x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Obiceiuri - De Ignat, tot Tanta

Obiceiuri - De Ignat, tot Tanta

de Veronica Bectas    |    17 Dec 2006   •   00:00
Obiceiuri - De Ignat, tot Tanta

La tara, obiceiurile pastrate din batrani dau satisfactii vietii si inalta sufletele de Sarbatori.

Munca in echipa face minuni. La tara, obiceiurile pastrate din batrani dau satisfactii vietii si inalta sufletele de Sarbatori.
Probleme cu taiatul porcului de Ignat! Deh, nu toti suntem priceputi! Dar... avem neamuri pricepute,... alde varul Vasile si Tanta, sotia lui... Sa nu ma intrebati ce-am facut si cum m-am descurcat, pana la pomana porcului si nici pe Tanta sa n-o intrebati!

Povesti adevarate. Acum o sa ma afirm cu adevarat. Vasile, imi puse, intr-un lighenas, cateva halci de carne si vreo doua fasii de grasime, sa pregatesc pomana porcului. Dupa ce am dat un rand de tuici, la cei patru lucratori la porc, m-am intersectat cu Tanta care mi-a sterpelit lighenasul. "Vino sa punem la foc astea si sa facem o mamaliga!", m-a indemnat ea. La treaba! Mi-am zis. Pe soba, era deja un tuci in care clocotea apa cu sare si malai pentru mamaliga! Pe aragaz pusese un alt tuci in care a trebuit sa tai grasimea si s-o topesc, apoi am taiat bucati din carne. Sfaraia si mirosea de te tulbura la metabolism! Mamaliga fierbea si trebuia amestecata. Ma mobilizez si realizez cateva rotocoale in tuciul care se misca amenintator spre varsare. Dar, Tanta, prinde la timp tuciul si insfaca facaletul. Doamne, de unde are atata forta mana asta de muiere? Toarna peste carne o cana cu vin rosu, si-mi pune in brate o strachina cu trei capatani de usturoi. Sa-l curat si sa-l pisez! Dinspre locul unde porcul devenise de nerecunoscut se auzeau glasuri. Tanta aparu si rasturna mamaliga pe un blat din lemn, in mijlocul mesei.

Hai la masa! Acum si carnea era gata. Baietii, toti patru, au venit sa se spele. Si, cu pofta de mancare si mandria lucrului bine facut, amenintau bucataria. "Gata, la masa!", zice Tanta.
Ne-am asezat fiecare cum a gasit loc. Tot ea a pus la fiecare in farfurie un polonic de carne si sos, a turnat mujdeiul, a pus langa mamaliga ardei iuti si un castron urias de salata de ghebe galbioare in otet, ulei si mujdei! "Surpriza, draga!", zise ea. M-a dat gata! "Hai, luati de mancati ca... sunteti cam palizi!", ii indemna Vasile, in gluma, pe barbatii rumeni in obraji de munca si, de... tuici. Mainile inhatau grabite, bulgari galbeni de mamaliga si, inmuiau in sosul cald, minunat mirositor. Gurile mestecau de zor bucatile de carne frageda, adaugate si urechiusele ghebelor intepatoare la limba, stinse, din cand in cand, cu cate un gat de vin. Tanta avea grija ca nimeni sa nu intinda mana degeaba. Chipurile au capatat ceva destindere, si ceva broboane de istovitoare munca pla-cuta. Doamne, daca toata munca din ziua de Ignat s-ar reduce la masa asta, ar fi una dintre cele mai placute zile din viata mea!
Pomana porcului

Ingrediente: carne de la gatul porcului, cateva bucati si de la fasonatul pulpelor; cui ii place si o bucatica de ficat; grasime; un pahar cu vin; mujdei de usturoi, piper macinat.

Preparare: Pune, intr-un vas ales dupa cantitatea de carne pe care o prajesti, grasimea taiata bucatele, pentru ca sa lase untura. Cand grasimea s-a injumatatit ca marime, pune carnea taiata bucati, nu prea mici, si lasa la prajit. Cand carnea e aproape gata, toarna vinul, da cateva clocote si pune acum mujdeiul si piperul. Trage dupa foc si serveste fiebinte, cu mamaliga si muraturi, ciuperci murate, castraveciori, ardei iuti etc. Stinge cu vin!
×
Subiecte în articol: carne bucataria de week-end tanta mamaliga