x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O întâlnire deloc întâmplătoare

O întâlnire deloc întâmplătoare

de Simona Lazar    |    18 Feb 2011   •   12:49
O întâlnire deloc întâmplătoare
Sursa foto: /stock.xchange
152560-stock.xchange-sampanie-vin-2.jpgDe fiecare dată când te aşezi la masă trebuie să te gândeşti că urmează să porneşti într-o călătorie. Un periplu fantastic, în care gusturile, aromele şi texturile combinate inspirat imprimă amintiri.

O întâlnire în doi. Un preparat culinar desăvârşit şi un pahar cu vin. Deşi sunt pentru prima dată unul lângă altul, nu au fost aleşi la întâmplare. Ştiinţă sau artă? Mai degrabă o experienţă personală, căci ceea ce se află în faţa ta este rezultatul inefabil al combinării diferitelor gusturi, arome şi texturi. Un echilibru fragil, care spo­reşte plăcerea. Nu există o reţetă a succesului, în general considerându-se că fiecare preparat în parte are o anumită „greutate”.

Spre exemplu, cele din ca­rne de miel (sau orice altă carne roşie) se vor asocia foarte bine cu un vin roşu bogat – Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir sau Chianti –, încărcat de aromă. Iar pentru a-l pune şi mai bine în evidenţă se va alege un pahar cu gura largă, dându-i astfel vinului ocazia de a se răsfăţa, răspândindu-şi aroma. Pentru a-i percepe toate calităţile, este bine ca vinul să acopere doar o treime din capacitatea paharului şi să fie servit la temperatura ca­me­rei. Vinul alb – Pi­not Gris, Pinot Blanc, Riesling sau Cha­blis –, conside­rat a fi mai uşor şi mai agil din fire, se va potrivi cel mai bine cu un preparat pe bază de peşte, fructe de mare, paste sau sosuri albe. În acest caz se vor folosi pahare cu gura mai strâmtă, tempe-ratura păstrându-se constantă (vinu­rile albe se aduc reci la masă), iar aromele strecurându-se doar cât să seducă.

În acelaşi timp, atunci când se alege vinul potrivit se poate opta pentru complementaritate sau constrast. În primul caz, vinul şi preparatul culinar se pun în evidenţă unul pe altul, neexistând nici o disonanţă. Un vin cu arome de pământ, precum un Pinot Noir se poate asorta foarte bine cu o specialitate de ciuperci sau chiar trufe. Când vine vorba de contrast, pot apărea cu adevărat surprize. Un preparat uşor, cu o cremă din smântână şi suc de lămâie, asociat cu un pahar de Riesling. Două senzaţii foarte diferite: catifelare şi aciditate.

Un platou cu brânzeturi reprezintă şansa unor descoperiri interesante atunci când vine vorba de vinuri. Spre exemplu, cele cu mucegai albastru se potrivesc cel mai bine cu un vin roşu de Madeira sau Sherry. Brânza Camembert este bine pusă în valoare de un pahar de Cabernet, Cheddar trebuie aso­ciată cu un Chardonnay, iar Gruyere cu un Sauvignon Blanc. Şampania se poa­te servi alături de brânza Brie (se va alege o şampanie cu note de fructe), Edam şi Gouda (pentru că aceste sortimente de brânză au o uşoară nuanţă de alune de pământ, se va alege o şam­panie care să recreeze această senzaţie) sau Cheddar (o şampanie seacă).

Vinul şi ciocolata pot fi vedetele unui spectacol culinar, în care echilibrul trebuie să fie condiţia de bază. Spre exemplu, ciocolata albă (cremoasă şi delicată) se potriveşte cu un vin dulce Sherry sau un Muscat. Ciocolata cu lapte se serveşte cu un pahar de vin uşor, precum Pinot Noir, Merlot sau Riesling. Ciocolata neagră, cu un gust extrem de puternic şi persistent, are nevoie de un vin care să-i ţină piept – un Cabernet Sauvignon ar fi excelent.

Cel mai important este ca la ale­ge­rea vinului potrivit să ne folosim imagi­naţia şi să ne ascultăm simţurile. Cu adevărat gustos este ceea ce ne seduce!

×
Subiecte în articol: esenţe tari culinar