x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O lacrimă nestemată pe obrazul timpului

O lacrimă nestemată pe obrazul timpului

12 Sep 2007   •   00:00

Taj Mahal poate fi considerat unul dintre cele mai impresionante şi mai frumoase monumente funerare din India. A fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea de Shah Jahan in memoria preaiubitei sale soţii, Mumtaz Mahal.

Taj Mahal poate fi considerat unul dintre cele mai impresionante şi mai frumoase monumente funerare din India. A fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea de Shah Jahan in memoria preaiubitei sale soţii, Mumtaz Mahal. Aflată pe patul de moarte, aceasta i-a cerut impăratului să-i indeplinească trei dorinţe: să-i construiască un mormănt, să se recăsătorească şi să aibă grijă de copii.

Shah Jahan şi-a ţinut promisiunea şi, timp de 22 de ani, 20.000 de oameni au participat la ridicarea mausoleului. Materialele de construcţie au fost aduse din intreaga Asie pe spinările a 1.000 de elefanţi: marmură albă din Rajasthan, turcoaze din Tibet, agate din Yemen, jad din China, safire din Sri Lanka şi perle din Oceanul Indian. Peste 28 de tipuri de pietre preţioase şi semipreţioase dau strălucire acestui monument unic.

Legenda spune că impăratul a poruncit ca arhitectului să i se taie măinile şi să i se scoată ochii ca să nu mai poată realiza şi vedea vreodată o construcţie mai frumoasă. Clădirea din marmură albă strălucitoare este inconjurată de grădini ornamentale şi de făntăni arteziene. De asemenea, in funcţie de momentul in care il admiri, Taj Mahal arată altfel in fiecare zi şi in fiecare oră, ca şi cum ar trăi şi ar respira. La răsăritul soarelui marmura capătă o uşoară nuanţă roz, pentru ca spre seară să devină alb-gălbuie. Şi de fapt, după cum spunea poetul Edwin Arnold, Taj Mahal "nu este un monument de arhitectură, ci dragostea unui impărat incrustată in piatră".

Condimente şi mirodenii

Aromele puternice caracterizează cel mai bine gastronomia indiană. Şofranul, cardamomul, ghimbirul, chimionul, schinduful, cuişoarele, usturoiul, coriandrul, frunzele de dafin, scorţişoara, menta sau nucşoara sunt doar căteva dintre ingredientele, "secretele" care oferă bucatelor indiene un gust inconfundabil.

Tambli

Ingrediente: 4-5 ardei chile roşii, 3-4 căţei de usturoi, o jumătate de nucă de cocos, un tamarind de mărime mică, un sfert de cană de lapte bătut, sare, două căni de apă.

Preparare: Intr-un bol se mixează chile roşu, usturoiul, cocosul şi tamarindul. Se amestecă foarte bine cu laptele bătut, sarea şi apa. Se serveşte rece.

Pithale

Ingrediente: o jumătate de cană de făină besan (obţinută din năut), o jumătate de linguriţă de seminţe de muştar, o jumătate de linguriţă de şofran, un vărf de cuţit de pudră de asafetida, două linguri de ulei, doi ardei chile verzi, doi căţei mici de usturoi, o ceapă mică, o roşie mică, o jumătate de linguriţă de chile roşu pudră, sare, două căni de apă.

Preparare: Mai intăi se taie ceapa, roşia, ardeii chile şi usturoiul in bucăţi căt mai mici. Se amestecă făina besan cu o jumătate de cană de apă, căt să se obţină o compoziţie suficient de lichidă. Intr-o tigaie mai largă se incinge uleiul şi se adaugă seminţele de muştar. Cănd incep să bolborosească, se adaugă pudra de asafetida, şofranul, ardeiul chile, ceapa şi usturoiul. Cănd ceapa a inceput să capete o culoare aurie se adaugă roşia şi se mai ţine pe foc un minut. Se stinge cu apă caldă şi se presară sare, pudră de chile şi se amestecă foarte bine. Se mai lasă pe foc pănă se ingroaşă, aproximativ două minute. Se serveşte cu orez şi chappati.

Bhappa Doi

Ingrediente: o cană de iaurt, o conservă de 400 g de lapte condensat, 5 migdale, 10 boabe de fistic, 5 stafide, două căni de apă.

Preparare: Se amestecă intr-un blender iaurtul şi laptele condensat. Se adaugă migdalele, fisticul şi stafidele. Se mixează din nou. Compoziţia se pune intr-o formă şi se acoperă cu folie de aluminiu. Un vas mai mare se umple pe jumătate cu apă şi se pune la fiert. Cănd apa este pe punctul să clocotească se aşază forma in apă, se reduce flacăra şi se acoperă vasul. Se lasă aşa timp de 20 de minute. Se ia forma şi se lasă la răcit. Se scurge apa dacă este cazul şi se ţine in congelator timp de 4 ore. Se scoate din formă şi se serveşte rece.

Reţetă de pui Saag

Ingrediente: 1.400 g carne de pui fără piele, 5 căţei de usturoi zdrobiţi, două cepe mari tocate, două roşii zdrobite, o rădăcină de ghimbir de 2,5 cm rasă, 4 linguri de lapte, 4 legături de spanac spălate şi tocate, două linguri de unt, o jumătate de linguriţă de piper, o linguriţă de pudră de coriandru, o jumătate de linguriţă de şofran, două bucăţi de cardamom, două cuişoare, 7 linguri de ulei vegetal, o linguriţă de garam masala, o jumătate de linguriţă de sare.

Preparare: Se incing patru linguri de ulei şi se prăjesc bucăţile de pui căteva minute, pănă cănd devin aurii. Intr-o oală adăncă se pune spanacul şi se adaugă un sfert de cană de apă. Se aduce la fierbere şi, cănd s-a inmuiat, se scurge şi se mixează intr-un blender. In uleiul rămas se prăjesc ghimbirul, usturoiul şi ceapa, pănă cănd devin maronii. Se adaugă roşia, sarea, piperul, pudra de coriandru, şofranul, cuişoarele şi cardamomul. Se stinge cu o lingură de apă şi se mai lasă la foc mic incă 10 minute. Se adaugă bucăţile de carne şi laptele. Se lasă pe foc pănă cănd puiul se inmoaie. Se adaugă spanacul şi garam masala. Se lasă pe foc pănă cănd spanacul incepe să se prindă de tigaie. Se ia de pe foc şi se adaugă unt, apoi se acoperă şi se serveşte.

×