x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Oraşul din stăncă, pierdut şi regăsit

0
12 Sep 2007 - 00:00

Săpată in stănca de culoare roz, cetatea Petra (Iordania), pierdută vreme de o mie de ani şi regăsită in 1812 de elveţianul Burchardt, aprinde şi azi imaginaţia căutătorilor de comori, mai ales după mediatizarea făcută de filmul "Indiana Jones", care i-a dus in oraşul din piatră pe Steven Spielberg, Sean Connery şi pe Harrison Ford.

Săpată in stănca de culoare roz, cetatea Petra (Iordania), pierdută vreme de o mie de ani şi regăsită in 1812 de elveţianul Burchardt, aprinde şi azi imaginaţia căutătorilor de comori, mai ales după mediatizarea făcută de filmul "Indiana Jones", care i-a dus in oraşul din piatră pe Steven Spielberg, Sean Connery şi pe Harrison Ford.

Â
Cetatea nabateenilor

Important vestigiu din perioada nu mai puţin misteriosului regat nabeteean, Petra se deschide lumii de azi printr-un culoar colorat in 11 nuanţe naturale, lung de o milă şi strămt căt să poată trece două cămile. Interiorul, săpat ca intr-un miez de nucă, relevă un traseu arhitectural hieratic, etajat, din care nu lipsesc templele (cel cu faţada elenistică, inaltă de 42 de metri, tăiată direct in stăncă, e bănuit că ar ascunde un tezaur faraonic), teatrul cu 8.000 de locuri, mormintele… Totul in piatră.

Se spune că nabateenii aduceau apa de la 50 de metri adăncime, prin metode tehnice numai de ei ştiute, şi că doar cutremurul de 8 grade din secolul IV d.Hr. i-a făcut pe locuitori să-l părăsească, puţin căte puţin. S-a spus, de asemenea, despre Petra, că reprezintă genul de oraş care nu există decăt in imaginaţie. Poate şi de aceea a fost ales să facă parte dintre cele şapte noi minuni ale lumii: pentru că perfecţiunea e doar imaginară.

Metropola antică Sela

S-ar putea ca numele Sela, menţionat in Manuscrisele de la Marea Moartă, să desemneze oraşul Petra, cătă vreme "sela" inseamnă "piatră". Istoricii au stabilit, prin datări ştiinţifice, că primele morminte au fost construite la Petra incă din secolul al IV-lea i.Hr. Nimeni nu ştie cănd a fost fondată această metropolă antică, dar se presupune că insuşi legendarul Moise s-ar fi odihnit la umbra stăncilor aşezate la mijlocului drumului intre Marea Moartă şi Golful Aqaba (cu aproape 1.000 de ani inainte de construcţia cetăţii roz).

Pentru iordanieni, masa este un moment de celebrare. Cu numeroase influenţe din Siria, Liban, Palestina, bucătăria Iordaniei este considerată drept cea mai sofisticată şi mai elaborată din lume. Măncarea savuroasă, bogată in calorii, este combinată cu ospitalitatea localnicilor. Există numeroase varietăţi de preparate culinare, pornind de la cele din carne şi terminănd cu legume şi verdeţuri, dar specificul gastronomiei iordaniene il reprezintă sosurile asociate măncărurilor tradiţionale. Măncarea este servită in recipiente mari, oaspeţii fiind invitaţi să o savureze in grup, dintr-o porţie comună.

Se spune că in Iordania o invitaţie la masă semnifică faptul că "eşti scutit să aduci ceva anume şi trebuie să mănănci tot". Putem considera ca un succes al bucătăriei iordaniene preparatul numit "Koubba Maqliya", care are la bază carne de pui şi pastă de grău, avănd o aromă specială atunci cănd este servită cu nuci sau migdale. Un alt preparat tradiţional este "Mansaf" şi se consideră ca un gest de mare generozitate din partea gazdei dacă meniul conţine acest fel de măncare. Cum la masa tradiţională nu se obişnuieşte folosirea furculiţei, toţi mesenii servindu-se cu măna, putem spune că pentru iordanieni masa este un loc al comuniunii sociale. Iar atunci cănd eşti invitat să mănănci din acelaşi vas cu gazda şi cu ceilalţi musafiri inseamnă că eşti acceptat ca făcănd parte din acelaşi grup social.

Sawani

Ingrediente: 3 linguri de ulei de măsline, două bucăţi de carne de miel sau de oaie, două cepe tocate, o lingură de ardei roşu tocat, două roşii tocate, doi cartofi tăiaţi in cuburi, 1/2 cană de ciuperci, o cană de vin, sare şi piper, pătrunjel.

Preparare: Intr-o tigaie largă se pune uleiul. Cănd s-a incălzit se adaugă bucăţile de miel. Se lasă pănă cănd se rumenesc. Se adaugă ceapa şi ardeiul roşu. Se mai lasă incă două minute, apoi se pun cartofii, roşiile, ciupercile şi vinul şi se acoperă pentru aproximativ o oră, amestecănd din cănd in cănd. Se adaugă sare şi piper, iar in momentul servirii se presară pătrunjel tocat.

Mansaf

Ingrediente: 4 kg carne de miel, margarină, două kg de orez, nuci, migdale, un kg jintiţă (produs obţinut prin incălzirea lentă a zerului provenit de la scurgerea caşului), suc de lămăie.

Preparare: Se spală jintiţa in apă rece, apoi se mixează cu ajutorul robotului de bucătărie, pănă se obţine un amestec omogen. Se pune la fiert, intr-o cratiţă, carnea de miel şi se adaugă ceapa. Se pune crema de jintiţă in supă. Se fierbe totul aproximativ o oră. Se căleşte orezul intr-o tigaie şi se aranjează piramidal impreună cu carnea de miel. "Mansaf" poate fi decorat cu nuci şi migdale şi se serveşte fierbinte, adăugăndu-se deasupra suc de lămăie.

Shatah

Ingrediente: 10 bucăţi de chile roşu, apă, două linguriţe de ulei de măsline, 5 căţei de usturoi, o lingură de chimen alb, o lingură de chimen persan,

o lingură de scorţişoară, o lingură de coriandru.

Preparare: Se acoperă bucăţile de chile cu apă fierbinte şi se fierb inăbuşit aproximativ 15 minute, pănă se inmoaie. Se adaugă restul ingredientelor şi se lasă pănă se formează un sos destul de consistent, adăugăndu-se apă pentru a dilua conţinutul. Se serveşte fierbinte.Â

Citeşte mai multe despre:   două,   cănd,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ce utilizări are „cartoful săracului”

Ce utilizări are „cartoful săracului”
Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă exc...

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei
Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei. Vedeta a precizat că este vorba doar de o separare și nu despre un divorț.  „Am ezitat de zeci de ori să fac aceasta postare ! Am scris o si...

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time
Suedeza Greta Thunberg, o tânără activistă pentru climă în vârstă de 16 ani, a fost desemnată Persoana Anului 2019 de revista americană Time, potrivit unui anunţ ce a fost făcut miercuri în emisiunea...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline
Cea mai mare sticlă de whisky ''single malt'' este scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii online şi ar putea obţine peste 15.000 de lire sterline. Sticla de 105,3 litri conţinând whisky cu o vechime de 14...

Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona

Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona
Casa de modă italiană Dolce&Gabbana a fost condamnată să-i plătească 70.000 de euro, reprezentând daune şi interese, fostei legende a fotbalului argentinian Diego Armanda Maradona pentru folosirea numelui...

S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite

S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite
Galerie Foto Ultima confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 20.00-23.55 în care a fost...

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, concurenții rămași în competiția celui mai iubit show culinar își vor începe ziua cu același gând, acela de a se întoarce în bucătăria Chefi la cuțite, conștienți însă ca de...

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cea mai bună audiență la nivelul publicului comercial, de la lansarea sezonului 7. 29,3 procente...

Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener

Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener
Piața românească de turism a devenit un deziderat pentru marile agenții din lume, după creșterile succesive înregistrate în ultimii trei ani. TUI Group, cel mai mare tour operator din lume, va fi reprezentat în...

Vacanță de iarnă la schi, în România

Vacanță de iarnă la schi, în România
Iubitorii sporturilor de iarnă au de unde alege, dacă vor să-și petreacă vacanța de Crăciun în țară. Domeniul schiabil s-a extins în ultimii ani, iar hotelierii și-au diversificat ofertele. Cele mai populare...

Centrul de Agrement și Divertisment Poiana Brașov

Cei care vor să se relaxeze la Poiana Brașov și atunci când nu schiază, au la dispoziție un centru de agrement amplasat la poalele pârtiei de schi Bradul, în spatele complexului Capra Neagră, unde...

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!
Galerie Foto Craciunul este la doar doua saptamani distanta asa ca, trebuie sa incepem pregatirile pentru cea mai frumoasa sarbatoare din an. Cu totii adoram sa redecoram in aceasta perioada, probabil si din simplul fapt ca dupa C...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express
Galerie Foto Când ești un influencer de succes, dar ai doar un 1 Euro pe zi, trebuie să găsești tot felul de soluții pentru a nu renunța la ritualurile de înfrumusețare. Alina Ceușan și Carmen Grebenișan și-au păstrat...

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, Antena 1 difuzează penultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite. La doar doi pași de semifinală, concurenții vor primi o nouă provocare din partea Ginei Pistol, iar proba le va testa...
Serviciul de email marketing furnizat de