x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O istorie zbuciumată

O istorie zbuciumată

15 Aug 2007   •   00:00

Cei mai mulţi dintre noi ii cunoaştem pe tătari din poveştile de demult istorisite de cronicarii moldoveni.Puţin ştiu insă că istoria formării lor ca neam este una aparte.

Cei mai mulţi dintre noi ii cunoaştem pe tătari din poveştile de demult istorisite de cronicarii moldoveni. Ni-i inchipuim ca pe un neam aspru şi războinic, călit in lupte. Puţin ştiu insă că istoria formării lor ca neam este una aparte. In secolul al V-lea, tătarii trăiau in deşertul Gobi, iar 400 de ani mai tărziu ei vor participa la formarea Imperiului Mongol al lui Genghis Han. Nu există totuşi o echivalenţă intre poporul mongol şi cel tătar. Conform religiei, mongolii sunt budişti, iar tătarii musulmani suniţi. In Evul Mediu, tătarii au cucerit suprafeţe intinse din Rusia de astăzi, ajungănd pănă in Crimea şi ţinutul Bugeacului (sudul Basarabiei). Cunoscuţi sub numele de Hoarda de Aur, ei au atacat in nenumărate rănduri Moldova şi Transilvania.

Primele semne

Prima atestare documentară a tătarilor in Dobrogea datează de la inceputul secolului al XIII-lea, atunci cănd şeful-tătar Ebruz-aza primeşte in dar un domeniu in această zonă. La sfărşitul secolului al XVI-lea, călătorii străini obişnuiau să numească această regiune ca fiind "ţara tătarilor". In prezent, cei 24.649 de tătari (0,11 % din populaţia ţării) trăiesc in principal in judeţele Constanţa, Tulcea şi in municipiul Bucureşti.

Plăcintele cu diverse umpluturi sunt caracteristice bucătăriei tătăreşti. De cele mai multe ori au formă de triunghi şi se umplu cu o compoziţie de carne mai grasă şi ceapă. Alteori, umpluturile pot fi pe bază de cartofi. Băutura pe măsura acestor plăcinte savuroase şi consistente este ayran (iaurt amestecat cu apă). Ceaiul a devenit cu timpul atributul ospitalităţii. Se serveşte fierbinte, iar de multe ori se adaugă şi lapte.

"Băutura preferată a tătarilor, indiferent de clasa socială, era ceaiul, consumat in cantităţi apreciabile, mai mult decăt obişnuiau vecinii lor"

N. Vorobyev,istoric

Kobete - Plăcintă cu foi şi carne

Ingrediente: aluatul: un kg făină, apă, sare; umplutura: 500 g carne tocată, 200 g orez, o ceapă, 100 g margarină, ulei, un ou, piper.

Preparare: Se face un aluat potrivit de tare din apă, sare şi făină. Aluatul se taie in 10 părţi egale. Intre timp, se pregăteşte umplutura astfel: se căleşte carnea impreună cu ceapa rasă, se adaugă piper şi sare după gust. Orezul se fierbe pănă se inmoaie, după care se scurge şi se amestecă bine cu carnea călită. Fiecare foaie se intinde potrivit de subţire şi se unge cu ulei. Se pun una peste alta 5 foi, se aşază in tavă. Se pune in mijloc umplutura de carne şi orez, peste care se mai aşază cele 5 foi rămase. Se taie in formă de pătrat şi se unge plăcinta cu ou. Se introduce in cuptorul incins, aproximativ 40 de minute.

×
Subiecte în articol: diversitate culinară