x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Olga Delia Mateescu si poezia bucatariei

0
11 Ian 2005 - 00:00

RETETA DE VEDETA

Intre teatru Si literaturA


POMPILIU KOSTAS RADULESCU

Cand eram mic, in drumul meu spre scoala intalneam in fiecare zi un batran vanzator de gogosi. Statea cumine in coltul lui, cu ladita atarnata de gat ca un tambal. Nu-si striga marfa niciodata, dar intra mereu in vorba cu cei care veneau sa cumpere. Avea cate o vorba a lui pentru fiecare, dupa felul clientului.

Intr-o zi, m-am apropiat de el. I-am cerut o gogoasa, dar s-a facut ca nu ma aude. Ma scotocesc in buzunar, ii intind o moneda si repet rugamintea. "Astea nu sunt gogosi!", spune, parca dezvaluind o mare taina. "Sunt minciunele. Vezi? E goala pe dinauntru", si rupe o gogosa in doua. "Dar tocmai asta e farmecul ei". Nu m-am intrebat niciodata ce cauta acest vechi negustor de mosi tocmai pe Bulevardul Dacia. El e doar batranul meu vanzator de minciunele. Vreau sa simt gustul povestii.

Ma asez confortabil in fotoliul cu spatar inalt si gust cu placere din bunatatile pe care actrita Olga Delia Mateescu le-a asezat cu delicatete pe masuta din apropierea mea. Aflasem de curand despre priceperea ei in domeniu si n-am vrut cu nici un chip sa ratez ocazia de a o mai iscodi un pic. Ma inarmasem zdravan cu intrebari si iesisem pe campul de lupta. Dar tot arsenalul meu se duce de rapa cand, dupa cateva vorbe, gazda mea isi incepe povestea.

"Deprinderile in bucatarie au venit cu timpul. Atunci cand m-am maritat, nu stiam sa fac decat oua ochiuri si… cam atat. Dar cred ca totul a inceput cand intr-o zi mi-am dorit sa ii fac ceva bun sotului meu.

Ma gandisem la niste cartofi pane. Asa ca am curatat cativa cartofi, i-am taiat rondele si, asa cruzi, i-am dat prin ou si prin faina si i-am pus la prajit. Iti imaginezi ca a iesit ceva negru si afumat, pe care nici cainele n-a vrut sa-l manance. Cu genul asta de experimente am invatat incetul cu incetul sa gatesc.

.

.

Am invatat sa gatesc experimentand

Actrita Olga Delia Mateescu tinand sub observatie o mamaliga
Dar nu e singurul motiv. Dat fiind faptul ca am trait multa vreme in Banat, am pastrat un anumit gust pentru bucate si pentru un anumit mod de a prepara o mancare. In plus, cred ca port si mostenirea tatalui meu si a bunicii. Tata, pe langa faptul ca era un mare medic, era si un mare bucatar, si un rafinat in cel mai stict sens al cuvantului in alegerea felurilor de mancare si a vinurilor. De la el am invatat un fel de a gati, sa-i zicem, moldovenesc. Deci, luate toate la un loc, aceste atat de diferite bucatarii traditionale mi-au conturat in timp o maniera proprie de a gati.

La mine, gatitul se inrudeste obligatoriu cu placerea. Intr-un cuvant, prefer sa nu intru in bucatarie de nevoie. Dar, daca totusi devine inevitabil, aleg sa prepar ceva deosebit. Oricum, atunci cand am chef si dorinta de a gati si ma hotarasc sa pregatesc o masa, am un succes deosebit."

Dupa un asemenea "elogiu al bucatariei" imi e greu sa-mi stapanesc mirarea la auzul ultimei fraze.

"Da, exact", vine in intampinare gazda mea. "Pentru ca in ultimul timp nu mai am deloc chef si dorinta sa gatesc. Noi am trecut prin niste ani oribili, in care am tot gatit din saracie si am inventat mereu tot felul de mancaruri. Eu am avut o familie numeroasa, pe care, dupa cum vezi, am reusit s-o hranesc. In acei ani erau nopti la rand cand, dupa ce veneam de la spectacol, incepeam sa fac de mancare si ma culcam. Peste noapte, cand apareau gazele, se scula sotul meu si fierbea mancarea pe care nu mai apucasem sa o termin eu. Vreau sa-ti spun ca acei ani mi-au lasat o enorma neplacere in a gati. Bineinteles ca acum ma si ascund in spatele acestei neplaceri. Spun ca sunt foarte ocupata si, prin urmare, nu mai fac decat mancaruri simple si care se prepara repede.

Ca sa te convingi ca este asa, am sa-ti spun si care sunt retetele mele preferate. Si am doua. Una de vara si una de iarna, pe care o vom prepara chiar acum.

Reteta de vara se face undeva la tara, intr-o livada, unde ai masa de scris alaturi. Si scrii…

Exista anumite semne care iti spun ca s-ar apropia ora mesei. Sunt semne personale si semne ale celor din jur. Atunci duci la capat fraza pe care ai inceput-o si te ridici linistit. Iei din gradina cateva vinete, le pui pe gratar si le mai intorci din cand in cand, o data cu asezarea gandurilor tale pe hartie. Dupa ce s-au copt suficient, le pui la scurs.

Fireste, in momentul in care inspiratia te-a parasit, socoti ca e cazul sa te duci in bucatarie. Acolo, te apuci si toci bine vinetele. Pregatesti apoi un sos cu faina putin rumenita, peste care torni lapte si in care amesteci vinetele cu putin usturoi si sare. Vei avea parte de un piure de vinete absolut extraordinar, care e foarte potrivit sa fie servit cu ardei copti, bineinteles, tot afara pe gratar, pentru ca toata lumea stie ca mancarea gatita in aer liber capata o savoare aparte pe care n-o poti obtine in nici un alt fel. Si, daca tot vorbim de rafinamentul unui gratar in aer liber, imi mai amintesc de ceva. Legat tot de vinete, mai exista un mod de preparare absolut deosebit, iar nu o reteta propriu-zisa. Aici, vinetele, taiate in lungime si scurse bine, se alatura carnii la gratar, iar deasupra se presara putine frunze de macris tocate marunt. O sa fi, uimit ce alaturare de gusturi neobisnuita, dar extrem de rafinata putem obtine din cele mai simple si la indemana ingrediente."

Eu cred ca am ramas la umbra unui gutui pe undeva prin livada minunata, ratacit intre gratarul ce sfaraie pasnic si masa de scris asternuta cu ganduri. Am crezut ca numai din sala de spectacol a Teatrului National din Bucuresti actrita Olga Delia Mateescu ma poate rapi cu totul in lumea povestilor. M-am inselat…

Glasul ei preschimba deodata florile de gutui in fulgi de zapada.

"Dar reteta de iarna e cu totul altfel", incepe, iar eu ma cufund treptat intr-o poveste ninsa…

MAMALIGA DE IARNA
Click pentru a mari imaginea
In reteta de iarna nu mai scrii. Acum citesti. Iti amintesti de copilarie si il iei din biblioteca pe Creanga. La momentul cu pupaza din tei te hotarasti sa faci o mamaliga. O pui la foc mic si te intorci la fraza lui Creanga. Cand e gata, stingi focul si o lasi sa se raceasca un pic. Dupa ce ai ciocnit un pahar de vin cu cei dragi, iei o tava mare si o ungi cu slanina. Tai in cubulete mici niste ciolan sau pastrama si le pui in tava. Presari peste ele branza de burduf, pui doua-trei alune de unt si torni un strat subtire de mamaliga. Dai la cuptor, iar cand mamaliga e aurie, faci cu lingura niste cause in care spargi cu nerusinare cateva oua. Acum stingi focul si mai lasi putin in cuptor sa se coaca si ouale.

Vedeta e o marfa

Sigur ca exista vedete. Chiar trebuie sa existe vedete. Depinde insa ce anume intelegi prin acest cuvant. La noi, orice fata care prezinta buletinul meteo e vedeta, dar, in acest caz, continutul termenului e la fel de schimbator ca vremea. De aceea, la noi eticheta aceasta poate deveni chiar jignitoare, din pacate. Sensul cred ca s-a erodat mult prin moda, iar acum acest cuvant este la moda. Cuvantul, in general, iti poate fi amic sau inamic si poate crea echilibre sau dezechilibre atat celui care il rosteste, cat si receptorului. Eu personal nu ma consider vedeta. Si e foarte simplu de inteles de ce. Numele meu nu e pe toate buzele, nu ma urmaresc armate de paparazzi, nu am vila, ci locuiesc la bloc si nu-mi fac vacantele in Caraibe, ci la tara. Daca asta inseamna sa fii vedeta, atunci eu sunt un om cat se poate de normal. Cred ca trebuie sa facem o distinctie clara intre vedeta si personalitate. Ca si in teatru, o personalitate nu e marfa, o vedeta, da, indiferent de formele de manifestare. Orice modalitate de expresie e utila si interesanta, atata vreme cat nu devine o lectie de vanitate.

CV LITERAR

Click pentru a mari imaginea
  • 1996 Capricii (teatru)
  • 1997 Urme (teatru)
  • 1999 Statuia Libertatii (teatru)
  • 2000 Medeea in razboi cu timpul (teatru)
  • 2002 Ferma de struti (teatru)
  • 2003 Manuscrisul (roman)
  • 2004 Sampanie in lanul de grau (proza scurta)

    "Scriind teatru, am devenit constienta de diferentele uriase intre punctul de vedere al actorului de pe scena si cel care gandeste un text sau un spectacol. Am descoperit lucruri pe care nu stiam ca le-am scris"
    Olga Delia Mateescu, actrita si dramaturg
  • Citeşte mai multe despre:   teatru

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Atenționare de călătorie: Bulgaria - cod galben de vânt și ninsoare

    Atenționare de călătorie: Bulgaria - cod galben de vânt și ninsoare
    Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie şi Hidrologie...

    Mircescu şi Geandrã – ultimul duel la Ultimul Trib: „Oamenii sensibili n-au ce căuta în acest concurs!”

    Mircescu şi Geandrã – ultimul duel la Ultimul Trib: „Oamenii sensibili n-au ce căuta în acest concurs!”
    Galerie Foto Se strâng tot mai mult rândurile la Ultimul Trib, emisiune difuzatã în fiecare vineri, de la 22:30, la Antena 1. Dupã ce sãptãmâna trecutã Lemurii şi Crocodilii s-au întrecut pentru ultima oarã în jocul de...

    Ce spun liniile din palmă despre viața ta sentimentală

    Ce spun liniile din palmă despre viața ta sentimentală
    Mâinile îți pot spune multe lucruri despre cum ești ca persoană. Acestea pot să scoată la iveală lucruri despre persoanlitatea ta, despre preferințe, creativitate și responsabilitate. Prin urmare, nu ar trebui ...

    Business cu stil. Monocult, haine moderne pentru caractere puternice

    Business cu stil. Monocult, haine moderne pentru caractere puternice
    Galerie Foto Românilor le place să fie la modă și au început să investească tot mai mulți bani în îmbrăcăminte, încălţăminte și accesorii. Un studiu recent relevă faptul că, anul trecut, peste 55% dintre cei...

    Anunț SURPRIZĂ: : ”Mihai Bendeac va fi tătic!”

    Anunț SURPRIZĂ: : ”Mihai Bendeac va fi tătic!”
    Revederea juraților în noul sezon iUmor, care va avea premiera mâine, de la 20.00, la Antena 1, a venit cu o veste care i-a lăsat pe mulți fără cuvinte. În timp ce se puneau la punct cu noutățile din...

    Andreea Marin, la Antena 1: ”E o ipostază în care nici eu nu m-am văzut”

    Andreea Marin, la Antena 1: ”E o ipostază în care nici eu nu m-am văzut”
    Delia, Mihai Bendeac și Cheloo au parte de o surpriză de proporții în cel de-al șaselea sezon iUmor, care va avea premiera sâmbătă, 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1, când mai multe vedete vor urca pe s...

    Târgul de Turism are reduceri de peste 50%

    Târgul de Turism are reduceri de peste 50%
    Românii vor putea alege ofertele speciale cu discounturi suplimentare de peste 50% la cea de-a 41-a ediţie a Târgului de Turism al României (TTR), care se desfăşoară, în perioada 21-24 februarie, la...

    Săptămâna Modei de la Milano - Prezentarea casei Fendi, un omagiu adus designerului Karl Lagerfeld

    Săptămâna Modei de la Milano - Prezentarea casei Fendi, un omagiu adus designerului Karl Lagerfeld
    Casa de modă italiană Fendi şi-a luat adio de la directorul ei de creaţie, Karl Lagerfeld, joi, la Milano, unde a prezentat ultima colecţie vestimentară creată de acesta, în cadrul unui show considerat un veritab...

    Reţeta zilei: Rulouri  din piept de pui cu cașcaval și șuncă

    INGREDIENTE 500 g piept de pui 200 g șuncă 200 g cașcaval sare piper negru măcinat lingură ulei de măsline 100 g pesmet 100g făină 2ouă Bateți cu făcălețul fiecare felie de...

    Burberry și hanoracul care trimite la ideea de sinucidere

    Burberry și hanoracul care trimite la ideea de sinucidere
    Burberry şi-a cerut scuze pentru că a inclus în prezentarea sa de la London Fashion Week un hanorac a cărui glugă era strânsă cu un şnur gros, prins într-o manieră care aducea aminte de un nod de...

    Reţeta zilei: Prăjitură cu ananas şi nuci

    Reţeta zilei: Prăjitură cu ananas şi nuci
    Ingrediente: 8 ouă, 10 linguri făină, 6-8 linguri zahăr, 2 linguri cacao, praf de copt, 200 g compot ananas, 3 linguri sirop ananas, 100 g nuci, 30 g fulgi midgale (opţional), praf de sare, 3 linguri zahăr...

    Top 10 locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi (GALERIE FOTO)

    Top 10 locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi (GALERIE FOTO)
    Noi, cei care încă simţim româneşte, ar trebui să fim recunoscători divinităţii pentru darul de preţ numit simplu: România. O țară binecuvântată! Faptul că ne-am născut şi am crescut într-un cadru...

    Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta

    Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta
     Dacă a fi pregătit pentru orice este mantra ta, atunci știi că geanta este vehiculul prin care îți trăiești viața – mult mai mult decât doar un loc pentru a ține banii și cheile. Indiferent dacă...

    Top 10 cele mai ciudate granițe din lume

    Top 10 cele mai ciudate granițe din lume
    Graniţa este o linie imaginară care separă două state. Graniţa este marcată de cele mai dese ori prin panouri pe care scrie „Bine ai venit în… ” şi pe care sunt menţionate cele două state alăturate....

    Scena misterelor, cu Dan Negru, începe din 28 februarie, la Antena 1

    Scena misterelor, cu Dan Negru, începe din 28 februarie, la Antena 1
    Galerie Foto Joi, 28 februarie, de la ora 20.00, măștile invadează România, la Scena misterelor, cel mai nou show al Antenei 1, prezentat de Dan Negru. La Scena misterelor, două tabere formate din zece vedete se vor lupta în...
    Serviciul de email marketing furnizat de