x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Odinioara, in Bucuresti

0
Autor: Anna Borca 28 Sep 2005 - 00:00
Odinioara, in Bucuresti
GURMANDUL IN BUCATE
Intr-o zi frumoasa de toamna, "frunzarind" paginile cartii "De la hanul Serban Voda la hotel Intercontinental" (1979) si admirand pitorescul fotografiilor de epoca, parca am trecut printr-o fereastra a timpului. Descopeream oameni si obiceiurile lor, atmosfera si ambianta localurilor din Bucuresti. Primul popas l-am facut la Casa Capsa. Era pe la orele 5 dupa-amiaza, cand lumea buna se intorcea din plimbarile de la Sosea. Restaurantul si cofetaria erau neincapatoare, iar mesele de pe terasa - "pline ochi". Anticipand o forma moderna de comert american, patronul Capsa a dispus sa fie serviti si clientii aflati in elegantele trasuri, insirate pe Strada Noua (azi Edgar Quinet), "la botul calului". FranIois Marechal, maitre d’hotel la Capsa, ca sa faca fata solicitarilor, a chemat si personalul laboratoarelor. Se serveau ceai, cafea, ciocolata, aperitive. In restaurant convivii se delectau cu icrele, comandate la Moscova, branzeturile de tot felul, cumparate de la Londra, sardelele "Röedel", fragii, adusi din Constantinopol. Cu toate ca memorialistul C. Bacalbasa, in binecunoscuta sa opera "Bucurestii de altadata", aprecia ca preturile erau accesibile, mentionand ca "un dejun bun, cu vin bun, cu bogatie de feluri, costa cel mult intre 8 si 10 lei", trebuie sa tinem cont ca era vorba despre "leul greu" nesuportat de orice buzunar!

CELEBRITATI. Capsa devenise o firma notorie in Europa. I-au trecut pragul tot felul de celebritati: diplomati (in 1877, in vremea razboiului ruso-turc, dejunau marele duce Nicolae cu suita, printul Gorceakov, ministrul de Externe al Rusiei), sefi de state (imparatul Austro-Ungariei, Franz Iozef, suveranul Serbiei, Milan Obrenovici si Raymond Poincar..., fostul presedinte al Frantei), celebre staruri ("divina" Sarah Bernard, cum era numita in epoca, pitoreasca dansatoare americana Josephine Baker, adusa in Romania de inegalabilul Constantin Tanase), militari (maresalul francez Joffre, pentru care "Casa" a creat o prajitura ce-i poarta numele, apreciata si astazi ca o marca europeana, fiind inregistrata, ca atare.

TRADITIE. Pregatirea profesionala asigurata de Capsa era fara cusur. Multi isi doreau sa uceniceasca aici. Domnul Nita Ionescu, ajuns patron la propria-i afacere, a ucenicit ani buni la vestita firma. A invatat meseria, dar a deprins si limba franceza obligatorie pentru toti lucratorii de la Capsa. In Revista Generala de Comert si Contabilitate, din anul 1932, Nita Ionescu consemna amintiri despre secretele insusirii meseriei la Casa Capsa: "…am invatat, cu mari dificultati cateva din multele retete de specialitati care se tineau strict secrete… pentru ca stapanul se uita cu ochi rai, caci se strica mult material pana invatam. Fiecare lucrator tinea secretul specialitatii sale, umbland chiar cu greutatile de la cantar in buzunar, sa nu poata face altul incercari sau prinde mestesugul... in bransa cofetariei sunt peste 800 de retete diferite si totusi nu e destul a cunoaste aceste retete; reusita depinde de felul executiei."

"... gasesti aici o patiserie excelenta, bomboane de prima calitate, vinuri fine si lichioruri variate; vara servesti aici inghetata si serbet, incepand cu ora 10 dimineata si pana la miezul noptii; iarna, de fapt in orice anotimp, la Capsa se servesc supeuri si racoritoare pentru nunti si serate" - Ulysse de Marsillac

IMPRESII DE ALTADATA
"In adevar, Casa Capsa n-a fost numai un local de consumatie sau de intalnire a catorva obisnuiti, un restaurant de mana intaia sau un hotel de seama, ci un adevarat Club inchis, in care nu patrundeau decat tot ce avea mai distins lumea noastra bucuresteana. In cele patru sectiuni ale Casei Capsa, Cofetaria, Restaurantul, Hotelul si Cafeneaua, unde calitatea produselor rivaliza cu serviciul corect al unui personal bine stilat, s-au perindat aproape trei generatii, care au lasat in trecere amintiri ce pot face obiectul mai multor volume. Daca barbatii aveau cluburile lor, unde se puteau intruni, doamnele din elita bucuresteana isi dadeau intalnire la Cofetaria Capsa..." A. Kiriacescu

TURNEDO "CAPSA"

Ingrediente: 500-600 g carne de vita, 200 g crutoane, 400 g orez, 300 g ficat de pui, 400 g cartofi, 200 g ciuperci, 200 g sunca, piper, sare, sos madera, unt.

Preparare: Alegem un muschi bun de vita si taiem un turnedo, adica o felie groasa de un deget. Presaram felia cu piper, o ungem pe o parte si pe alta cu unt si o prajim in tigaie. Adaugam ficatelul prajit, sunca, ciupercile si sosul madera. Lasam sa fiarba la foc mic 10 minute. Intre timp, pregatim crutoanele (felii de paine prajita), orezul si cartofii. Muschiul de vita il punem pe un cruton, iar deasupra sunca, ciupercile si ficatelul. Alaturi punem orezul si cartofii prajiti. Stropim totul cu sosul rezultat din fierbere, strecurat in prealabil.

PARFE DE CAFEA

Ingrediente: 4 galbenusuri, 1 ou, 1/2 paharel (75 g) esenta de cafea, 200-250 g zahar, 500 g frisca, cicoare.

Preparare: Spargem ouale intr-un vas, adaugam zaharul si cafeaua amestecata cu cicoare (facuta la filtru). Punem vasul pe plita si amestecam cu telul repede pana ce compozitia se face ca o crema (cu grija ca sa nu se taie). Cand este gata luam crema de pe foc si o lasam sa se raceasca. Turnam crema de cafea peste frisca batuta, amestecand incet, dar bine. Punem compozitia intr-o forma speciala si o dam la congelare. Parfeul de cafea poate fi garnisit cu frisca si limbi de pisica.

Citeşte mai multe despre:   capsa

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Diana Matei este o fire foarte organizată: “Fac planuri și liste în permanență. Nimic nu se mișcă fără să știu eu”

Diana Matei este o fire foarte organizată: “Fac planuri și liste în permanență. Nimic nu se mișcă fără să știu eu”
Diana Matei, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea, din această toamnă, la Antena 1, în postura de concurentă a show-ului Te cunosc de undeva!, își învață în mașină rolurile care îi revin din cadrul...

Jurata iUmor, Delia: „Peste încã douã sezoane pot sã devin psiholog, fãrã probleme!”

Jurata iUmor, Delia: „Peste încã douã sezoane pot sã devin psiholog, fãrã probleme!”
Filmãrile pentru cel de-al şaptelea sezon iUmor sunt în plinã desfãşurare în aceste zile, astfel cã cei trei juraţi, Delia, Cheloo şi Mihai Bendeac au apucat sã îşi facã deja o impresie despre ce se va vede...

Ce să faci de ziua ta

Ce să faci de ziua ta
Deși un eveniment fericit în viața fiecăruia dintre noi, ziua de naștere ne poate da bătăi de cap. Fie vrem să sărbătorim cu lume multă dar nu știm unde și cum, fie dorim să petrecem într-un cerc...

Dan Badea, despre cum i s-a schimbat viaţa de când a devenit tatã: „Nu te pregãteşte nimeni pentru ce va urma!”

 Dan Badea, despre cum i s-a schimbat viaţa de când a devenit tatã: „Nu te pregãteşte nimeni pentru ce va urma!”
Galerie Foto                     Aflat la filmãri pentru cel de-al şaptelea sezon iUmor, emisiune care va fi difuzatã în aceastã...

Șerban Copoț a renunțat temporar la muzică, pentru copiii săi

Șerban Copoț a renunțat temporar la muzică, pentru copiii săi
Concurentul face echipă cu Cezar Ouatu, în noul sezon  Te cunosc de undeva! Șerban Copoț, care va face echipă cu Cezar Ouatu, în cel de-al 14-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, este un familist...

Denis Hanganu este pasionat de sporturile extreme: „Plãnuiesc sã fac o şcoalã de paraşutism!”

Denis Hanganu este pasionat de sporturile extreme: „Plãnuiesc sã fac o şcoalã de paraşutism!”
Galerie Foto                           Protagonistul celui mai nou proiect produs de Ruxandra Ion şi difuza...

Neatza cu Răzvan și Dani revin cu un nou sezon, de la malul mării

Neatza cu Răzvan și Dani revin cu un nou sezon, de la malul mării
Din 2 septembrie, cei mai iubiți matinali revin la Antena 1 cu sezonul cu numărul 22, și, ca de fiecare dată, promit multă distracție și voie bună, mai ales că primele două săptămâni de transmisii live vor...

Regizorul Quentin Tarantino şi soţia lui, Daniella, aşteaptă primul copil

Regizorul Quentin Tarantino şi soţia lui, Daniella, aşteaptă primul copil
Regizorul american Quentin Tarantino (56 de ani) şi soţia lui, Daniella, aşteaptă primul copil, a informat miercuri revista People. Daniela şi Quentin au transmis că sunt "extrem de încântaţi să anunţe că...

Vinurile dobrogene vor fi promovate la Festivalul Pontus Euxinus din Constanța

Vinurile dobrogene vor fi promovate la Festivalul Pontus Euxinus din Constanța
La cea de-a doua ediție a Festivalului Pontus Euxinus care se va desfășura în perioada 22-25 august în Piața Ovidiu din Constanța, vor participa meșteșugari, ansambluri folclorice și proprietari...

Liviu Vârciu: “De mic am fost îmbrăcat în rochițe, pentru că mama și-a dorit o fetiță”

Liviu Vârciu: “De mic am fost îmbrăcat în rochițe,  pentru că mama și-a dorit o fetiță”
Din toamnă, el va face din nou echipă cu Andrei Ștefănescu, la Te cunosc de undeva! Liviu Vârciu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor revedea în această toamnă, în noul sezon Te cunosc de undeva!...

Între 29 august și 1 septembrie, Chef Scărlătescu organizează ediția de toamnă a Festivalului Scoicilor

Între 29 august și 1 septembrie, Chef Scărlătescu organizează ediția de toamnă a Festivalului Scoicilor
Galerie Foto Toamna aceasta, chef Cătălin Scărlătescu își va relua locul la masa jurizării pentru cel mai nou sezon Chefi la cuțite, însă, până atunci, juratul are în plan să transforme ultimele zile de vară într-un a...

Ce să faci când te plictisești în casă

Ce să faci când te plictisești în casă
Tuturor ni se întâmplă să ne plictisim, mai ales când stăm acasă. Fie că suntem bolnavi ori în formă maximă, vremea urâtă de afară sau chiar și atunci când este prea cald, nu putem ieși din casă. Dacă...

Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie de şase ani

Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie de şase ani
Actorii americani Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie care a durat şase ani, a anunţat luni seară site-ul pagesix.com.  După apariţia pe internet a unor fotografii în care Jamie...

Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie de şase ani

Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie de şase ani
Actorii americani Katie Holmes şi Jamie Foxx s-au despărţit după o relaţie care a durat şase ani, a anunţat luni seară site-ul pagesix.com.  După apariţia pe internet a unor fotografii în care Jamie...

Cum s-a pregătit Oana Zăvoranu pentru rolul din serialul Sacrificiul

Cum s-a pregătit Oana Zăvoranu pentru rolul din serialul Sacrificiul
Cu o revenire spectaculoasă pe micile ecrane după 15 ani, în noul serial produs de Ruxandra Ion, Sacrificiul, Oana Zăvoranu s-a pregatit temeinic pentru rolul primit în noua producție a Antenei 1.  Personajul...
Serviciul de email marketing furnizat de