x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Odinioara, in Bucuresti

0
Autor: Anna Borca 28 Sep 2005 - 00:00
Odinioara, in Bucuresti
GURMANDUL IN BUCATE
Intr-o zi frumoasa de toamna, "frunzarind" paginile cartii "De la hanul Serban Voda la hotel Intercontinental" (1979) si admirand pitorescul fotografiilor de epoca, parca am trecut printr-o fereastra a timpului. Descopeream oameni si obiceiurile lor, atmosfera si ambianta localurilor din Bucuresti. Primul popas l-am facut la Casa Capsa. Era pe la orele 5 dupa-amiaza, cand lumea buna se intorcea din plimbarile de la Sosea. Restaurantul si cofetaria erau neincapatoare, iar mesele de pe terasa - "pline ochi". Anticipand o forma moderna de comert american, patronul Capsa a dispus sa fie serviti si clientii aflati in elegantele trasuri, insirate pe Strada Noua (azi Edgar Quinet), "la botul calului". FranIois Marechal, maitre d’hotel la Capsa, ca sa faca fata solicitarilor, a chemat si personalul laboratoarelor. Se serveau ceai, cafea, ciocolata, aperitive. In restaurant convivii se delectau cu icrele, comandate la Moscova, branzeturile de tot felul, cumparate de la Londra, sardelele "Röedel", fragii, adusi din Constantinopol. Cu toate ca memorialistul C. Bacalbasa, in binecunoscuta sa opera "Bucurestii de altadata", aprecia ca preturile erau accesibile, mentionand ca "un dejun bun, cu vin bun, cu bogatie de feluri, costa cel mult intre 8 si 10 lei", trebuie sa tinem cont ca era vorba despre "leul greu" nesuportat de orice buzunar!

CELEBRITATI. Capsa devenise o firma notorie in Europa. I-au trecut pragul tot felul de celebritati: diplomati (in 1877, in vremea razboiului ruso-turc, dejunau marele duce Nicolae cu suita, printul Gorceakov, ministrul de Externe al Rusiei), sefi de state (imparatul Austro-Ungariei, Franz Iozef, suveranul Serbiei, Milan Obrenovici si Raymond Poincar..., fostul presedinte al Frantei), celebre staruri ("divina" Sarah Bernard, cum era numita in epoca, pitoreasca dansatoare americana Josephine Baker, adusa in Romania de inegalabilul Constantin Tanase), militari (maresalul francez Joffre, pentru care "Casa" a creat o prajitura ce-i poarta numele, apreciata si astazi ca o marca europeana, fiind inregistrata, ca atare.

TRADITIE. Pregatirea profesionala asigurata de Capsa era fara cusur. Multi isi doreau sa uceniceasca aici. Domnul Nita Ionescu, ajuns patron la propria-i afacere, a ucenicit ani buni la vestita firma. A invatat meseria, dar a deprins si limba franceza obligatorie pentru toti lucratorii de la Capsa. In Revista Generala de Comert si Contabilitate, din anul 1932, Nita Ionescu consemna amintiri despre secretele insusirii meseriei la Casa Capsa: "…am invatat, cu mari dificultati cateva din multele retete de specialitati care se tineau strict secrete… pentru ca stapanul se uita cu ochi rai, caci se strica mult material pana invatam. Fiecare lucrator tinea secretul specialitatii sale, umbland chiar cu greutatile de la cantar in buzunar, sa nu poata face altul incercari sau prinde mestesugul... in bransa cofetariei sunt peste 800 de retete diferite si totusi nu e destul a cunoaste aceste retete; reusita depinde de felul executiei."

"... gasesti aici o patiserie excelenta, bomboane de prima calitate, vinuri fine si lichioruri variate; vara servesti aici inghetata si serbet, incepand cu ora 10 dimineata si pana la miezul noptii; iarna, de fapt in orice anotimp, la Capsa se servesc supeuri si racoritoare pentru nunti si serate" - Ulysse de Marsillac

IMPRESII DE ALTADATA
"In adevar, Casa Capsa n-a fost numai un local de consumatie sau de intalnire a catorva obisnuiti, un restaurant de mana intaia sau un hotel de seama, ci un adevarat Club inchis, in care nu patrundeau decat tot ce avea mai distins lumea noastra bucuresteana. In cele patru sectiuni ale Casei Capsa, Cofetaria, Restaurantul, Hotelul si Cafeneaua, unde calitatea produselor rivaliza cu serviciul corect al unui personal bine stilat, s-au perindat aproape trei generatii, care au lasat in trecere amintiri ce pot face obiectul mai multor volume. Daca barbatii aveau cluburile lor, unde se puteau intruni, doamnele din elita bucuresteana isi dadeau intalnire la Cofetaria Capsa..." A. Kiriacescu

TURNEDO "CAPSA"

Ingrediente: 500-600 g carne de vita, 200 g crutoane, 400 g orez, 300 g ficat de pui, 400 g cartofi, 200 g ciuperci, 200 g sunca, piper, sare, sos madera, unt.

Preparare: Alegem un muschi bun de vita si taiem un turnedo, adica o felie groasa de un deget. Presaram felia cu piper, o ungem pe o parte si pe alta cu unt si o prajim in tigaie. Adaugam ficatelul prajit, sunca, ciupercile si sosul madera. Lasam sa fiarba la foc mic 10 minute. Intre timp, pregatim crutoanele (felii de paine prajita), orezul si cartofii. Muschiul de vita il punem pe un cruton, iar deasupra sunca, ciupercile si ficatelul. Alaturi punem orezul si cartofii prajiti. Stropim totul cu sosul rezultat din fierbere, strecurat in prealabil.

PARFE DE CAFEA

Ingrediente: 4 galbenusuri, 1 ou, 1/2 paharel (75 g) esenta de cafea, 200-250 g zahar, 500 g frisca, cicoare.

Preparare: Spargem ouale intr-un vas, adaugam zaharul si cafeaua amestecata cu cicoare (facuta la filtru). Punem vasul pe plita si amestecam cu telul repede pana ce compozitia se face ca o crema (cu grija ca sa nu se taie). Cand este gata luam crema de pe foc si o lasam sa se raceasca. Turnam crema de cafea peste frisca batuta, amestecand incet, dar bine. Punem compozitia intr-o forma speciala si o dam la congelare. Parfeul de cafea poate fi garnisit cu frisca si limbi de pisica.

Citeşte mai multe despre:   capsa

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cântăreața Adele s-a despărțit de soțul ei

Cântăreața Adele s-a despărțit de soțul ei
Cântăreaţa Adele s-a despărţit de soţul ei, antreprenorul şi filantropul Simon Konecki, au confirmat reprezentanţii cântăreţei vineri seara, relatează dpa şi Press Association. "Adele şi partenerul ei s-...

Delia, protagonista unui numãr de magie la iUmor. Cheloo, cãtre magician: „Poţi sã n-o mai aduci înapoi?”

Delia, protagonista unui numãr de magie la iUmor. Cheloo, cãtre magician: „Poţi sã n-o mai aduci înapoi?”
De-a lungul celor şase sezoane, jurații iUmor au avut parte până acum de mai multe numere de magie, unele bune, altele fenomenale, însã când credeau cã le-au vãzut pe toate, în aceastã searã, de la 20:00, în...

Actriţa Emma Thompson s-a alăturat protestului activiştilor pentru mediu de la Londra

Actriţa Emma Thompson s-a alăturat protestului activiştilor pentru mediu de la Londra
Emma Thompson s-a alăturat activiştilor din gruparea Extinction Rebellion (XR), care au blocat cea mai aglomerată arteră comercială din Londra, actriţa declarând că ''planeta noastră are probleme grave'',...

Premierã la iUmor: Din online, direct pe scena emisiunii. Cheloo: „Am o stimã foarte mare pentru oamenii care fac asta!”

Premierã la iUmor: Din online, direct pe scena emisiunii. Cheloo: „Am o stimã foarte mare pentru oamenii care fac asta!”
Galerie Foto Ajuns deja la al şaselea sezon, iUmor va înregistra o premierã în cea mai nouã ediţie a emisiunii, difuzatã sâmbãta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Douã prezenţe cu totul şi cu totul inedite îi vor...

Gina Pistol, Ovidiu Ioanițoaia, Mihaela Tatu, Marcel Pavel, Alex Velea și Iuliana Marciuc s-au ascuns în spatele măștilor, la Scena misterelor

Gina Pistol, Ovidiu Ioanițoaia, Mihaela Tatu, Marcel Pavel, Alex Velea și Iuliana Marciuc  s-au ascuns în spatele măștilor, la Scena misterelor
Galerie Foto Scena misterelor s-a umplut de celebrități aseară, în cea mai recentă ediție a show-ului prezentat de Dan Negru, alături de Romică Țociu, la Antena 1. Gina Pistol, Ovidiu Ioanițoaia, Mihaela Tatu, Marcel...

Insula Iubirii va întâmpina în Thailanda un cuplu neașteptat!

Insula Iubirii va întâmpina în Thailanda un cuplu neașteptat!
În cel de-al cincilea sezon, care va avea premiera pe 22 aprilie, de la ora 20.00, la Antena 1, Insula Iubirii va întâmpina în Thailanda un cuplu neașteptat!  La doar cinci zile distanță de cea mai...

Prada va organiza o prezentare de modă la Shanghai, în locul tradiţionalei defilări de la Milano, în iunie

Prada va organiza o prezentare de modă la Shanghai, în locul tradiţionalei defilări de la Milano, în iunie
Grupul italian Prada a anunţat joi că va organiza o prezentare de modă în luna iunie la Shanghai, în locul tradiţionalei defilări de la Milano, pentru a marca astfel împlinirea a 40 de ani de la înfrăţirea...

Reţeta zilei: Brioșe cu banane

Reţeta zilei: Brioșe cu banane
Ingrediente 100 g nuci 1 vârf de sare 2 buc ouă 125 g unt 150 g zahăr 300 g făina albă 1 linguriță bicarbonat zahăr pudră 3 buc banane Mod de preparare Untul, zahărul și...

Premiera Insula Iubirii, pe 22 aprilie, de la ora 20.00, la Antena 1: ”Ziceam că nu există dragoste la prima vedere și am ajuns să mă contrazic”

Premiera Insula Iubirii, pe 22 aprilie, de la ora 20.00, la Antena 1: ”Ziceam că nu există dragoste la prima vedere și am ajuns să mă contrazic”
În cel de-al cincilea sezon, care va avea premiera pe 22 aprilie, de la ora 20.00, la Antena 1, noi concurenți descoperă puterea irezistibilă a Insulei Iubirii și efectele acestui test de cuplu pe care ei înșiși...

Beethoven, Olaf, Lion King, un Samurai, un Dragon și un Diavol urcă diseară pe Scena misterelor

Beethoven, Olaf, Lion King, un Samurai, un Dragon și un Diavol urcă diseară pe Scena misterelor
Galerie Foto Șase măști spectaculoase în spatele cărora se ascund celebrități din mai multe domenii urcă diseară, de la ora 20:00, pe Scena misterelor, emisiunea prezentată de Dan Negru, alături de Romică Țociu, la...

Reţeta zilei: Cannelloni cu carne şi sos béchamel

Reţeta zilei: Cannelloni cu carne şi sos béchamel
Ingrediente cannelloni 500 g carne tocată de vită 2 cepe 4 căţei de usturoi 200 g roşii pasate 150 g caşcaval 2 linguri ulei ½ linguriţă busuioc uscat sare piper pătrunjel Pentru sosul...

Cum se gătesc pastele perfecte, potrivit specialiştilor

Cum se gătesc pastele perfecte, potrivit specialiştilor
Nu se compară nimic cu nişte paste bine pregătite, iar modul în care acestea se prepară a fost de mai multe ori în centrul dezbaterilor, după cum notează Daily Mail. Giovanni Rana, specialist al bucătăriei...

Vica Blochina, Andrei Ștefănescu, Dima Trofim și Anca Neacșu intră în jocul măștilor, la Scena misterelor

Vica Blochina, Andrei Ștefănescu, Dima Trofim și Anca Neacșu intră în jocul măștilor, la Scena misterelor
Galerie Foto Jocul măștilor continuă joi, 18 aprilie, de la ora 20.00, la Antena 1, cu noi celebrități care se deghizează în personaje spectaculoase și vedete de top, într-o nouă ediție prezentată de Dan Negru, alături...

Calendarul festivalurilor din România, în perioada aprilie - august 2019

Calendarul festivalurilor din România, în perioada aprilie - august 2019
Aprilie Sunset Festival – 28 aprilie, Vama Veche Ca în fiecare an, ediţia de primăvară a festivalului Sunset are loc pe plaja din Vama Veche, pe 28 aprilie. Pe scena festivalului vor urca Subcarpaţi, C.T.C,...

CRBL și Oase au câștigat marele premiu Asia Express - Drumul Elefantului. Show-ul, lider detașat de audiență

CRBL și Oase au câștigat marele premiu Asia Express - Drumul Elefantului. Show-ul, lider detașat de audiență
Galerie Foto Cea mai dură cursă și-a declarat câștigătorii, iar tensiunea finalei Asia Express – Drumul Elefantului a ocupat primul loc în preferințele românilor. Ultima ediție, spectaculoasă și plină de adrenalină,...
Serviciul de email marketing furnizat de