x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O idee dulce de succes

O idee dulce de succes

de Simona Chiriac    |    27 Sep 2006   •   00:00
O idee dulce de succes
FAST FOOD
Povestea desertului care i-a ademenit pe atatia pofticiosi din intreaga lume - banana split - are ca punct de pornire toamna anului 1907. Gerul puternic ii tinea in casa pe locuitorii din oraselul Wilmington din Statele Unite ale Americii, spre neputinta comerciantilor carora rar le mai trecea cineva pragul magazinelor. Ernest Hazard, patronul unui restaurant, incerca din rasputeri sa atraga cat mai multi clienti, in special elevii de liceu, care venisera pana atunci in numar mare.

INEDIT. Asa ca s-a gandit ca nimic nu va face mai atractiv restaurantul sau decat un produs cu totul nou, care sa nu mai fie intalnit in nici un alt loc. Vestea despre el s-ar fi raspandit in tot orasul si oamenii ar fi venit sa-l incerce in ciuda frigului aprig. Dar cineva trebuia sa vina cu ideea salvatoare! Pentru a le starni creativitatea, el a promis o rasplata importanta angajatilor sai, daca vor veni cu o idee noua. Sansa a facut insa ca preparatul inedit sa fie descoperit chiar de catre patronul restaurantului. Acesta a luat o farfurie alungita in care a asezat o banana descojita, taiata in doua. Deasupra a pus trei cupe de inghetata, sirop de ciocolata, dulceata de capsuni, cateva feliute de ananas si nuci macinate. Iar pentru ca aspectul estetic sa fie intr-adevar aparte, a adaugat frisca pufoasa si doua cirese rosii ca sangele.

CONTROVERSE. Numele acestui nou desert, la care toti au dat navala, a starnit controverse. Ernest Hazard se gandise la un nume simplu, dar percutant: "banana split", ceea ce ar insemna banana taiata in doua sau despicata. Pentru a fi sigur ca i-a gasit numele potrivit, a cerut si parerea unui specialist in vanzari. Acesta i-a spus fara ezitare ca nimeni nu va veni sa guste un desert care are un nume atat de banal.

Ceea ce s-a intamplat mai departe a intrecut toate asteptarile. "Banana split" a devenit un desert atat de popular, incat in fiecare an, la inceputul lunii iunie, se organizeaza un festival numai pentru el. Si asta de 12 ani incoace. Dar ce face acest desert atat de interesant si de apreciat de toti gurmanzii? Este usor de preparat, ingredientele pot fi combinate in diverse moduri (imaginatia este astfel pe taramul ei) si, nu in cele din urma, este … delicios.

BANANA SPLIT IN COSULET

  • INGREDIENTE: doua blaturi de tarta coapte, 4 banane, inghetata de vanilie, frisca batuta, migdale prajite, cirese confiate.
  • PREPARARE: Blaturile de tarta se umplu uniform cu cate doua banane taiate feliute. Se acopera cu inghetata si deasupra se asaza restul bananelor, taiate tot rondele. Se lasa in frigider cateva ore, pana cand ingheata. Se serveste decorata cu frisca, peste care se asaza jumatati de migdale prajite si cirese confiate. Dupa preferinta, se poate turna si topping de fructe de padure.

    BANANA SPLIT CU TOPPING DE CARAMEL

  • INGREDIENTE: o banana coapta, trei cupe de inghetata, trei linguri cu dulceata de zmeura, topping de caramel, frisca nu foarte dulce, fulgi de ciocolata si doua cirese maraschino.
  • PREPARARE: Banana se descojeste si se taie in doua pe lung. Se asaza intr-o farfurie alungita, iar deasupra se pun cupele de inghetata. Se adauga dulceata de zmeura, toppingul de caramel, frisca si se presara fulgii de ciocolata. La sfarsit se orneaza cu cele doua cirese maraschino (cirese originare din fosta Republica Iugoslavia si din nordul Italiei, deosebit de scumpe si care se servesc de obicei in restaurantele de lux din toata lumea). Banana split se serveste imediat, pentru a nu se topi inghetata.

    BANANA SPLIT CU SIROP DE CIOCOLATA

  • INGREDIENTE: o banana aproape coapta, trei cupe cu inghetata (una de capsuni si doua de vanilie), o lingura cu frisca proaspata, 100 g ciocolata neagra, migdale, un sfert de lamaie.
  • PREPARARE: Ciocolata neagra se topeste la bain-marie si apoi se adauga frisca. Se amesteca bine pana cand se obtine un sos fin de ciocolata. Banana se descojeste, se taie in doua si se asaza pe o farfurie. Se stropeste cu zeama de lamaie. Deasupra se pun cupele de inghetata si se toarna sosul de ciocolata. Se orneaza cu migdale prajite. Se serveste imediat.

    BANANA SPLIT CU IAURT DE VANILIE

  • INGREDIENTE: 250 ml iaurt de vanilie, 100 g piure de ananas, 4 banane, 50 g boabe de struguri, 100 g piure de capsuni, topping de fructe de padure.
  • PREPARARE: Intr-un vas se amesteca iaurtul, piureul de ananas si capsuni. Bananele se taie in doua pe lungime si se asaza cate doua jumatati pe o farfurie. Deasupra se pun amestecul de iaurt cu fructe si boabele de struguri. Se orneaza cu topping de fructe de padure.
  • ×
    Subiecte în articol: ciocolata ingheţată frisca banana split