x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Odaia cu fân

Odaia cu fân

de Simona Chiriac    |    02 Iun 2009   •   00:00
Odaia cu fân
Sursa foto: VICTOR STROE/JURNALUL NAŢIONAL

Pajişti de munte şi căpiţe de fân. Poate şi câte o turmă de oi sau gospodari care se întorc de la cosit. Cam acesta ar fi peisajul pe care şi-l doresc foarte mulţi turişti. Unul tihnit, de început de lume.



Sesizând acest apetit al românilor pentru simplitate şi arhaic, pensiunile au început să ofere pachete incitante pentru cei care ştiu să se bucure de vacanţe la ţară. O odaie cu fân sau băi de aburi cu flori de fân par a fi noutăţi, de fapt sunt vechi de când lumea.

Tradiţia populară spune că, atunci când se îmbolnăvea cineva, se punea într-un butoi mare din lemn cam o găleată cu flori de fân. Se mai turnau două-trei găleţi cu apă fiartă, astfel încât să se răspândească aburii în toată odaia. Se puneau câteva cărămizi şi un scăunel chiar în mijlocul butoiului. "Pacientul" se aşeza pe scăunel şi avea parte de o... saună improvizată, o modalitate uşoară de a scăpa de toate toxinele.

Băile cu flori de fân sunt benefice pentru sistemul nervos, iar pentru un somn liniştit, ca de prunc, sunt recomandate camerele ce au aşternut pe jos fân de pe pajiştile de munte. Pentru o zi de cazare cu trei mese, un turist trebuie să plătească 100 de lei.

×
Subiecte în articol: travel news fân