x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O pina colada reuşită

0
Autor: Veronica Bectas 24 Mai 2009 - 00:00
O pina colada reuşită
Citește și:

Prietenii şi vecinii. Fără ei, viaţa e pustie! Mai o vorbă, mai o râcă, mai o nuntă, un botez. Ba chiar şi o berică servită aşa, clătinat, pe aleea blocului. Bine că suntem sănătoşi că de belele nu ducem lipsă!



Nici n-am intrat bine pe uşa blocului că mă şi ia în pri­mire Lisa. Îmi toarnă rapid nişte ba­liverne şi după ce am luat-o din scurt, mi-a zis pe nerăsuflate: "Vă rog frumos, vine pe la mine o prie­tenă şi nu ştiu cu ce să-i servesc". "În­ţeleg că sunt mai mulţi?" "Da, vine şi Titel, nepotul Anetei. Âla care-mi trage clopotele de măritiş. Da, eu nu-l vreau că e mitocan", îmi mai spune ea ca să mă lă­mu­reas­că în privinţa asta. "Şi, ce vrei?", o întreb zorită. "Păi, vă rog să mă ajutaţi să fac o băutură răco­ri­toare, da... ceva mai cu alcool". Am întrebat-o dacă a cumpărat ceva anume şi mi-a zis că, la ziua prie­­tenei, Doina, a băut ceva deo­se­­bit, dar nu ştie cum se cheamă, dar avea nucă de cocos. "Să vii la mine cu ce ai cumpărat ca să vedem ce putem încropi. Fata a să­rit să mă pupe, fericită că am accep­tat.

Nici n-am apucat să-mi pun cumpărăturile în frigider că Lisa a apărut cu o pungă de plastic burduşită. În pungă avea un salam, unt, castraveţi, o conservă de şprot afumat, lămâi, caşcaval. "Păi, din toate astea poţi să faci sandvişuri, dar băutura din ce vrei s-o faci?" "A! Am aflat din ce era băutura aia!", îmi zice ea fericită, "şi mă duc să aduc tot ce trebuie", apoi ieşi pe uşă.

PREGÂTESC. Pun eu pe hârtie cum avea să aranjeze nişte "frigărui" asortate pentru gustare, din ce aveam pe masă şi, după aproape o oră, încep să constat că Lisa nu mai venea. M-am gândit că nu avea vreun produs şi s-a dus pe la magazine. Am mai aşteptat o jumătate de oră, mi-am luat inima în dinţi şi toate ingredientele pe care le pregătisem deja, şi am coborât la ea. Sun şi-mi deschide Lisa, desfigurată de plâns. M-am speriat. Am întrebat-o ce-a păţit şi, printre hohote, mi-a arătat, o nucă de cocos spartă şi una întreagă, pe masă.

Nu înţelegeam. "De ce plângi?", o întreb. "Păi, am vrut să scot lap­tele de cocos din ea şi am spart-o prea rău şi am rămas fără zeamă", zise ea cătrănită rău. "Măi fată! De ce nu m-ai întrebat cum se face? Şi, nu are lapte, ci un suc. Laptele se pregăteşte din miezul alb. Nu trebuie să spargi nuca dacă vrei să-i scoţi sucul. Uite, să-ţi arăt!" Am luat nuca întreagă şi i-am arătat cum trebuie să-i dea găurile, i-am pus un pai într-una şi i-am dat să soarbă din ea. Lacrimile Lisei se potoliseră şi, cu mâna tremurândă apucă nuca, sorbi şi mă învălui într-o privire umedă şi fericită, ca a unui copil.

M-a înduioşat! Am scos lichidul din nuca întreagă, apoi am pregătit un lapte de cocos, din miezul ras al celei sparte. Am pus în congelator compotul de ananas, iar laptele de cocos şi fructele le-am pus în frigider. Apoi i-am arătat cum trebuie să facă minifrigăruile pe beţele aduse de mine şi i-am pus pe hârtie cum să facă coctailul. I-am scris cam aşa: "trebuie să ţii cont de câţi băutori ai şi să le prepari cel puţin două pahare de fiecare. Cum le prepari le pui în frigider. Deci, pentru un pahar pui un sfert lapte de cocos, apoi de două ori cantitatea de lapte, pui vermut alb, restul aşchii de compot de ananas îngheţat. Amesteci bine. Dar, nu uita! Buza paharului trebuie ornată cu un guler de fulgi de cocos. Îl faci aşa: într-o farfurică joasă, pui un strat subţire de apă, sau alcool. Bagi paharul cu gura în alcool şi apoi în fulgi de cocos, puşi în altă farfurică, tot în strat subţire, cât cel de apă. După ce ai făcut prima ornare, pui băutura, amesteci cu grijă şi montezi bucăţele de ananas, sau pepene galben şi cireaşă sau căpşună. Gata, poţi să pui paiul! Dacă n-ai vermut, poţi pune vodcă şi puţină esenţă de vermut".

Am încurajat-o şi i-am zis să mă caute dacă trebuie. Nu a trebuit! Pe la zece seara, cei patru musafiri ai ei, chiuiau de zor, în holul de la intrare, de unde am înţeles că răcoritoarea pina colada îi încinsese bine.

Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end,   i-am,   cocos

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Nea Mărin a început filmările pentru Poftiți pe la noi- Poftiți la joc

Nea Mărin a început filmările pentru Poftiți pe la noi- Poftiți la joc
Timp de șașe sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar în curând, simpaticul nea Mărin revine la Antena 1 cu Poftiți pe la noi- Poftiți la joc....

Familia Băitoi a câștigat sezonul special Chefi la cuțite: Florin Dumitrescu, încă un titlu în palmares

Familia Băitoi a câștigat sezonul special Chefi la cuțite:  Florin Dumitrescu, încă un titlu în palmares
Galerie Foto Finala sezonului special Chefi la cuțite a fost de poveste, iar spectacolul asigurat de cele mai talentate familii și de cei trei chefi a clasat emisiunea în topul preferințelor românilor. Cel mai iubit show...

Câștigător finală "Chefi la Cuțite". Cine a luat Marele Premiu

Câștigător finală "Chefi la Cuțite". Cine a luat Marele Premiu
Câștigător finală "Chefi la Cuțite". Familia Băitoi, în tunici galbene, alături de Chef Florin Dumitrescu, a câștigat sezonul special "Chefi la Cuțite". Marii câștigători i-au adus încă un trofeu lui...

Chef Cătălin Scărlătescu, surpriză pentru Ana Crudu în finala sezonului special Chefi la cuțite

Chef Cătălin Scărlătescu, surpriză pentru Ana Crudu în  finala sezonului special Chefi la cuțite
Galerie Foto Așteptarea a luat sfârșit, căci diseară, de la 20:00, Antena 1 difuzează finala sezonului special Chefi la cuțite, în care trei echipe talentate vor intra în cursa pentru titlu și premiul de 10.000 de Euro....

Festin cu fructe de mare, la Dalboca

Festin cu fructe de mare, la Dalboca
Galerie Foto Foarte aproape de Vama Veche, la Dalboca, în Bulgaria, a fost scos din anonimat un loc despre care nimeni n-ar fi crezut că va ajunge vreodată pe harta turismului european. Un mal stâncos, abrupt, greu accesibil, und...

Mofete şi relaxare cu ape minerale, la Covasna

Mofete şi relaxare cu ape minerale, la Covasna
Galerie Foto În inima României, la doar 60 de kilometri distanţă faţă de Braşov, Covasna este locul ideal pentru relaxare şi tratamente balneo-climaterice. Judeţul are peste 1.000 de izvoare de ape minerale, cu...

Aurel a căzut în ispită pentru a doua oară în actualul sezon din Insula Iubirii: “Nu știu ce s-a întâmplat cu mine!”

Aurel a căzut în ispită pentru a doua oară în actualul sezon din Insula Iubirii:  “Nu știu ce s-a întâmplat cu mine!”
Galerie Foto În ziua cu numărul 6 la Insula Iubirii Minitelul a fost afundat într-un sentiment generat de noaptea provocărilor: rușinea cauzată de conștientizarea penibilelor situații la care fetele s-au expus în urmă...

O doctoriță a pierdut dreptul de a profesa pentru că a pozat în costum de baie

O doctoriță a pierdut dreptul de a profesa pentru că a pozat în costum de baie
Galerie Foto O doctoriță birmaneză a făcut apel sâmbătă împotriva interdicţiei de a profesa medicina, măsură ce i-a fost impusă după ce a postat poze în care apare în costum de baie sau în lenjerie intimă pe...

Rivalitatea dintre două concurente pentru cucerirea ispitei ia o nouă întorsătură la Insula Iubirii

Rivalitatea dintre două concurente pentru  cucerirea ispitei ia o nouă întorsătură la Insula Iubirii
Galerie Foto Cel mai nou episod din Insula Iubirii, difuzat în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1 scoate în evidență rivalitatea dintre Denisa și Geanina. Dacă inițial le-au unit trăirile pentru bărbații cu care au...

Campion al trofeelor Chefi la cuţite, Chef Bontea nu are nicio echipã în finala aceasta

 Campion al trofeelor Chefi la cuţite, Chef Bontea nu are nicio echipã în finala aceasta
Galerie Foto Mâine searã, de la 20:00, la Antena 1, sezonul special Chefi la cuţite, dedicat familiilor îşi va desemna câştigãtorul. Vedete, foști concurenți, juniori pasionați de gătit sau oameni în vârstă cu...

Transpiri mult? Cum să te descurci cu mirosul urât și petele de la axilă

Transpiri mult? Cum să te descurci cu mirosul urât și petele de la axilă
Transpiri mult, iar transpirația ta este urât mirositoare? Nu știi ce să faci cu asta și nici cu petele urâte care „strică” imaginea ta și deteriorează bluzele, la axilă? Cu totii stim cat de greu este...

Rețeta tradițională a cârnăciorilor Virșli

Rețeta tradițională a cârnăciorilor Virșli
Comunitățile tradiționale din județul Hunedoara sunt căutate de gurmanzi pentru cârnăciorii Virșli, specifici zonei. Rețeta acestor cârnați picanți, speciali, este veche de peste 300 de ani și a fost...

DEALUL LUI DUMNEZEU. Locul ULUITOR din ROMÂNIA unde trăiește un ANIMAL BIBLIC, UNIC în lume

DEALUL LUI DUMNEZEU. Locul ULUITOR din ROMÂNIA unde trăiește un ANIMAL BIBLIC, UNIC în lume
Nimeni nu are curajul să calce prin acele locuri, de frica unui animal unic în lume și extrem de periculos. Zona de stepă, cu stâncă, nisip și ierburi înalte din rezervația ”Dealul lui Dumnezeu”, în...

GALERIE FOTO: Street Delivery 2019. Strada a devenit o adevărată scenă pentru artişti.

GALERIE FOTO: Street Delivery 2019. Strada a devenit o adevărată scenă pentru artişti.
Galerie Foto A 14-a ediție Street Delivery București se concentrează pe inspirația scoasă în stradă prin artă, cuvânt, design, arhitectură, prin poeticile cotidianului, geografiile literare și metaforele orașului. Plus do...

Prăjitură cu fructe de sezon: Plăcintă cu cireşe

Prăjitură cu fructe de sezon: Plăcintă cu cireşe
Pentru această prăjitură avem nevoie de următoarele ingrediente: 6 gălbenuşuri 6 albuşuri bătute 250 g zahăr 250 g margarină sau unt 250 g făină 50 ml lapte 1 pachet cu zahăr vanilat 1 pachet cu...
Serviciul de email marketing furnizat de