x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O inima de "mama"

O inima de "mama"

30 Noi 2004   •   00:00

 

OCHIUL SOACREI
 

MONICA ANDRONESCU
 

 

Click pentru a mari imaginea
De Sf~ntul Nicolae, o re]et` de p`str`v delicioas`
N-o sa va vina sa credeti ce mi s-a intamplat. Aproape ca nu-mi vine nici mie sa cred. Cum as fi putut sa-mi inchipui ca nora-mea o sa reuseasca vreodata sa ma faca fericita?! Stati sa va spun cum a fost. Acum doua zile m-am pomenit cu ea la mine. Mi s-a parut mie ceva ciudat, ca nu se prea omoara ea cu vizitele. Dar la asta nu m-am asteptat. I-am facut o cafea cu lapte, cum stiu ca-i place ei, ca sa vada ce soacra buna sunt si i-am zambit mieros asteptand sa-mi comunice motivul acelei vizite neasteptate. Dar ei, "mititica", ii era rusine sa-mi spuna. (De ce, nu stiu, ca doar m-am purtat mereu frumos cu ea!?) Pana la urma am aflat, cu mare greutate, ca voia s-o invat sa prepare pestele pentru masa de Sf. Nicolae. Ca sotul (adica fiu-meu) e innebunit dupa sosul meu de peste si ca ei nu i-a iesit niciodata. Cand am auzit asta, va rog sa ma credeti ca pana si inima mea de soacra s-a inmuiat si primul imbold a fost sa-i uit toate defectele si sa-i dau reteta. Pai cum sa nu ma bucur, dac-a venit la mine in loc sa se duca la maica-sa! I-am promis c-o sa o ajut sa pregateasca masa si ma gandesc sa-i pun in ghetute chiar si un cadou de la Mos Nicolae. Dar pana atunci am zis sa exersam putin si sa profitam ca tot e dezlegare la peste, si am pus-o, sub directa mea supraveghere, sa prepare pestele cu sos. Pe masura ce ii aratam insa, am inceput sa ma gandesc mai bine. Daca lui fiu-meu o sa-i placa mai mult sosul ei decat al meu, o sa mai vina pe urma la mine la masa? Ce-ar fi sa nu-i dezvalui eu toate secretele?
Click pentru a mari imaginea
 
Asa ca i-am aratat cum trebuie calita ceapa in putin unt, la care se adauga apoi ciupercile taiate, piperul si bulionul si dupa ce au fiert bine se asaza in tava pestele (de dorit, pastrav) si se da putin la cuptor. "Am uitat" sa-i spun doua lucruri esentiale. Dar cu cat ma gandesc mai bine cu atat imi dau seama ca am gresit. Doar si eu am fost tanara ca ea, numai ca eu am avut o soacra rea, care nu m-a invatat nimic. Eu sunt doar rea de gura, dar am suflet bun, asa ca zilele urmatoare, cand ma duc s-o ajut, o sa-i spun si celelalte doua "amanunte". Ceapa trebuie sa fie verde si, ceea ce e cel mai important, in sos trebuie adaugati vreo doi gogosari murati. Ca s-o imbunez, o sa-i duc eu un borcanel de gogosari. Iar masa o s-o aranjez tot eu, pentru ca in bunul ei gust nu prea am incredere. Pentru asta iti trebuie experienta, nu gluma. Ce s-o face ea cand o fi soacra, nu stiu... Vai de nora ei! .

 

POVETE
Click pentru a mari imaginea
 
PESTELE. Pestele prajit va iesi cu mult mai gustos daca veti adauga in uleiul din tigaie 2-3 linguri de ulei de masline. Pestele va capata o savoare cu totul speciala.  

MALAIUL. Pentru a praji pestele puteti sa-l tavaliti inainte si prin malai sau pesmet, nu numai prin faina, si veti observa ca ati obtinut trei sortimente diferite de peste prajit, pe care le puteti aranja pe acelasi platou cu felioare de lamaie pe deasupra. Musafirii dumneavoastra vor fi incantati.  

HAMSIILE. Daca hamsiile pe care le-ati cumparat sunt prea sarate, le puteti tine cateva ore in lapte dulce, la desarat. Laptele absoarbe sarea mai bine decat apa rece.  

CONDIMENTE. Condimentele care se potrivesc cel mai bine cu preparatele din peste sunt busuiocul, cuisoarele si chimenul. Vor da un gust deosebit preparatelor dumneavoastra.  

USTUROIUL. Mujdeiul va fi mult mai gustos daca atunci cand pisati usturoiul adaugati o lingurita de ulei de masline si frecati pana cand devine o pasta. Numai dupa aceea adaugati apa, care poate sa fie si putin calduta.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul peştele să-i