x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O stea cu ceapă

O stea cu ceapă

de Tatiana Covor    |    30 Dec 2011   •   21:00
O stea cu ceapă

Drumetii de pe mapamond folosesc deseori sfaturile ghidurilor turistice pentru a alege locul unde sa-si ia masa. Doar mancarea face parte din placerile si amintirile unui voiaj, din descoperirea lumii. Dar una este sa mananci foarte bine, alta este sa participi la o experienta gastronomica de neuitat, cum este aceea de a manca la un restaurant cu una sau mai multe stele Michelin. Asta chiar si in Italia, unde se mananca bine, prin definitie.

Pentru un restaurant, a intra in cercul select al acestor stele inseamna a intra in lume pe usa cea mare, a se face cunoscut pe plan international.

Unul dintre felurile pe care le-am gustat mi s-a parut atat de "de efect" si de "usor de facut", incat pana la urma proprietarul mi-a dat reteta pentru a o impartasi cititorilor Jurnalului National.

El, Massimo Camia, si restaurantul sau Locanda del Borgo Antico, au obtinut "steaua" cu zece ani in urma, in 2001. Pe langa aceasta, locul cu pricina se afla in Piemont, localitatea Barolo. Cu alte cuvinte, acolo unde se naste vinul cu acelasi nume, Barolo, unul dintre vinurile cele mai cunoscute ale Italiei.

Massimo, trecut prin scoli si restaurante, o are alaturi pe sotia sa, Luciana, fosta invatatoare, care a lasat totul pentru a se ocupa de clienti: fiecare e tratat ca un musafir de vaza.

Langa "Locanda" se desfasoara ferma agricola din care provin multe dintre ingredientele folosite de cei sase bucatari, un somelier si doi chelneri – adica toti cei care te fac sa nu mai poti uita locul acesta.
Dar sa ne intoarcem la reteta. Cand am citit-o, parcursul de la ingrediente la gustul delicios din final mi s-a parut mai putin usor decat crezusem. Dar, o spun cu mana pe inima si inghitind in sec, rezultatul merita efortul. O sa va uluiti oaspetii cu ce delicatesa de vis poate fi... o ceapa!

Dulceata de ceapa
● 1 kg de ceapa alba
● 200 g zahar tos
● 100 g unt
● 300 g vin rosu
● 50 g otet balsamic
Se pune la foc mic untul cu zaharul, se lasa sa se caramelizeze un pic, se adauga ceapa taiata pestisori si se prajeste mestecand incet timp de 10 min, apoi se adauga vinul, otetul balsamic, un varf de sare si un pic de apa. Se fierbe la foc foarte mic timp de 2 ore si se pune in borcane.
Dulceata de ceapa se poate servi si la branzeturi cu gust hotarat, la rasol, foie gras etc.

Crema de cartofi cu prepelita in camasa de ceapa
Ingrediente (pentru 6 persoane)
● 300 g cartofi cu coaja rosie
● 50 g de unt
● 50 g smantana
● 6 cepe mari
● 1 kg de sare groasa
● 6 bucati de piept de prepelita fara piele
● 50 g de dulceata de ceapa
● 40 g trufa neagra
● 30 g alune tocate si prajite
● Vin de Marsala sec

Cele 6 cepe se asaza intr-o tava, inconjurate si acoperite total cu sare groasa si se dau la cuptor la 180° timp de aproximativ 20 min. Cand s-au racit, se taie calota superioara a fiecarei cepe si se scoate miezul cu multa atentie pentru a nu le gauri: cepele vor fi "cupele" in care se va servi crema.

Cartofii se pun la fiert cu 1 lt de apa si un pic de sare, ca pentru piure. Cand sunt fierti se arunca jumatate din apa si se adauga untul si smantana. Se mixeaza in asa fel incat sa se obtina o crema fara boturi, apoi se adauga dulceata de ceapa si se amesteca delicat. Se umplu cepele pana la jumatate cu aceasta crema de cartofi.

Piepul de prepelita se taie cubulete mici si se prajeste intr-o tigaie cu o nuca de unt, la foc iute. Se stropeste cu vin sec de Marsala, se adauga alunele tocate si trufa si se iau de pe foc. Cu acest amestec se termina de umplut cepele.

In fiecare farfurie se pune o movilita de sare pe care se aseaza ceapa, se decoreaza cu rozmarin si se serveste.

×