x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O lacrimă nestemată pe obrazul timpului

0
12 Sep 2007 - 00:00

Taj Mahal poate fi considerat unul dintre cele mai impresionante şi mai frumoase monumente funerare din India. A fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea de Shah Jahan in memoria preaiubitei sale soţii, Mumtaz Mahal.

Taj Mahal poate fi considerat unul dintre cele mai impresionante şi mai frumoase monumente funerare din India. A fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea de Shah Jahan in memoria preaiubitei sale soţii, Mumtaz Mahal. Aflată pe patul de moarte, aceasta i-a cerut impăratului să-i indeplinească trei dorinţe: să-i construiască un mormănt, să se recăsătorească şi să aibă grijă de copii.

Shah Jahan şi-a ţinut promisiunea şi, timp de 22 de ani, 20.000 de oameni au participat la ridicarea mausoleului. Materialele de construcţie au fost aduse din intreaga Asie pe spinările a 1.000 de elefanţi: marmură albă din Rajasthan, turcoaze din Tibet, agate din Yemen, jad din China, safire din Sri Lanka şi perle din Oceanul Indian. Peste 28 de tipuri de pietre preţioase şi semipreţioase dau strălucire acestui monument unic.

Legenda spune că impăratul a poruncit ca arhitectului să i se taie măinile şi să i se scoată ochii ca să nu mai poată realiza şi vedea vreodată o construcţie mai frumoasă. Clădirea din marmură albă strălucitoare este inconjurată de grădini ornamentale şi de făntăni arteziene. De asemenea, in funcţie de momentul in care il admiri, Taj Mahal arată altfel in fiecare zi şi in fiecare oră, ca şi cum ar trăi şi ar respira. La răsăritul soarelui marmura capătă o uşoară nuanţă roz, pentru ca spre seară să devină alb-gălbuie. Şi de fapt, după cum spunea poetul Edwin Arnold, Taj Mahal "nu este un monument de arhitectură, ci dragostea unui impărat incrustată in piatră".

Condimente şi mirodenii

Aromele puternice caracterizează cel mai bine gastronomia indiană. Şofranul, cardamomul, ghimbirul, chimionul, schinduful, cuişoarele, usturoiul, coriandrul, frunzele de dafin, scorţişoara, menta sau nucşoara sunt doar căteva dintre ingredientele, "secretele" care oferă bucatelor indiene un gust inconfundabil.

Tambli

Ingrediente: 4-5 ardei chile roşii, 3-4 căţei de usturoi, o jumătate de nucă de cocos, un tamarind de mărime mică, un sfert de cană de lapte bătut, sare, două căni de apă.

Preparare: Intr-un bol se mixează chile roşu, usturoiul, cocosul şi tamarindul. Se amestecă foarte bine cu laptele bătut, sarea şi apa. Se serveşte rece.

Pithale

Ingrediente: o jumătate de cană de făină besan (obţinută din năut), o jumătate de linguriţă de seminţe de muştar, o jumătate de linguriţă de şofran, un vărf de cuţit de pudră de asafetida, două linguri de ulei, doi ardei chile verzi, doi căţei mici de usturoi, o ceapă mică, o roşie mică, o jumătate de linguriţă de chile roşu pudră, sare, două căni de apă.

Preparare: Mai intăi se taie ceapa, roşia, ardeii chile şi usturoiul in bucăţi căt mai mici. Se amestecă făina besan cu o jumătate de cană de apă, căt să se obţină o compoziţie suficient de lichidă. Intr-o tigaie mai largă se incinge uleiul şi se adaugă seminţele de muştar. Cănd incep să bolborosească, se adaugă pudra de asafetida, şofranul, ardeiul chile, ceapa şi usturoiul. Cănd ceapa a inceput să capete o culoare aurie se adaugă roşia şi se mai ţine pe foc un minut. Se stinge cu apă caldă şi se presară sare, pudră de chile şi se amestecă foarte bine. Se mai lasă pe foc pănă se ingroaşă, aproximativ două minute. Se serveşte cu orez şi chappati.

Bhappa Doi

Ingrediente: o cană de iaurt, o conservă de 400 g de lapte condensat, 5 migdale, 10 boabe de fistic, 5 stafide, două căni de apă.

Preparare: Se amestecă intr-un blender iaurtul şi laptele condensat. Se adaugă migdalele, fisticul şi stafidele. Se mixează din nou. Compoziţia se pune intr-o formă şi se acoperă cu folie de aluminiu. Un vas mai mare se umple pe jumătate cu apă şi se pune la fiert. Cănd apa este pe punctul să clocotească se aşază forma in apă, se reduce flacăra şi se acoperă vasul. Se lasă aşa timp de 20 de minute. Se ia forma şi se lasă la răcit. Se scurge apa dacă este cazul şi se ţine in congelator timp de 4 ore. Se scoate din formă şi se serveşte rece.

Reţetă de pui Saag

Ingrediente: 1.400 g carne de pui fără piele, 5 căţei de usturoi zdrobiţi, două cepe mari tocate, două roşii zdrobite, o rădăcină de ghimbir de 2,5 cm rasă, 4 linguri de lapte, 4 legături de spanac spălate şi tocate, două linguri de unt, o jumătate de linguriţă de piper, o linguriţă de pudră de coriandru, o jumătate de linguriţă de şofran, două bucăţi de cardamom, două cuişoare, 7 linguri de ulei vegetal, o linguriţă de garam masala, o jumătate de linguriţă de sare.

Preparare: Se incing patru linguri de ulei şi se prăjesc bucăţile de pui căteva minute, pănă cănd devin aurii. Intr-o oală adăncă se pune spanacul şi se adaugă un sfert de cană de apă. Se aduce la fierbere şi, cănd s-a inmuiat, se scurge şi se mixează intr-un blender. In uleiul rămas se prăjesc ghimbirul, usturoiul şi ceapa, pănă cănd devin maronii. Se adaugă roşia, sarea, piperul, pudra de coriandru, şofranul, cuişoarele şi cardamomul. Se stinge cu o lingură de apă şi se mai lasă la foc mic incă 10 minute. Se adaugă bucăţile de carne şi laptele. Se lasă pe foc pănă cănd puiul se inmoaie. Se adaugă spanacul şi garam masala. Se lasă pe foc pănă cănd spanacul incepe să se prindă de tigaie. Se ia de pe foc şi se adaugă unt, apoi se acoperă şi se serveşte.

Citeşte mai multe despre:   două,   jumătate,   cănd,   apă,   lingurita,   chile,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!
Galerie Foto Craciunul este la doar doua saptamani distanta asa ca, trebuie sa incepem pregatirile pentru cea mai frumoasa sarbatoare din an. Cu totii adoram sa redecoram in aceasta perioada, probabil si din simplul fapt ca dupa C...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express
Galerie Foto Când ești un influencer de succes, dar ai doar un 1 Euro pe zi, trebuie să găsești tot felul de soluții pentru a nu renunța la ritualurile de înfrumusețare. Alina Ceușan și Carmen Grebenișan și-au păstrat...

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, Antena 1 difuzează penultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite. La doar doi pași de semifinală, concurenții vor primi o nouă provocare din partea Ginei Pistol, iar proba le va testa...

Atenție unde călătoriți. Cod portocaliu de vânt puternic și inundații în Irlanda

Atenție unde călătoriți. Cod portocaliu de vânt puternic și inundații în Irlanda
Coduri portocaliu şi galben de vânt puternic şi inundaţii în Irlanda. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în...

Facebook, amendată cu 3,6 milioane de euro în Ungaria

Facebook, amendată cu 3,6 milioane de euro în Ungaria
Oficiul Concurenţei din Ungaria (GVH) a amendat vineri reţeaua de socializare Facebook cu 1,2 miliarde de forinţi (3,6 milioane de euro). Este cea mai mare amendă impusă vreodată într-un caz legat de protecţia...

Atenție unde călătoriți. Toate mijloacele de transport sunt perturbate în Franța

Atenție unde călătoriți. Toate mijloacele de transport sunt perturbate în Franța
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că de la începerea grevei, în data de 5 decembrie 2019, de către Regia...

Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale

Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale
Galerie Foto Penultimul și ultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite, difuzate luni și marți, de la 20:00, pe Antena 1, vor decide soarta bucătarilor rămași în cursă pentru premiul celui mai iubit show culinar. Pe ultima ...

Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii

Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii
Galerie Foto De ziua lui Moș Mihai (Ion Arcudeanu), cel mai vechi angajat al primăriei, orașul Mangalița este amenințat de un fenomen meteo extrem, o tornadă. Vineri, 6 decembrie, de la ora 23:00, în cel mai nou episod al...

A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?

A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?
Galerie Foto În această seară, de la ora 20:00, în semifinala iUmor, 8 concurenți dintre cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc în preferințele...

Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit

Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit
Galerie Foto Actriţa americană Emma Stone s-a logodit cu iubitul ei, producătorul de film Dave McCary, după doi ani de relaţie, informează Press Association. Co-fondator al grupului umoristic Good Neighbour, McCary, care...

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”
Mâine seară, de la ora 20:00, la iUmor, 8 concurenți vor urca pe scenă în fața juraților, dar doar unul dintre ei va putea câștiga semifinala și se va alătura celor 11 finaliști în lupta pentru marele...

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!
Pentru prima oară în cele șapte sezoane de iUmor, show-ul va avea și o semifinală în care vor participa cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc...

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?
Ziua Craciunului este una dintre cele mai asteptate sarbatori din intregul calendar crestin. Oamenii din intreaga lume asteapta cu nerabdare ziua aceasta si toti incearca sa fie mai buni. Cand ne gandim la Craciun, ne...

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale, părăsește competiția

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale,  părăsește competiția
Galerie Foto Ediția de marți seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating pe publicul comercial dar și urban, de la lansarea sezonului 7. 27,8 procente...

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!
Atenţie, mai sunt doar câteva zile în care poţi să intri în concurs. Abonează-te la Jurnalul şi poţi câştiga superpremii: televizoare, de genţi din piele naturală, ceasuri de lux, vouchere de cumpărături...
Serviciul de email marketing furnizat de