x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Odinioara, in Bucuresti

0
Autor: Anna Borca 28 Sep 2005 - 00:00
Odinioara, in Bucuresti
GURMANDUL IN BUCATE
Intr-o zi frumoasa de toamna, "frunzarind" paginile cartii "De la hanul Serban Voda la hotel Intercontinental" (1979) si admirand pitorescul fotografiilor de epoca, parca am trecut printr-o fereastra a timpului. Descopeream oameni si obiceiurile lor, atmosfera si ambianta localurilor din Bucuresti. Primul popas l-am facut la Casa Capsa. Era pe la orele 5 dupa-amiaza, cand lumea buna se intorcea din plimbarile de la Sosea. Restaurantul si cofetaria erau neincapatoare, iar mesele de pe terasa - "pline ochi". Anticipand o forma moderna de comert american, patronul Capsa a dispus sa fie serviti si clientii aflati in elegantele trasuri, insirate pe Strada Noua (azi Edgar Quinet), "la botul calului". FranIois Marechal, maitre d’hotel la Capsa, ca sa faca fata solicitarilor, a chemat si personalul laboratoarelor. Se serveau ceai, cafea, ciocolata, aperitive. In restaurant convivii se delectau cu icrele, comandate la Moscova, branzeturile de tot felul, cumparate de la Londra, sardelele "Röedel", fragii, adusi din Constantinopol. Cu toate ca memorialistul C. Bacalbasa, in binecunoscuta sa opera "Bucurestii de altadata", aprecia ca preturile erau accesibile, mentionand ca "un dejun bun, cu vin bun, cu bogatie de feluri, costa cel mult intre 8 si 10 lei", trebuie sa tinem cont ca era vorba despre "leul greu" nesuportat de orice buzunar!

CELEBRITATI. Capsa devenise o firma notorie in Europa. I-au trecut pragul tot felul de celebritati: diplomati (in 1877, in vremea razboiului ruso-turc, dejunau marele duce Nicolae cu suita, printul Gorceakov, ministrul de Externe al Rusiei), sefi de state (imparatul Austro-Ungariei, Franz Iozef, suveranul Serbiei, Milan Obrenovici si Raymond Poincar..., fostul presedinte al Frantei), celebre staruri ("divina" Sarah Bernard, cum era numita in epoca, pitoreasca dansatoare americana Josephine Baker, adusa in Romania de inegalabilul Constantin Tanase), militari (maresalul francez Joffre, pentru care "Casa" a creat o prajitura ce-i poarta numele, apreciata si astazi ca o marca europeana, fiind inregistrata, ca atare.

TRADITIE. Pregatirea profesionala asigurata de Capsa era fara cusur. Multi isi doreau sa uceniceasca aici. Domnul Nita Ionescu, ajuns patron la propria-i afacere, a ucenicit ani buni la vestita firma. A invatat meseria, dar a deprins si limba franceza obligatorie pentru toti lucratorii de la Capsa. In Revista Generala de Comert si Contabilitate, din anul 1932, Nita Ionescu consemna amintiri despre secretele insusirii meseriei la Casa Capsa: "…am invatat, cu mari dificultati cateva din multele retete de specialitati care se tineau strict secrete… pentru ca stapanul se uita cu ochi rai, caci se strica mult material pana invatam. Fiecare lucrator tinea secretul specialitatii sale, umbland chiar cu greutatile de la cantar in buzunar, sa nu poata face altul incercari sau prinde mestesugul... in bransa cofetariei sunt peste 800 de retete diferite si totusi nu e destul a cunoaste aceste retete; reusita depinde de felul executiei."

"... gasesti aici o patiserie excelenta, bomboane de prima calitate, vinuri fine si lichioruri variate; vara servesti aici inghetata si serbet, incepand cu ora 10 dimineata si pana la miezul noptii; iarna, de fapt in orice anotimp, la Capsa se servesc supeuri si racoritoare pentru nunti si serate" - Ulysse de Marsillac

IMPRESII DE ALTADATA
"In adevar, Casa Capsa n-a fost numai un local de consumatie sau de intalnire a catorva obisnuiti, un restaurant de mana intaia sau un hotel de seama, ci un adevarat Club inchis, in care nu patrundeau decat tot ce avea mai distins lumea noastra bucuresteana. In cele patru sectiuni ale Casei Capsa, Cofetaria, Restaurantul, Hotelul si Cafeneaua, unde calitatea produselor rivaliza cu serviciul corect al unui personal bine stilat, s-au perindat aproape trei generatii, care au lasat in trecere amintiri ce pot face obiectul mai multor volume. Daca barbatii aveau cluburile lor, unde se puteau intruni, doamnele din elita bucuresteana isi dadeau intalnire la Cofetaria Capsa..." A. Kiriacescu

TURNEDO "CAPSA"

Ingrediente: 500-600 g carne de vita, 200 g crutoane, 400 g orez, 300 g ficat de pui, 400 g cartofi, 200 g ciuperci, 200 g sunca, piper, sare, sos madera, unt.

Preparare: Alegem un muschi bun de vita si taiem un turnedo, adica o felie groasa de un deget. Presaram felia cu piper, o ungem pe o parte si pe alta cu unt si o prajim in tigaie. Adaugam ficatelul prajit, sunca, ciupercile si sosul madera. Lasam sa fiarba la foc mic 10 minute. Intre timp, pregatim crutoanele (felii de paine prajita), orezul si cartofii. Muschiul de vita il punem pe un cruton, iar deasupra sunca, ciupercile si ficatelul. Alaturi punem orezul si cartofii prajiti. Stropim totul cu sosul rezultat din fierbere, strecurat in prealabil.

PARFE DE CAFEA

Ingrediente: 4 galbenusuri, 1 ou, 1/2 paharel (75 g) esenta de cafea, 200-250 g zahar, 500 g frisca, cicoare.

Preparare: Spargem ouale intr-un vas, adaugam zaharul si cafeaua amestecata cu cicoare (facuta la filtru). Punem vasul pe plita si amestecam cu telul repede pana ce compozitia se face ca o crema (cu grija ca sa nu se taie). Cand este gata luam crema de pe foc si o lasam sa se raceasca. Turnam crema de cafea peste frisca batuta, amestecand incet, dar bine. Punem compozitia intr-o forma speciala si o dam la congelare. Parfeul de cafea poate fi garnisit cu frisca si limbi de pisica.

Citeşte mai multe despre:   capsa

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”
Mâine seară, de la ora 20:00, la iUmor, 8 concurenți vor urca pe scenă în fața juraților, dar doar unul dintre ei va putea câștiga semifinala și se va alătura celor 11 finaliști în lupta pentru marele...

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!
Pentru prima oară în cele șapte sezoane de iUmor, show-ul va avea și o semifinală în care vor participa cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc...

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?
Ziua Craciunului este una dintre cele mai asteptate sarbatori din intregul calendar crestin. Oamenii din intreaga lume asteapta cu nerabdare ziua aceasta si toti incearca sa fie mai buni. Cand ne gandim la Craciun, ne...

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale, părăsește competiția

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale,  părăsește competiția
Galerie Foto Ediția de marți seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating pe publicul comercial dar și urban, de la lansarea sezonului 7. 27,8 procente...

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!
Atenţie, mai sunt doar câteva zile în care poţi să intri în concurs. Abonează-te la Jurnalul şi poţi câştiga superpremii: televizoare, de genţi din piele naturală, ceasuri de lux, vouchere de cumpărături...

O nouã dorinţã împlinitã în cadrul campaniei „Ajut eu!” Sandra Stoicescu: „Nicole e o lecţie pentru noi toti!”

O nouã dorinţã împlinitã în cadrul campaniei „Ajut eu!” Sandra Stoicescu: „Nicole e o lecţie pentru noi toti!”
Galerie Foto O nouã zi, alte dorinţe împlinite în cadrul campaniei Ajut eu!. Asearã, telespectatorii au cunoscut povestea emoţionantã a lui Nicole, o fetiţã care a schimbat mult prea devreme bucuria jocului cu durerea....

Neatza cu Răzvan și Dani și Observator, prima alegere a telespectatorilor

Neatza cu Răzvan și Dani și Observator,  prima alegere a telespectatorilor
Galerie Foto Tot mai mulți telespectatori aleg să își înceapă diminețile alături de cea mai veselă gașcă de matinali, care, după o săptămână maraton de transmisii live au reușit să se păstreze în topul...

Speak și Ștefania despre experiența Asia Express – “Nu mi-am imaginat că e atât de real”

Speak și Ștefania despre experiența Asia Express – “Nu mi-am imaginat că e atât de real”
Galerie Foto Speak și Ștefania sunt unul din cuplurile care au pornit pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Ea entuziasmată, el reticent, au decis să încerce această experiență, care s-a dovedit a fi...

Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020. twenty øne piløts vor urca pe scenă la Bonțida

Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020. twenty øne piløts vor urca pe scenă la Bonțida
Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020 împlinesc un vis mai vechi al fanilor festivalului: prezența în România a trupei americane twenty øne piløts! Festivalul de la Bonțida va avea loc în 2020...

Chef Dumitrescu și-a pierdut cuțitul de aur: ”S-a scufundat Titanicul cu toată lumea la bord”

Chef Dumitrescu și-a pierdut cuțitul de aur: ”S-a scufundat Titanicul cu toată lumea la bord”
Galerie Foto Cea de-a șaptea confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.58-23.43 în...

Pe urmele poveştilor Braşovului, ascunse în scrisori

Pe urmele poveştilor Braşovului, ascunse în scrisori
Galerie Foto Braşovul este una dintre cele mai vizitate destinaţii ale României, chiar şi fără aeroport. Aici ajung, anual, peste două milioane de vizitatori români şi străini, iar străzile centrului istoric sunt în perma...

Noi chartere spre destinaţiile luate cu asalt de români

Noi chartere spre destinaţiile luate cu asalt de români
Galerie Foto În 2018, aproape un milion de români au călătorit în afara ţării, cu circa 250.000 mai mulţi faţă de anul anterior, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Din primele date pentru anul acesta reiese...

Ce faci ca să înviorezi aspectul încăperilor

Ce faci ca să înviorezi aspectul încăperilor
Sărbătorile se apropie, prietenii şi rubedeniile sunt deja pe lista de invitaţi... şi ai dori să dai încăperilor un look proaspăt, modern, fără prea mari cheltuieli, ca să-ţi impresionezi...

Luptă pe ingrediente în cămara Chefi la cuțite: ”Nimeni nu se atinge de mine până nu obțin ceea ce am nevoie”

Luptă pe ingrediente în cămara Chefi la cuțite:  ”Nimeni nu se atinge de mine până nu obțin ceea ce am nevoie”
Cea de-a șaptea confruntare pe echipe, difuzată diseară, de la 20:00, pe Antena 1, ascute cuțitele în bucătăria Chefi la cuțite. Pentru că show-ul se apropie cu pași repezi de ultimele etape, bucătarii sunt...

Adda cântă pentru a găsi transport în Asia Express

Adda cântă pentru a găsi transport în Asia Express
Galerie Foto Talentul este de mare ajutor atunci când ești într-o cursă ca cea din Asia Express, reality show difuzat de Antena 1 în primăvara anului viitor. Hotărâtă să ajungă cât mai departe pe Drumul Comorilor, Adda se...
Serviciul de email marketing furnizat de