x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O placinta cu mere nu da gres!

O placinta cu mere nu da gres!

27 Oct 2004   •   00:00

INVATATURILE MATUSII

Saptamana asta, Diana si Aurel au invitati. Aniverseaza o jumatate de an de la casatorie si s-au gandit sa ii invite sambata seara la cina pe nasii lor — un cuplu de tineri, ca si ei. Inca de la inceputul saptamanii, Diana se gandea cu ce sa ii impresioneze. Un aperitiv, friptura cu garnitura si salata... Au fost decizii simple. Numai ca, ajungand cu lista la desert, Diana a cam intrat in panica. Lui Marian, nasul, nu ii place ciocolata. Ana, nasa, nu se prea omoara dupa frisca. Si, uite asa, Diana nu stia ce sa mai faca! Bineinteles ca mi-a cerut sfatul.

Atunci am dat timpul inapoi si mi-am adus aminte de ce imi spunea bunica. Daca pui pe masa o placinta cu mere, nu dai niciodata gres. Mai ales ca acum tarabele pietelor sunt pline de mere galben-aurii, rosii sau verzi, care stau cuminti si parca nu asteapta decat sa le invelesti in aluatul pufos al unei placinte.

Acestea fiind hotarate, Diana nu mai trebuia decat sa aranjeze masa. Am sfatuit-o sa foloseasca o fata de masa alba, pentru ca vizita este semioficiala si ocazia e deosebita. Tacamurile trebuie sa fie toate de-un fel, vesela alba si, daca se poate, cu cateva modele florale pe margine. Totul insa cat se poate de discret. Nu trebuie sa uite ca in ziua dinaintea vizitei trebuie sa faca si curatenie luna in casa, iar atunci cand invitatii sosesc, toata mancarea trebuie sa fie gata.

Sambata a venit. La ora 7:00 nasii au sunat la usa. Felicitari, imbratisari, schimburi de cadouri! Au mancat, au baut cate un pahar de vin. Dupa cina Diana a venit cu un platou pe care asezase frumos placinta cu mere peste care presarase zahar pudra. Nu stiu ce parere au avut nasii despre mancare, dar au plecat cu o impresie foarte buna. Placinta fusese delicioasa! (Matusa Elvira)

SFATURI

Secret

Foile de placinta trebuie pudrate usor cu zahar, in timp ce se coc. Astfel, atunci cand sunt luate pentru umplut nu se vor lipi intre ele.

Hornuri

Placintele de fructe se vor coace mai bine daca inainte de a fi puse in cuptor se vor infige in aluat cateva macaroane cu diametrul mai mare. Aceste "hornuri" vor asigura colectarea unei parti din sucul fructelor, care poate face ca placinta sa aiba mijlocul crud. Cand preparatul este gata, macaroanele se scot.

Merele

Merele pentru placinta, stropite cu zeama de lamaie, vor fi albe si frumoase. Mai mult, acidul, distrugand fermentii oxidazei ce se gaseste sub coaja fructului, le va creste continutul in vitamina C.

Oxidare

Atunci cand razuiti merele pentru placinta folositi o razatoare din plastic, pentru ca metalul oxideaza.

Pastrare

Placinta de mere ramane proaspata pentru mai mult timp daca se impacheteaza bine intr-un celofan ori intr-o punguta (sau foaie) din material plastic. La fel de bine se poate pastra intr-o cutie de tabla sau din material plastic, inchisa ermetic.
×
Subiecte în articol: plăcintă