x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Operaţiunea „Schiorul bine hrănit”

Operaţiunea „Schiorul bine hrănit”

09 Mar 2011   •   18:32
Operaţiunea „Schiorul bine hrănit”
155533-bucate03-12-19.jpgClăparii îmi alunecă pe podul de metal, delicat şi mişcător ca o dantelă în vânt, prin care văd, la aproape 30 de metri sub mine, hăul. Sunt pe podul sus­pendat lung de 140 de metri din Valea Gastein, situat la 2.300 de metri deasupra nivelului mării – singurul din Europa situat la o asemenea altitudine. Fotografia lua­tă automat de camera web de la capătul podului va imorta­liza bravura mea. După mine vine un grup vesel de ro­mâni, comentând surprinşi lungimea pistelor de schi – în total, peste 200 de kilometri de piste de schi, legate între ele cu o multitudine de instalaţii. În paranteză fie spus, în Austria de Est, turiştii români reprezintă grupul care creşte cel mai rapid, asta dacă nu îi luăm în considerare pe ruşi.

 

7 bucătari, 7 bucate, 7 cabane
De aici, de pe vârful Muntelui Stubnerkogel, mergem „sluss” spre cabana Jungerstube, la o ciorbă de hrean cu şun­că de porc. Delicioasă, mai ales că e urmată de carne de că­prioară, vânată chiar de patron, şi de un şnaps parfu­mat... Cabana, cunoscută pentru vinurile de calitate pe care le oferă, face parte din cele şapte cabane alese într-un pro­gram gastronomic pilot: şapte bucătari renumiţi, o par­te dintre ei din regiune – ale căror restaurante figu­rează în ghiduri prestigioase precum Gault Millau –, au creat fie­care câte un fel de mâncare de cabană. „Asta pentru că schi­orii de astăzi vor mai mult decât cartofi prăjiţi şi cârnaţi la ma­să”, după cum ne spune Martin Zeppezauer, cel care  ma­nageriază turismul din Valea Gastein. Aşadar, 7 bu­că­tari, 7 feluri de mâncare, 7 cabane...

Fiecare cabană oferă nu­mai unul dintre feluri, deci pentru a le încerca pe toate ai o săptămână, pe schiuri sau fără, pentru a le vizita, până la sfârşitul sezonului, la finele lui martie. În afara faptului că te lingi pe degete după fiecare fel (ele, mâncărurile, fiind pregătite din ingrediente locale şi fără conservanţi), pro­iectul mai are un merit: acela de a înlocui proverbiala com­petiţie dintre sate în favoarea unei coope­rări care se do­reşte benefică pentru toţi participanţii. Mai mult, proiectul este un manifest pentru calitate şi împotriva fast-food-u­lui, a muzicii îndoielnice şi a profitului cu orice preţ. Ce­le 7 cabane au fost alese pe sprânceană pentru hangiii plini de viaţă şi primitori, cadrul plăcut, produsele locale şi re­pu­taţia de care se bucură printre localnici – pen­tru instructorul meu, Andreas, salvamontist care um­blă cu trusa de sal­vat schiorii luaţi de avalanşă, cabana Weitblick este locul de întâlnire a localnicilor sâmbătă seara.

Cred şi eu, după o „Văduvă fierbinte”, se dezleagă limbile şi se încinge atmosfera.Deşi profitul nu vine din acest fel de bucătărie de înaltă cla­să şi marfa se aduce cu greu în vârful muntelui, han­giii s-au arătat interesaţi să participe la proiect, întrucât îşi doresc să promoveze, pentru cei care au timp şi disponibilitate, calitatea.

 

Turism şi gastronomie
Schior sau nu, Valea Gastein oferă multe alte mijloace de a-ţi ocupa timpul, de la faimoasele terme cu ape tera­peutice, ce curg în fântânile publice şi în hoteluri, până la mina de aur Gasteiner Heilstollen, transformată în centru de sănătate pentru boli inflamatorii, unde medic-şef este chiar o româncă, dr Elena-Doina Martea, sau până la restaurantul feng-shui UnterbergerWirt.

Salzburg este regiunea cu numărul cel mai mare de restaurante medaliate de faimoase ghiduri culinare. Vara sau iarna, regiunea Salzburg, din care face parte Valea Gastein, a pus la punct 7 programe diferite de tu­rism gastronomic. Este vorba despre circuite tematice axate pe descoperirea bunătăţilor specifice regiunii: un circuit al dulciurilor, un altul al peştelui, al cărnii, al brânzei, al berii şi şnapsului, precum şi al produselor servite în binecunoscutele cabane de munte. Turiştii pot descoperi astfel 64 de produse regionale şi ecologice, într-o alianţă reuşită a turismului şi agriculturii locale. O formulă pe care Eckart Witzigmann, numit „bucătarul secolului” de ghidul Gault-Millau, şi unul dintre iniţiatorii proiectului „de 3 ori 7”, o promovează de peste 20 de ani, în pofida cri­ticilor confraţilor, pentru care, pe atunci, calitatea se găsea numai în produsele venite de la Viena ori Paris.

×
Subiecte în articol: europa gurmanda culinar