x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O tona de galbiori

O tona de galbiori

de Cristina Andreea Catana    |    09 Aug 2005   •   00:00
O tona de galbiori

Nagy Laszlo este pasionat de bucatarie. Chiar daca gateste pentru familie, cantitatile se exprima in zeci de kilograme. Pentru un sat, a fost nevoie de un ceaun de o tona si jumatate ca sa incapa uriasul papricas.

Gandeste totul in portii uriase. Daca ar trebui sa gatesca doar pentru el, cu siguranta ca portia ar avea vreo 10 kg. Nu este peste masura de gras, dar ii place sa pregateasca mancaruri in cantitati foarte mari. Si cum el nu poate manca tot ceea ce iese din mana lui, cei mai norocosi sunt vecinii, chemati la masa de fiecare data.

SARBATOARE. De data aceasta, Nagy Laszlo i-a fericit pe locuitorii din satul Comandau, judetul Covasna. Profitand de faptul ca satul era in sarbatoare - Zilele Comandaului (6-7 august) - , bucatarul a pregatit un papricas din o tona de ciuperci. Padurile din zona sunt pline de galbiori, pe care locuitorii s-au invrednicit sa ii tot culeaga timp de trei zile. Pana l-a urma s-au strans cam vreo doua carute, suficiente pentru tocanita uriasa. Culesul a mers repede pentru ca, dupa cum spune Nagy, "galbiorii nu au varianta otravitoare". Responsabilitatea era foarte mare. Din cele doua carute pline de ciuperci au iesit cam 5.000 de portii de papricas de ciuperci. "Aici, galbiorii sunt mai gustosi, pentru ca paleta de arome este mai variata, este mai concentrata", isi lauda bucatarul principalele ingrediente. Nu a uitat sa aminteasca nici de restul legumelor care au intrat in compozitia papricasului urias: 50-60 kg ceapa, 25 kg rosii, 25 kg ardei, 40 kg smantana, 10-15 kg faina, 500 gr piper, 15-20 l ulei, pungi intregi de condimente, sare dupa gust si "doua brate mari de patrunjel. Cand a fost gata, papricasul a fost repartizat participantilor. Contra cost evident, chiar daca era vorba despre "un pret simbolic". 30 de lei noi portia.

Desi, in prima zi a sarbatorii, locuitorii din Comandau s-au inghesuit la gratarele cu mici, fripturi, preparate specifice targurilor rurale, majoritatea astepta papricasul lui Nagy. Mandria lor era cu atat mai mare cu cat bucatarul a folosit o reteta specifica zonei, pentru ca, dupa cum spune chiar el, "normal se face fara rosii si fara ardei".

SURPRIZA. Anul care vine, celor din Comandau le este rezervata o alta surpriza. "La metru patrat", ne spune Nagy Laszlo, fara sa ne dea mai multe detalii. Nu ne ramane decat sa presupunem cam ce ar putea fi, avand in vedere ca in zona una din mancarurile traditionale este varza umpluta cu galbiori.

Si la asa un ceaun de papricas, trebuia si un desert pe masura. 500 de portii de spuma de afine, specialitate a gospodinelor din Comandau. Aceasta a fost preparata mai mult pentru copii, care sunt foarte multi in zona. Nici aceasta nu a fost pe degeaba. Parintii a trebuit sa scoata din buzunar cate un banut lucios de 5 bani, dar zambetul de pe fata copiilor a meritat "efortul".

Singura care a vrut sa strice petrecerea localnicilor a fost ploaia, pornita in ciuda celor prezenti. Numai ca sarbatoarea se tine doar o data pe an, si, ca sa nu ii faca vremii pe plac, in Comandau muzica a tot cantat.
×
Subiecte în articol: gastronomie