greciei.

Nunta a fost fixata pentru ziua de 27 februarie 1921 si s-a desfasurat la Palatul Regal din Calea Victoriei. Iata ce scria regina Maria in insemnarile sale, in ziua nuntii fiicei ei mai mari, Elisabeta: "Ziua casatoriei Lisabetei! Intr-adevar, a venit marele eveniment, deschiderea usii spre o noua viata, sa speram spre o noua fericire a frumoasei mele fiice, care este cea mai mare. Are 26 de ani, era timpul sa aiba o viata proprie, era coapta sa intre in viata si sa lupte pentru ea, dar cu cat te maturizezi, cu atat este mai greu sa te decizi, sa te dai pe mainile unui barbat".

FESTIVITATI. In dimineata zilei de 27 februarie 1921, la ora 11:00, a avut loc casatoria civila a principesei Elisabeta cu principele George, oficiata in Biblioteca Mare a Palatului Regal din Calea Victoriei, in prezenta familiei regale si a ministrului Justitiei care a indeplinit functia de ofiter al Starii Civile. La ora 13:00 a avut loc plecarea mirilor si a familiei regale in doua trasuri la Mitropolie. Regele Ferdinand a luat loc in prima trasura cu principesa Elisabeta, iar regina Maria in cea de-a doua trasura cu principele George. Ambele trasuri erau escortate de ofiteri din Regimentul de Escorta Regala, in timp ce ceilalti membri ai familiei regale urmau sa se gaseasca la Mitropolie, impreuna cu membrii Caselor Civila si Militara ale regelui si reginei. La Mitropolie, inainte de inceperea ceremoniei, regina Maria a condus-o pe principesa Elisabeta la sarutatul icoanelor, iar dupa aceea s-au asezat dupa cum urmeaza: regele Ferdinand la dreapta, regina Maria la stanga, principii langa regele Ferdinand, iar principesele langa regina Maria. Nasi au fost principele Nicolae al Greciei si principesa Marioara a Romaniei, care impreuna cu mirii au luat loc in mijlocul bisericii. Ceremonia religioasa a fost oficiata de Mitropolitul Primat, asistat de Mitropolitul Bucovinei, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, Mitropolitul Ardealului si Arhiepiscopul Chisinaului si Hotinului, inconjurati de Inaltul Cler. Dupa ceremonia religioasa, tinerii casatoriti si familia regala s-au intors la Palatul Regal, unde la ora 13:30 a avut loc un dejun de gala.

Regina Maria scria in insemnarile sale: "Cineva i-a dat miresei un buchet imens de garoafe rosii si, cu acest buchet rosu ca focul in brate, mi s-a parut ca n-a aratat niciodata mai bine. Era aproape in lacrimi atunci si cand s-a intors sa arunce o ultima privire la prietenii ei, se putea intelege ca isi dadea seama, pe deplin, ca era sfarsitul vietii vechi, ca incepea acum responsabilitatea".

27 FEBRUARIE 1921 - PALATUL COTROCENI
  • Caviar aux blinis/Caviar cu blinii
  • Esturgeon à la Venetienne/Nisetru à la Venetienne
  • Baron d’agneau Favorit/Baron de miel Favorit
  • Foie gras à la gelee au champagne/Ficat de gasca in aspic cu sampanie
  • Sorbet Royal/Sorbet Royal
  • Faisan à la Broche/Fazan la frigare
  • Salade/Salata
  • Asperges sauce Mousseline/Sparanghel cu sos muslin
  • Parfait au Fraises/Parfe cu fragi
  • Tartelettes Mont d’Or/Tartlete cu branza Mont d’Or
  • Dessert/Desert

    Â

  • DIVORT REGAL
    Deoarece a fost o casatorie bazata in primul rand pe ratiuni de stat si apoi pe dragoste (se pare ca numai din partea principelui George, deoarece Elisabeta nu l-a iubit niciodata), aceasta s-a destramat in cursul anului 1935, cand acestia au divortat.

    FOIE GRAS À LA GELEE AU CHAMPAGNE / Ficat de gasca in aspic cu sampanie

    Se foloseste foie gras (ficat) de gasca sau de rata. Calitatea unui foie gras se recunoaste dupa culoarea sa de un alb ivoriu spre roz si fermitatea la atingere. Daca degetul patrunde usor, putem deduce ca este suficient de gras si poate fi preparat. Foie gras se prepara in mai multe feluri: "au naturel" - ceea ce inseamna curatat, asezonat cu sare, piper si condimente, macerat in putin coniac timp de cateva ore, gatit apoi in grasime de gasca, la foc mic, 25 de minute pana la o ora; "brezat" - asta insemnand macerat in coniac, bardat cu slanina (invelit in fasii de slanina), gatit la foc mic, intr-o baie de vin de Madera, vin de Xeres sau alt fel de vin, pentru 45 de minute pana la o ora; "la tigaie" - adica macerat in coniac si apoi pregatit intr-o tigaie cu unt, sub capac, timp de 45 de minute pana la o ora. Dupa ce a fost pregatit in cea de a doua varianta prezentata mai sus, folosindu-se sampanie in loc de vin, se paseaza pana se obtine un piure fin. Se fierb separat oase de vita cu cartilagii, iar o cana cu supa astfel obtinuta se toarna peste zeama ramasa de la prepararea ficatului. Se mai lasa sa fiarba la foc mic, pana se obtine un lichid mai gros. In piureul de foie gras se incorporeaza smantana batuta (cantitatea de smantana insemnand cam o cincime din greutatea pe care o are foie gras). O forma de lut sau ceramica pentru cuptor se unge cu o parte din lichidul gros obtinut, se asaza pe fundul si marginile vasului felii de trufe si de ou fiert tare, se da putin la rece, pentru ca sa se prinda aspicul, apoi se pune deasupra crema obtinuta din foie gras si smantana. Se acopera cu restul de zeama, avand grija sa ramana 2 cm pana la buza vasului, apoi se da totul la rece pentru doua ore. Se prezinta la masa rasturnata pe un soclu de gheata, decorata cu bucati de aspic.

    SORBET ROYAL / Sorbet regal

    Intr-o sorbetiera (o cupa mare, asemanatoare celei folosite pentru pregatirea inghetatei) se pun 500 g sirop de zahar si continutul unei sticle cu sampanie. Se da la congelator si se lasa sa inghete pe trei sferturi, dupa care se adauga o ceasca cu suc proaspat de fragi si un pumn cu fragi intregi. Se lasa sa inghete si se serveste in cupe de inghetata sau de sampanie.

    FAISAN À LA BROCHE / Fazan la frigare

    Fazanul se jumuleste, se goleste de continut, se spala cu apa calda si se usuca prin tamponarea cu hartie absorbanta, atat la exterior, cat si in interior. Se pun ficatul si inima sa se inmoaie intr-un vas mare cu apa rece. Se pudreaza fazanul in interior cu cimbru, sare si piper, apoi se introduc inauntru coaja de la o lamaie (cojita foarte subtire, fara partea alba), o foaie de dafin si ienibahar zdrobit. Se flambeaza fazanul cu patru linguri cu coniac, iar in interiorul lui se mai adauga doua-trei linguri cu coniac amestecat cu unt topit. Se scot inima si ficatul fazanului din apa si se taie in bucati mici, punandu-se, de asemenea, in cavitatea pasarii. Fazanul se bardeaza cu fasii de slanina si se leaga cu ata de bucatarie. Se trage fazanul pe frigare si se frige la foc iute. In tava de dedesubt, in care se strange sucul ("jiul") pe care il lasa pasarea fripta, se pun felii de paine, ca sa se impregneze cu aceasta zeama. La sfarsit, feliile de paine se stropesc cu zeama de lamaie si se servesc alaturi de fazanul fript.

    PARFAIT AU FRAISES / Parfe cu fragi

    Pui intr-o craticioara 500 g zahar cu un pahar cu apa si lasi pe foc sa fiarba pana cand iese bine spuma. Lasi sa se raceasca si adaugi 150 g zeama de la fragi bine strecurata. Pui totul intr-o sorbetiera, o acoperi si o asezi intr-un vas mai mare cu gheata si sare si invarti energic. Dupa doua minute, descoperi vasul, dai de pe pereti cu o spatula crema care a inceput sa se faca, acoperi si reiei operatiunea de amestecare inca zece minute. Urmezi astfel pana cand intreaga compozitie a devenit cremoasa (sigur, aceasta metoda poate fi inlocuita, folosindu-se functia de centrifugare a unui robot de bucatarie). Pui parfeul la rece, in ce forma iti place, indesand bine cu o lingura, pentru a nu avea goluri de aer. Cand servesti la masa, inmoi forma pentru jumatate de minut in apa fierbinte si rastorni pe o farfurie. Eventual, tai felii groase de 2-3 cm, pe care le poti decora cu fragi proaspeti si frunze de menta.
    Citeşte mai multe despre:   maria ,   regina,   georg,   elisabeta,   gras,   foie

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Chef Sorin Bontea a colecționat bețișoare în Asia Express

    Chef Sorin Bontea a colecționat bețișoare în Asia Express
    Galerie Foto Când ai un singur Euro în buzunar e greu să îți faci poftele indiferent în ce parte de lume te-ai afla. Plecat în aventura vieții lui, Asia Express – Drumul Comorilor, chef Sorin Bontea a găsit totuși o...

    Vești bune pentru turiști ! Persoanele care vor să anuleze călătoria în China își pot recupera banii

    Vești bune pentru turiști ! Persoanele care vor să anuleze călătoria în China își pot recupera banii
    Autorităţile române din turism recomandă evitarea călătoriilor în provinciile chineze afectate de coronavirus şi menţionează că turiştii care şi-au cumpărat vacanţe în China şi vor să îşi anuleze...

    Călătorii de sezon... cu mască sau fără mască

    Călătorii de sezon... cu mască sau fără mască
    Virusul care a speriat întreaga lume nu opreşte călătoriile dintr-o ţară în alta, mai ales dacă sunt de business. Nici turismul din categoria „leasure” nu se opreşte, iar mulţi dintre cei care şi-au...

    Anul acesta, iarna e ca primăvara: timpul perfect pentru circuite

    Anul acesta, iarna e ca primăvara: timpul perfect pentru circuite
    Cei care pot profita, în această perioadă, de vremea bună, pentru a face excursii au la dispoziţie agenţiile de turism care s-au orientat spre organizarea unor vizite în circuite, prin zone mai puţin cunoscute...

    Delia, Cheloo și Mihai Bendeac au început filmările pentru cel de-al optulea sezon iUmor

    Delia, Cheloo și Mihai Bendeac au început filmările pentru cel de-al optulea sezon iUmor
    Galerie Foto Cel mai urmărit show de umor va reveni în curând la Antena 1 cu un nou sezon de senzație. Delia, Mihai Bendeac și Cheloo au avut o primă zi de filmare absolut surprinzătoare, plină de elemente surprize, gata să...

    5 elemente pentru succesul unei afaceri cu haine second hand & outlet

    5 elemente pentru succesul unei afaceri cu haine second hand & outlet
    La nivel internațional, dar și în România, interesul consumatorilor pentru a cumpăra îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii de pe segmentul second hand și outlet este în creștere semnificativă. Demn de...

    Discuțiile despre sport la locul de muncă ar putea fi interzise în Marea Britanie

    Discuțiile despre sport la locul de muncă ar putea fi interzise în Marea Britanie
    Angajatorii ar trebui să descurajeze discuțiile despre sport la locul de muncă întrucât exclud femeile și încurajează comportamentul neadecvat, spun experții în management, citați de dailymail.co "Nu...

    Săptămâna trecută, Acces Direct, cea mai urmărită emisiune de după-amiază la orașe, și în toată țara

    Săptămâna trecută, Acces Direct, cea mai urmărită emisiune de după-amiază la orașe, și în toată țara
    Emisiunea Acces Direct a fost, săptămâna trecută (20-24 ianuarie), prima opțiune în rândul telespectatorilor din mediul urban și din toată țara care s-au aflat în fața micilor ecrane, de luni până vineri,...

    Un nou sezon Mangalița, în curând, la Antena 1

    Un nou sezon Mangalița, în curând, la Antena 1
    Serialul de comedie Mangalița revine, în curând, la Antena 1, cu un nou sezon. Sub sloganul “Să ne fie bine ca să nu fie rău, din nou”, primarul localității, Stelian Manole (interpretat de Teodor Corban),...

    Asia Express – Drumul Comorilor începe sămbătă, 15 februarie de la ora 20.00 la Antena 1. Prima săptămână de difuzare va avea 4 ediții

    Asia Express – Drumul Comorilor începe sămbătă, 15 februarie de la ora 20.00 la Antena 1.  Prima săptămână de difuzare va avea 4 ediții
    Galerie Foto Cel mai așteptat reality-show al momentului, Asia Express – Drumul Comorilor revine la Antena 1 sâmbătă, 15 februarie, de la ora 20.00. Spre bucuria telespectatorilor, prima săptămână de difuzare va avea 4...

    Angelina Jolie și Brad Pitt lansează un sortiment de șampanie rose

    Angelina Jolie și Brad Pitt lansează un sortiment de șampanie rose
    Domeniul viticol Miraval, deţinut de fostul cuplu hollywoodian Angelina Jolie - Brad Pitt, asociat familiei de viticultori Perrin alături de care comercializează deja un sortiment de rosé obţinut în regiunea...

    Madonna anulează primul concert la Londra din turneul "Madame X"

    Madonna anulează primul concert la Londra din turneul "Madame X"
    Cântăreaţa americană Madonna a anulat primul din seria sa de 15 concerte pe care le avea programate la Londra în cadrul turneului mondial "Madame X", anunţând cu puţin timp înainte de începerea show-ului că a...

    Disneyland din Hong Kong se va închide temporar din cauza epidemiei de pneumonie virală

    Disneyland din Hong Kong se va închide temporar din cauza epidemiei de pneumonie virală
    Parcul de distracţii Disneyland din Hong Kong a anunţat că se va închide începând de duminică, până la un nou ordin, din cauza epidemiei de pneumonie virală din China, decizie luată la o zi de la anunţarea...

    Celebrul director al Cabaretului "Michou" din Paris a murit la vârsta de 88 de ani

    Celebrul director al Cabaretului "Michou" din Paris a murit la vârsta de 88 de ani
    Michou, celebrul director al cabaretului din Paris care a inspirat personajul Zaza din filmul "La cage aux folles", a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat agentul său de presă. "Michou a murit în această di...

    Dramă pentru o cunoscută cântăreață. „Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate din inima mea..”

    Dramă pentru o cunoscută cântăreață. „Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate din inima mea..”
    Galerie Foto Mama cântăreței Lora a murit, astăzi. Vedeta a făcut anunțul dureros. "Cine are părinţi, pe pământ nu în gând / Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând.." Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate...
    Serviciul de email marketing furnizat de