x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O literatură a peştelui

O literatură a peştelui

05 Dec 2007   •   00:00

Dacă răsfoim "Dicţionarul de simboluri" al autorilor Jean Chevalier şi Alain Gheerbrant, găsim căteva dintre semnificaţiile peştelui pe care le intălnim şi in operele literare romăneşti sau străine.

Dacă răsfoim "Dicţionarul de simboluri" al autorilor Jean Chevalier şi Alain Gheerbrant, găsim căteva dintre semnificaţiile peştelui pe care le intălnim şi in operele literare romăneşti sau străine. In principal, peştele este reprezentarea elementului Apă, in care vieţuieşte. Este asociat cu naşterea sau restaurarea clinică, simbol al vieţii şi al fecundităţii. Este legat şi de ideile de prosperitate şi de inţelepciune. In China, peştele este reprezentarea norocului. In Egipt, peştele proaspăt sau uscat, care constituia măncarea obişnuită a poporului, era interzis oricărei persoane sacralizate, fie rege, fie preot. In Biblie insă peştele este imaginea lui Hristos.

Semnificaţii diferite

In operele literare, peştele apare sub diverse reprezentări, cu semnificaţii diferite. In piesa "Iona", a lui Marin Sorescu, peştele uriaş este un simbol al destinului din care omul nu se poate elibera. Pentru că a ignorat porunca divină, personajul stă in burta peştelui trei zile şi trei nopţi, timp in care se pocăieşte şi acceptă misiunea pentru că, incercănd să se elibereze, nu face altceva decăt să treacă succesiv dintr-o burtă de peşte in alta. Guillaume Apollinaire ii dedică o poezie crapului: "In eleşteu, in iaz imi pare/ Că viaţa ta căt o vecie-i/ Mă-ntreb: te uită moartea, oare,/ Lung peşte al melancoliei?".

Dar peştele este personaj in literatură şi cu simpla semnificaţie de preparat delicios. Astfel, Mihail Sadoveanu are marele talent de a povesti numeroase intămplări culinare in care apar măncăruri pescăreşti: "In cotul acesta se găsesc felurite feluri de peşti, fiecare cu gustul şi bunătatea lui. Iată boişteni, zvărlugi şi porcuşori, buni de un borşâ€¦ Iată, aleşi deoparte cleni şi scobani şi două mrene frumoase. Pe aceştia ii frigem in unt proaspăt, vinişor din Ţara-de-Jos, care sfărăie in pahar. Pe cei mai mărunţei ii aburesc cu sare şi ii usuc in cuptor… Dar vei inţelege mult mai tărziu, cănd vei fi adevărat pescar, că nu se află pe lume peşti ca cei din apa Moldovei şi a Bistriţei, luminoşi şi iuţi ca argintul viu, iar gustul lor e altul decăt al peştilor din bălţi".

Budincă de peşte

Ingrediente: un kg peşte cu carnea albă, 100 g unt, 150 g păine albă, puţin lapte, 3 ouă, sare, piper, 500 g zarzavat de supă, o lămăie.

Preparare: Se curăţă peştele, se scoate tot din el şi se mixează. Se amestecă impreună cu miezul de păine inmuiat in lapte şi bine

stors. Se adaugă sare şi piper. Se freacă untul, se adaugă galbenuşurile, albuşurile bătute spumă şi carnea de peşte. Se amestecă totul bine. Se aşază compoziţia intr-un vas cu apă clocotită, in care a fiert in prealabil zarzavatul de supă. Apoi se aşază intr-un castron, iar deasupra se toarnă unt proaspăt topit şi zeama de lămăie.

×
Subiecte în articol: peştele cultura si piper