x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O lingura plina cu dragoste

O lingura plina cu dragoste

de Alina Ramona Anghel    |    14 Feb 2007   •   00:00
O lingura plina cu dragoste
CAIET DE RETETE / Bucatarie afrodiziaca
Ca o femeie capricioasa, iarna ba vine, ba ne paraseste... Cu toate acestea simtim parfumul ierbii crude, al copacilor infloriti si al cireselor parguite. Mirosul frunzelor de stejar cazute pe pamant si udate de ploaie te invaluie pe nesimtite. Iubirea nu cunoaste anotimpuri. Cunoaste parfumul trandafirilor, simte caldura razelor de soare si aromele care inunda bucataria indragostitilor.

Nu trebuie sa astepti o anume ocazie ca sa ii spui unui om ca il iubesti. O faci in fiecare zi, cand ii oferi o cana de cafea sau un ceai, un mar proaspat scos din cuptor, care miroase ametitor a scortisoara sau, de ce nu?, o gogoasa aburinda.

Mai parfumat

Cand iubesti, mancarea capata un gust aparte... devine mai dulce, mai parfumata, mai colorata. Nu trebuie sa fii un bucatar desavarsit ca sa indraznesti sa intri la bucatarie. Totul vine din inima si orice ai dori sa prepari vei reusi atunci cand inima ta e plina de iubire. Va face totul sa vina de la sine.

RULADA DE PUI CU SAMBURI DE PIN

  • Ingrediente: doua bucati de piept de pui dezosat, 200 g orez, 50 g alune, 25 g samburi de pin, 80 g parmezan ras, doua oua, o salata verde, sare, piper rosu, ulei, seminte de susan.
  • Preparare: Piepturile de pui se taie in felii si se condimenteaza. Se ruleaza si se trec prin ouale batute, apoi prin alunele macinate si se prajesc in ulei incins. Orezul se caleste, se acopera cu apa, se condimenteaza si se lasa sa fiarba. Cand este gata, se amesteca bine cu parmezanul ras, se asaza pe farfurii, se adauga rulourile de pui, frunzele de salata si parmezanul ras. Se presara sare, piper rosu si samburi de pin si de susan.
  • SOS DE AVOCADO CU SMANTANA

  • Ingrediente: doua bucati de avocado, 200 g smantana, o ceapa rosie, un catel de usturoi, o limeta, sare, piper verde, piper rosu, busuioc, miezuri de nuca.
  • Preparare: Bucatile de avocado se taie pe jumatate, li se indeparteaza samburii si se descojesc. Se pune miezul intr-un castron, se adauga catelul de usturoi, ceapa tocata cubulete si se paseaza totul pana cand rezulta o pasta. Se condimenteaza cu sare, piper verde si piper rosu, apoi se toarna sucul de la limeta. Se adauga smantana si se amesteca. Se serveste rece, presarat cu busuioc proaspat tocat si nuca sfaramata.
  • INGHETATA CU BANANE CARAMELIZATE

  • Ingrediente: doua banane, 75 g unt nesarat, 75 g zahar brun, 150 g zahar tos, 260 ml lapte dulce, 600 ml frisca, 6 galbenusuri, 10 g ghimbir, scortisoara, anason, inimi de ciocolata, sirop de ciocolata, fructe de padure, lichior de menta.
  • Preparare: Untul se topeste, se adauga zaharul brun si, cand totul s-a topit, se asaza bananele taiate in bucati. Se prajesc pe toate partile, se pun pe farfurii si se lasa sa se raceasca. Ghimbirul se curata si se taie foarte subtire. Se pune intr-un ibric, se acopera cu apa, se fierbe doua minute, dupa care se scoate si se pune intr-un vas. Se adauga peste el zaharul tos, laptele si jumatate din cantitatea de frisca. Se incalzeste amestecul, se mixeaza, apoi se acopera vasul cu un capac si se lasa sa se raceasca. Intre timp se amesteca treptat galbenusurile cu amestecul de lapte. Se tine pe foc si se amesteca pana cand totul devine ca o crema mai groasa. Se toarna peste compozitia cu ghimbir, se adauga scortisoara si anason dupa gust, se amesteca si se strecoara. Compozitia se pune intr-o caserola si, dupa ce s-a racit, se lasa in congelator. Se serveste totul rece, cu siropul, lichiorul de menta, inimile de ciocolata, fructele de padure si bananele caramelizate.
  • SPARANGHEL CU SOS DE NUCI SI ANGHINARE

  • Ingrediente: 500 g sparanghel, o conserva de anghinare, 4 catei de usturoi, 100 g miezuri de nuca, o limeta, ulei de masline, sare, piper negru, 100 g smantana, 100 g fulgi de cartofi instant, salata verde, piper rosu, nucsoara.
  • Preparare: Sparanghelul se curata, se spala si se pune la fiert in apa fierbinte, in care se adauga o lingurita de sare. Se fierbe timp de 12-15 minute, apoi se scoate si se asaza pe un platou. Pentru sosul de nuci se amesteca fulgii de cartofi cu apa fierbinte pana se fac piure. Se adauga nuca macinata, doua linguri de ulei si sucul de la jumatate de limeta. Se condimenteaza cu sare, piper negru si nucsoara dupa gust. Se amesteca totul si se da la rece pentru zece minute. Se scot inimile de anghinare din conserva si se paseaza. Se adauga smantana, o lingura cu ulei de masline, sucul de la limeta ramasa, usturoiul pisat, sare si piper dupa gust. Se amesteca si se lasa la rece. Se serveste presarat cu piper rosu, alaturi de sparanghel si salata verde.
  • STRIDII AFRODIZIACE

  • Ingrediente: 8 stridii, 3 linguri de pesmet fin, 75 g unt nesarat, doua linguri de sampanie, doi catei de usturoi, doua fire de ceapa verde, parmezan, sare, piper rosu, piper verde, doua lamai, 3 fire de patrunjel.
  • Preparare: Stridiile spalate se deschid si se pun pe o farfurie. Se taie o lamaie in jumatate si se stoarce sucul peste stridii. Ceapa verde si usturoiul se toaca marunt, se amesteca bine cu sare si piper verde macinat. Intr-o tigaie incinsa se topeste untul, se adauga ceapa si usturoiul, se calesc cinci minute, apoi se adauga pesmetul, sampania si piperul rosu. Se amesteca totul, se prajeste cateva minute, se ia tigaia de pe foc si se adauga parmezanul. Se lasa la racit, apoi se pune din compozitie peste stridii. Se asaza stridiile intr-o tava si se introduce in cuptor. Se tin in cuptor timp de 12-15 minute, apoi se scot si se servesc. Se orneaza cu felii de lamaie si patrunjel tocat.
  • SFATURI CULINARE
  • FRAGEZIME. La prepararea stridiilor putem inlocui ceapa verde cu fenicul proaspat, iar lamaile pot fi inlocuite cu limete.
  • CULOARE. Inghetata de ghimbir va avea o culoare aparte daca adaugam in jumatate din compozitie doua linguri de suc de fructe de padure sau lichior de menta.
  • GUST PLACUT. Carnea de pui va avea un gust mai placut daca o vom presara cu samburi de pin inainte de a o rula. Se pot pune seminte de susan langa alunele care vor forma crusta.
  • AROMA ORIENTALA. Mancarea de crevete va capata un aspect oriental daca vom adauga sos de soia dupa ce a fiert prazul sau daca inlocuim pastele cu orez salbatic.
  • ×
    Subiecte în articol: sare piper verde roşu amesteca adauga