x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O piaţă legănată de apă

O piaţă legănată de apă

de Simona Chiriac    |    01 Oct 2008   •   00:00

Pe malul râului Tha Chin, la numai 56 de kilometri de Bangkok, se află una dintre cele mai pitoreşti pieţe din Thailanda. Deşi este supranumită "piaţa plutitoare", nu se aseamănă totuşi cu cea de pe canalele din Bangkok, unde bărcile opresc din casă în casă pentru aprovizionare. La Wat Lamphaya, bărcile sosesc dis-de-dimineaţă şi se adună într-un singur loc, în apropierea ţărmului. Aici aşteaptă ca oamenii să vină şi să cumpere, la cele mai mici preţuri pe care vi le puteţi închipui, tot felul de preparate, fructe, legume…



Pe malul râului Tha Chin, la numai 56 de kilometri de Bangkok, se află una dintre cele mai pitoreşti pieţe din Thailanda. Deşi este supranumită "piaţa plutitoare", nu se aseamănă totuşi cu cea de pe canalele din Bangkok, unde bărcile opresc din casă în casă pentru aprovizionare. La Wat Lamphaya, bărcile sosesc dis-de-dimineaţă şi se adună într-un singur loc, în apropierea ţărmului. Aici aşteaptă ca oamenii să vină şi să cumpere, la cele mai mici preţuri pe care vi le puteţi închipui, tot felul de preparate, fructe, legume…

Seminţe de lotus

Deşi nu este încă prânz, căldura devine din ce în ce mai înăbuşitoare şi nici măcar apropierea de râu nu aduce vreun strop de răcoare. La intrarea în piaţă mă întâmpină un băiat de vreo 9 ani. Fără nici un fel de sfială îmi întinde trei fire lungi cu câte o măciulie mare în vârf, din care se întrezăresc câteva seminţe. Pentru că îmi simte nedumerirea, băiatul frânge iute una dintre măciulii, scoate o sămânţă, o descojeşte de pieliţa cea verde şi îmi arată miezul alb, destul de tare. Îl rupe şi pe acesta în două, scoate firicelul verde de la mijloc, apoi îmi dă să gust. Pentru că ezit, încearcă el primul. Îmi zâmbeşte, semn că are un gust bun. Încerc şi eu. Repet aproape întocmai fiecare gest şi încerc prima sămânţă de… lotus. Are gust de bob de fasole crud. Nu e rău, o experienţă ce poate fi "gustată" iarăşi.

Mâncăruri pentru toate gusturile

Odată intrat în piaţă te laşi copleşit de arome, culori, freamăt şi voci care îmbie. De o parte şi de alta a pontonului se înşiră bărcile tradiţionale – "khlong" – îngreunate de atâtea poveri. Unele dintre ele sunt pline cu fel de fel de fructe, atât de neobişnuite încât stărui cu privirea asupra lor mai multă vreme. Altele cuprind mănunchiuri peste mănunchiuri de lemongrass, coriandru, ghimbir sau galangal. Nu puţine bărci au fost transformate în bucătării plutitoare. Pe o plită rotundă, alimentată cu gaz de la butelie, tronează ceaune sau tigăi uriaşe. Aburi înţepători, miros de condimente şi ulei care sfârâie. Se prăjesc peşti, bucăţi de pui sau de raţă. Se sotează legume, creveţi şi caracatiţe. Se prăjesc prăjiturele cu lapte de cocos, miez de nucă de cocos rasă şi făină de orez (asemănătoare, doar ca formă, cu nişte chifteluţe foarte plate).

Când este gata, mâncarea se aşază în casolete de plastic, în pungi bine închise la gură cu elastic sau în frunze de banan. Pe ponton, tarabe înghesuite. Peste tot,  numai mâncare… Peşti de câte un kilogram, pe băţ, care se rumenesc pe jar şi din când în când sunt întorşi de pe o parte pe alta. Pui satay, bucăţele de carne de pui înşirate pe un băţ de trestie, trecute bine printr-un amestec de chili, coriandru, curcumă, piper, suc de lămâie şi usturoi. Rulouri de primăvară umplute cu orez lipicios (un soi special de orez cu un conţinut mare de gluten, căruia i se adaugă lapte de cocos şi zahăr), carne de porc sau de pui foarte aromate. Pacheţele din frunze de palmier sau banan, prinse cu beţişoare de trestie sau bambus, în care se află orez – numai bun pentru o garnitură sau supă. Nu cred că există reţete sau nume pentru toate preparatele ce se găsesc aici. Fiecare client îşi alege ingredientele preferate (pe tarabe se înşiră boluri pline cu ierburi, condimente, legume, tăiţei de orez, fructe de mare…) şi le combină astfel încât să găsească exact acel gust pe care l-a căutat.

Mâncare la pachet

Pentru cei foarte grăbiţi şi poate lipsiţi de inspiraţie există mâncare "la pachet". Cea mai populară cuprinde tăiţei de orez fierţi în supă, peste care s-au aşezat câţiva creveţi prăjiţi. Drept garnitură, muguri de soia, felii de legume, varză tăiaţă fideluţă, limete, lemongrass şi diferite sosuri. La taraba din apropiere, scoici pe jumătate deschise, din care iese la iveală miezul cărnos. Sosul este la alegere. Un prânz complet într-o casoletă de plastic.

×
Subiecte în articol: geografii culinare