x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ofrande care leagă

Ofrande care leagă

de Simona Chiriac    |    16 Feb 2011   •   19:03
Ofrande care leagă

152225-bucate03-12-22.jpgÎn tradiţia populară, lumea celor trecuţi în nefiinţă nu diferă chiar atât de mult de cea a celor vii. Şi sufletele celor răposaţi au nevoie de lumină pentru a-şi urma drumul – în anumite momente precise din calendar ele se întorc pe la casele unde au trăit, aşezându-se în curte şi privind cum o duc cei pe care i-au lăsat în urmă – sau au nevoie de hrană, ofrandele ritualice ce se împart în special la marile sărbători sau de Moşi. Acestea din urmă au rolul de a ţine legate cele două lumi, a celor vii şi a celor morţi.

 

Rotunzi ca soarele
Coliva şi colacii, însoţite de o lumânare aprinsă sau de un vas de lut frumos smălţuit sunt principale ofrande care se împart. „Când faci pomană, cel dintâi lucru ce trebuie a se da sunt colacul şi lumânarea. O vită dacă dai de pomană, i se pun colaci şi lumânări în coarne. În părţile româneşti, la parastas, se dă cucoşul cu colac în jurul gâtului ş-o lumânare aprinsă.” (Elena Niculiţă Voronca – „Datinele şi credinţele poporului român”). Colacii trebuie să fie mari şi rotunzi precum Soarele şi Luna şi nu întâmplător se spune în unele locuri că atunci când tună, umblă Dumnezeu cu colacii prin ceruri. Unii oameni aşază colaci, covrigi şi lumânări într-un copac roditor ca să-l vadă şi pe lumea cealaltă. Cel care primeşte ofranda va culege toate fructele şi se va ospăta din covrigii sau colacii rumeni. Atunci când moare cineva se împodobeşte un brăduţ cu mere, nuci, colaci, covrigi şi lumânări, întruchipându-se astfel pomul vieţii.

 

Grâu cu har
Coliva este poate cea mai importantă ofrandă, simbolizând învierea şi nemurirea sufletelor. Se face numai din boabe de grâu, de către o femeie pricepută,  iar la fel cum seminţele trebuie sădite în pământ pentru ca din ele să iasă rod bogat, tot aşa şi oamenii trebuie să moară mai întâi pentru a putea învia. Important este ca înainte de a fi împărţită să se ducă la biserică pentru a fi sfinţită. Uneori se mai păstrează puţină colivă, cu ea ungându-se trunchiurile pomilor din livezi pentru a da rod bogat.

Colaci
Ingrediente: un kilogram făină, 650 ml apă, o linguriţă cu vârf cu sare, o linguriţă cu vârf cu zahăr tos, 15 g drojdie uscată, făină pentru tapetat.
Preparare: Drojdia se pune într-un bol cu puţină apă călduţă şi zahărul tos. Se adaugă făină cât să rezulte un aluat lichid, se amestecă şi se lasă să dospească la cald zece minute. Se toarnă peste restul de făină împreună cu apa călduţă rămasă şi sarea. Se frământă, se acoperă cu un şervet umed şi se lasă să dospească la loc cald până îşi dublează volumul. Se împarte în două părţi egale ca greutate apoi fiecare parte se împarte în aşa fel încât să se obţină patru rulouri mai lungi şi unul mai scurt. Se modelează cele patru rulouri sub formă de melc şi se aşază pe o tavă de copt presărată cu făină. Se înconjoară cu ruloul mai scurt, se prin capetele ca să nu se desfacă la copt şi se procedează la fel şi cu aluatul rămas. Se lasă să crească la cald până îşi dublează volumul, se presară cu făină şi se coc la foc mediu până devin aurii deasupra şi sună a gol dacă sunt ciocăniţi uşor cu degetele pe partea ce a stat în tavă.

•Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic culinar