x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O magie în bucătărie sau cum simţi că trăieşti

O magie în bucătărie sau cum simţi că trăieşti

de Simona Chiriac    |    25 Feb 2010   •   00:00
O magie în bucătărie sau cum simţi că trăieşti
Sursa foto: Simona Chiriac/Jurnalul Naţional

Gurmanzii din România pot fi de două ori mai fericiţi. Nu numai că se pot bucura de bunătăţi imposibil de refuzat, dar îşi vor menţine silueta cu uşurinţă. Fără regimuri drastice de slăbit, fără frustrări, ci doar o mare bucurie de a găti şi mânca. O lecţie de viaţă... istorisită într-o carte de doctor Gabriela Man.

Volumul "Slăbeşte sănătos", ultima apariţie a Editurii Polirom, îşi incită cititorii încă de la prima pagină. "Cum să scapi de kilogramele în plus şi să mănânci după pofta inimii?" Ceea ce până nu de mult putea fi considerată o utopie este astăzi realitate. Secretul constă într-o dietă ce pune accentul pe consumarea alimentelor cu un conţinut glicemic scăzut, care au un impact foarte mic asupra secreţiei de insulină. Răsfăţ în voie, de la ciorbe, supe, salate, fripturi şi sarmale până la prăjituri şi torturi.

PUNCT DE PORNIRE
"Persoanele care au probleme cu greutatea nu mănâncă mult, ci prost. Cei care sunt slăbuţi au toate şansele să ajungă la un moment dat, alimentându-se modern (cu alimente bogate în glucide rafinate şi grăsimi), să aibă astfel de probleme. Ca să le vin tuturor în ajutor am conceput făinurile pe care le-am şi înregistrat şi lansat pe piaţă. Sunt două amestecuri speciale hipoglucide cu o calitate extrem de bine aleasă a glucidelor din combinaţie, ceea ce le face să fie bogate în fibre.

Sunt nişte premixuri care ne ajută nu doar să slăbim, ci să ne menţinem greutatea şi ne asigură o alimentaţie variată şi bogată. Putem să ne facem prăjituri în casă, pane, pâine." Acesta a fost doar primul pas. Noul sortiment de făină este minunat, dar asta nu înseamnă că doar folosirea ei în alimentaţie te va face subţirel ca tras printr-un inel. Esenţială este folosirea alimentelor cu un indice glicemic scăzut. Vor fi îndepărtaţi încă de la început orezul dur şi cartofii. De asemenea, se evită zahărul (se înlocuieşte cu fructoză), făina albă, berea şi tăriile. În rest, după pofta inimii!

UN DOCTOR "VINDECĂ" REŢETELE
"Fiind o gurmandă, sunt şi o consumatoare de reviste speciale cu reţete. Nu ştiu cât apuc să fac din tot ceea ce citesc. Am adaptat aceste reţete, intenţia mea fiind aceea de a le da cititorilor un punct de pornire sau o sursă de inspiraţie. Orice reţetă clasică pe care o ai fă-o dietetică, este foarte simplu!" Sarmale cu orice fel de carne, în reţeta cărora orezul dur a fost înlocuit cu orez Basmati sau sălbatic (are un gust spectaculos, aşa că merită încercat!), piure de conopidă, pregătit ca şi cel de cartofi, cu unt, lapte şi sare.

Aşezat în loc de garnitură lângă friptură, este o surpriză gustoasă. Regândirea unor reţete clasice este o experienţă care aduce mari satisfacţii. "Nu trebuie să dezvoltăm o fobie faţă de mâncare, până la urmă a te alimenta este un bonus al faptului că trăim. Nu sunt şi nu am fost de acord cu principiul mănânc ca să trăiesc. Bine, nici nu trăiesc ca să mănânc. Să redescoperim bucuria de a găti, de a ne aşeza la masă. Ştiu că viaţa modernă este extrem de alertă, dar măcar o dată pe săptămână, duminica, să ne adunăm împreună la masă şi să ne bucurăm."

ZI DE ZI
Noul stil de viaţă creat de doctor Gabriela Man presupune existenţa a trei mese zilnice şi a una sau două gustări (chiar şi mai multe, dacă sunteţi înfometat). Esenţial este să nu se sară peste mese, oricât de strâns ar fi programul unei zile. Spre exemplu, la prânz vor putea fi consumate un fruct, două ouă, brânzeturi (caşcaval, telemea, brânză de burduf), orice tip de carne (cu menţiunea ca acea de porc să fie servită o dată la trei zile), orice legumă cu indice glicemic scăzut (cartea cuprinde liste detaliate cu alimente catalogate în funcţie de aportul glicemic), orez Basmati (o dată la trei zile), 50 g alune (migdale sau nuci).

Metodele de preparare sunt dintre cele mai diverse, astfel încât o alimentaţie sănătoasă să nu fie obligatoriu lipsită de gust.


Pui cu ciuperci
Ingrediente: 500 g piept de pui; o roşie mare; 500 g ciuperci albe de cultură; o lămâie; o ceapă; doi căţei de usturoi; 250 ml supă de pasăre sau apă caldă; 2-3 linguri de ulei de măsline; sare, piper.
Preparare: Tăiaţi carnea cuburi sau julien. Pasaţi roşia. Tăiaţi mărunt ceapa şi căţeii de usturoi. Curăţaţi ciupercile şi tăiaţi-le julien. Căliţi puţin ciupercile într-o tigaie antiaderentă cu o lingură de ulei de măsline, apoi le scoateţi pe o farfurie. Căliţi ceapa cu o singură lingură de ulei de măsline şi apoi adăugaţi: puiul, roşia pasată, ciupercile, usturoiul, supa de pasăre (sau apa călduţă), sarea şi piperul. Se fierbe la foc acoperit circa 20 de minute.

 

Cremă mousse de ciocolată
Ingrediente: 250 ml lapte (făcut din smântână dulce cu 15% grăsime diluată cu apă în proporţie de 1:1); 100 g ciocolată cu 75% grăsime; o lingură de nes (opţional); 3 linguri de fructoză; 4 foi de gelatină; 300 ml frişcă; o linguriţă de esenţă de rom; 50 ml frişcă pentru ornat.
Preparare: Puneţi laptele la fiert. Adăugaţi ciocolata ruptă bucăţele şi nesul. Amestecaţi până ce se dizolvă toată în lapte. Luaţi de pe foc, adăugaţi esenţa de rom şi lăsaţi să se răcească, amestecând din când în când. Puneţi gelatina la înmuiat în apă rece pentru cinci minute. După ce s-a înmuiat, o stoarceţi bine în mâini şi o amestecaţi bine în compoziţia de ciocolată (aceasta trebuie să fie călduţă), până ce se dizolvă gelatina. Lăsaţi vasul cu compoziţia la rece în frigider 30 de minute (mai amestecaţi din când în când). Între timp, bateţi frişca. Când compoziţia de la frigider e rece, adăugaţi frişca bătută, amestecând uşor cu telul pară. Puneţi în cupe şi lăsaţi 3-4 ore la răcit în frigider. Ornaţi cu frişcă bătută şi presăraţi ciocolata rasă.

 

Plăcintă de post cu mere
Ingrediente: pentru umplutură: un kg mere pentru plăcintă; scorţişoară după gust (1-2 linguriţe); 80-90 g fructoză; o linguriţă de unt; pentru aluat: 500 g premix pentru patiserie "Slăbeşti mâncând"; 25 g drojdie proaspătă; 250 ml ulei; 300 ml apă minerală; un praf de sare.
Preparare: Curăţaţi merele şi daţi-le pe răzătoarea mare. Stoarceţi-le bine de suc şi puneţi-le la călit pe foc mic cu puţin unt, scorţişoară şi fructoză. Când s-au înmuiat uşor, le lăsaţi deoparte la răcit. Pentru aluat, dizolvaţi drojdia în puţină apă călduţă. Amestecaţi 400 g premix cu sarea, drojdia, apa minerală şi 125 ml ulei. Frământaţi un aluat potrivit (ideal este să folosiţi paletele în spirală pentru aluat ale mixerului). Lăsaţi aluatul să se odihnească circa 20 de minute. Amestecaţi separat cele 100 g premix (rămase din cantitatea iniţială) cu restul de 125 ml ulei. Întindeţi aluatul în foaie şi ungeţi pe toată suprafaţa cu amestecul de făină şi ulei. Rulaţi-l (ca pe o ruladă) şi mai lăsaţi-l încă 15 minute. Tăiaţi aluatul în două jumătăţi din care veţi întinde cele două foi de plăcintă. Încingeţi cuptorul la 175 grade. Întindeţi o foaie de aluat şi o puneţi în tava în care aţi pus hârtie de copt. Adăugaţi umplutura de mere şi nivelaţi-o, apoi acoperiţi cu cea de-a doua foaie de aluat. Tăiaţi plăcinta în pătrate înainte de a o introduce în cuptor. Coaceţi până se rumeneşte frumos deasupra.

 

Mâncare din viţel cu sos alb
Ingrediente: 400 g muşchi/spată de viţel; o ceapă mare; 300 g ciuperci albe de cultură; doi morcovi medii; o felie de ţelină; 3 linguri de ulei de măsline; un gălbenuş; o lingură de premix de pâine "Slăbeşte mâncând"; două frunze de dafin; sare, piper; verdeaţă pentru servit.
Preparare: Curăţaţi legumele; tăiaţi ceapa mărunt; tăiaţi morcovii în două jumătăţi (îi veţi arunca după ce e gata mâncarea); curăţaţi ciupercile şi tăiaţi-le bucăţi. Tăiaţi carnea cuburi sau julien. Înăbuşiţi carnea în două linguri de ulei de măsline, adăugaţi ceapa şi mai lăsaţi 2-3 minute (până se evaporă zeama lăsată de ceapă). Adăugaţi morcovii şi ţelina, adăugaţi apă caldă cât să le acopere şi fierbeţi înăbuşit circa o oră. Scoateţi apoi ţelina şi morcovii. Adăugaţi feliile de ciuperci şi lăsaţi să fiarbă la foc mic încă 20 de minute. În acest timp, dregeţi cu sare şi piper, adăugaţi frunzele de dafin. Separat, diluaţi premixul cu puţină apă rece. Strecuraţi carnea şi ciupercile şi păstraţi-le la cald. În zeama rămasă adăugaţi premixul diluat cu apă şi daţi câteva clocote (să fiarbă făina). Opriţi focul şi, după ce lăsaţi câteva minute să se mai domolească temperatura, adăugaţi gălbenuşul diluat cu puţină apă şi zeamă din mâncare (ca să nu se coaguleze, trebuie să aduceţi treptat temperatura gălbenuşului la cea a mâncării). Adăugaţi înapoi în cratiţă carnea şi ciupercile şi lăsaţi-le 2-3 minute să se întrepătrundă aromele. Puteţi prepara acest fel de mâncare şi cu alte cărnuri (pui, cotlet de porc).

 

Salată de mere cu ton
Ingrediente: 150-200 g ton în suc propriu, scurs; un măr tăiat mărunt; o felie de ţelină rasă; o căpăţână mică de salată verde, ruptă bucăţi; o lingură de maioneză de casă; 100 ml iaurt natural; două linguriţe de suc de lămâie; sare, piper.
Preparare: Amestecaţi toate ingredientele şi lăsaţi la rece 30 de minute înainte de servire.

• Reţete din volumul "Slăbeşti mâncând", Dr Gabriela Man, Editura Polirom 2010

×
Subiecte în articol: bucate cercate