x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O tavă cu plăcinte ca să învingem iarna!

0
Autor: Veronica Bectas 24 Feb 2012 - 21:00
O tavă cu plăcinte ca să învingem iarna!

Frig afara, vreme rea. Vrei, nu vrei, stai in casa. Nici pofta de mancare n-ai! Gasesti ce sa faci, ca sa nu stai degeaba, dar parca n-ai nici un elan. Mai vine o vecina dupa o cratita sau o forma de prajitura, dar… tot nu-ti schimba starea. Tudorita a venit sa-mi ceara o forma mai mare, ca sa faca ceva dulce pentru nepoti. Asa mi-a venit ideea sa fac si eu o… ceva. Nici prajitura, nici… 'Ceva' care este mai saratel, pe care sa-l poti manca la o tuica, o bere sau un pahar cu vin si 'ceva' pe care sa poti pune putin zahar pudra vanilinat, ca sa-ti fie de-un desert. Mda!

Ii zic repede Tudoritei ca-i dau o tava, dar dupa ora unu de-amiaza, ca numai atunci va fi libera. Tava. Doamna pleaca multumita si eu raman la fel.
De cum iese femeia, inspectez frigiderul: oua sunt? Da. Branza este? Da. Untura este? Da. Drojdie de bere am? Da. Pentru ce-mi mai trebuie gasesc in camara. Bag viteza, cu groaza ca mi se ofileste ela­nul, si aprind focul la cuptor, ca sa se incinga. Pun planseta si cern doua cani de faina, pun un praf de sare, amestec drojdia cu putina apa calduta si un praf de faina si mai astept ca sa se incalzeasca, la temperatura camerei, ouale, branza, un­tura.

Nici nu mi-am indreptat bine spatele ca apare Paula, vecinica. Ma ia pe departe si-mi zice ca a baut ea, la o colega, niste lichior din portocale bestial. 'Ma, ii zic, din acesta se gaseste, dupa cate stiu, prin magazine. Ce-i asa de bestial la el?' 'Da, mi-a placut foarte mult', imi zice cu gandul dus la gustul lichiorului. 'Stai asa!, ii zic', si ma duc la 'dos', cum ii zice ea locului din debara, unde tin eu bunatatile de baut.
Ii aduc o fosta sticla de bere in care era lichior de portocale facut de mine. Il tin in sticle inchise la culoare, pentru ca-si pastreaza nuanta portocalie mai bine. Ii pun intr-un paharut si-i dau sa bea. 'Gusta, gusta! Dar mai intai miroase-l bine!', o indemn. 'Ia vezi, cum este? E mai bun sau mai rau?'

Paula inspira adanc parfumul lichiorului, gusta putin si apoi cu mai mult curaj bea jumatate din paharut. 'Doamneee! Tanti, ce bun este! Ah, dar e cam tare!' si se scutura din umeri. 'Ce bun esteee! Cum l-ai facut? Imi spui si mie? Vreau sa fac si eu. Cand vine mama, la vara, sa-i dau si ei, pentru ca-i place lichiorul. Tanti, te roooog!', se milogea ea ca sa ma impresioneze.

'Nu te milogi, ca te invat. Iti trebuie patru portocale, opt lin­guri de zahar sau mai mult, dupa cat de dulce il vrei, 500 ml alcool tare si 250 ml apa. La astea adaugi doua saptamani de asteptare pana cand il prepari si pe urma, cu cat il pastrezi mai mult, bine inchis, este mai tare si mai bun. Si, daca-ti mai spun si niste secrete de fabricatie, ii faci praf pe toti!', ii zic.

Am impins-o catre usa. As! S-a protapit pe scaun, langa masa, cu ochii sfoara la faina. Am inteles si m-am apucat de treaba. Am framantat coca, am pregatit branza cu ouale, am intins foaia, am tapetat tava cu putina faina, am montat foaia, am pus umplutura si am bagat tava la cuptorul incins, dar am lasat focul potrivit.
Paula n-a scos o vorba in tot acest timp, dar dupa ce am bagat tava in cuptor a inceput 'mitraliatul': 'Fara coca deasupra? Cum o sa fie? Se coace? Nu se arde? Mai creste? Nu se lasa? O sa fie buna? Eu n-am mancat placinta fara o foaie deasupra. E buna?' si tot asa, de ma zapacea de cap. 'Lasa, draga, nu te ingrijora! O sa fie buna, ai sa vezi!' Si… a fost mi­nunata.

Placinta cu branza, intr-o foaie
Ingrediente: pentru blat: 2 cani de faina, un praf de sare, jumatate pachetel de drojdie, o lingura otet, 2 oua, o cana cu apa calduta, 2 linguri untura (unt sau margarina). Pentru umplutura: 800 g branza telemea putin sarata, 6 oua (mai multe, mai bine), un varf de cutit de bicarbonat de sodiu.
Preparare: Toate ingredientele se tin la temperatura camerei. Bate intr-o cana drojdia cu o lingura de apa si putina faina, apoi las-o 10 minute la crescut. Cerne faina, adauga sarea, untura impartita in bucatele, ouale batute, drojdia, otetul si framanta adaugand apa calduta. Obtii un aluat pe care-l lasi 30 de minute la odihnit. Razi branza intr-un castron, adaugi ouale batute, gusti ca sa dregi de sare, dupa cum iti place. Presari faina pe planseta si intinzi o foaie care sa fie mai mare decat tava, ca sa-i tapeteze si peretii. Ungi tava cu putin ulei, presari cu putina faina, montezi foaia de aluat, pui varful de cutit de bicarbonat in umplutura, bati bine si torni peste aluat. Netezesti frumos si dai la cuptor, cu focul potrivit. Peste 15 minute poti deschide cuptorul ca sa verifici coacerea. Este gata atunci cand incerci cu o tepusa (din cele de frigarui) si iese curata. Fata trebuie sa fie usor rumenita si umflata. Se lasa sa se retraga usor si, cand este calduta, se taie dupa dorinta si se scoate pe platou. Merge cu bere, vin, tuica si ca desert, pudrata cu zahar.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public
Primul episod din sezonul cu numărul opt iUmor, difuzat aseară, în intervalul 19:59-22:50, la Antena 1, a fost lider detașat de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul...

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...
Serviciul de email marketing furnizat de