x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Oraşul din stăncă, pierdut şi regăsit

0
12 Sep 2007 - 00:00

Săpată in stănca de culoare roz, cetatea Petra (Iordania), pierdută vreme de o mie de ani şi regăsită in 1812 de elveţianul Burchardt, aprinde şi azi imaginaţia căutătorilor de comori, mai ales după mediatizarea făcută de filmul "Indiana Jones", care i-a dus in oraşul din piatră pe Steven Spielberg, Sean Connery şi pe Harrison Ford.

Săpată in stănca de culoare roz, cetatea Petra (Iordania), pierdută vreme de o mie de ani şi regăsită in 1812 de elveţianul Burchardt, aprinde şi azi imaginaţia căutătorilor de comori, mai ales după mediatizarea făcută de filmul "Indiana Jones", care i-a dus in oraşul din piatră pe Steven Spielberg, Sean Connery şi pe Harrison Ford.

Â
Cetatea nabateenilor

Important vestigiu din perioada nu mai puţin misteriosului regat nabeteean, Petra se deschide lumii de azi printr-un culoar colorat in 11 nuanţe naturale, lung de o milă şi strămt căt să poată trece două cămile. Interiorul, săpat ca intr-un miez de nucă, relevă un traseu arhitectural hieratic, etajat, din care nu lipsesc templele (cel cu faţada elenistică, inaltă de 42 de metri, tăiată direct in stăncă, e bănuit că ar ascunde un tezaur faraonic), teatrul cu 8.000 de locuri, mormintele… Totul in piatră.

Se spune că nabateenii aduceau apa de la 50 de metri adăncime, prin metode tehnice numai de ei ştiute, şi că doar cutremurul de 8 grade din secolul IV d.Hr. i-a făcut pe locuitori să-l părăsească, puţin căte puţin. S-a spus, de asemenea, despre Petra, că reprezintă genul de oraş care nu există decăt in imaginaţie. Poate şi de aceea a fost ales să facă parte dintre cele şapte noi minuni ale lumii: pentru că perfecţiunea e doar imaginară.

Metropola antică Sela

S-ar putea ca numele Sela, menţionat in Manuscrisele de la Marea Moartă, să desemneze oraşul Petra, cătă vreme "sela" inseamnă "piatră". Istoricii au stabilit, prin datări ştiinţifice, că primele morminte au fost construite la Petra incă din secolul al IV-lea i.Hr. Nimeni nu ştie cănd a fost fondată această metropolă antică, dar se presupune că insuşi legendarul Moise s-ar fi odihnit la umbra stăncilor aşezate la mijlocului drumului intre Marea Moartă şi Golful Aqaba (cu aproape 1.000 de ani inainte de construcţia cetăţii roz).

Pentru iordanieni, masa este un moment de celebrare. Cu numeroase influenţe din Siria, Liban, Palestina, bucătăria Iordaniei este considerată drept cea mai sofisticată şi mai elaborată din lume. Măncarea savuroasă, bogată in calorii, este combinată cu ospitalitatea localnicilor. Există numeroase varietăţi de preparate culinare, pornind de la cele din carne şi terminănd cu legume şi verdeţuri, dar specificul gastronomiei iordaniene il reprezintă sosurile asociate măncărurilor tradiţionale. Măncarea este servită in recipiente mari, oaspeţii fiind invitaţi să o savureze in grup, dintr-o porţie comună.

Se spune că in Iordania o invitaţie la masă semnifică faptul că "eşti scutit să aduci ceva anume şi trebuie să mănănci tot". Putem considera ca un succes al bucătăriei iordaniene preparatul numit "Koubba Maqliya", care are la bază carne de pui şi pastă de grău, avănd o aromă specială atunci cănd este servită cu nuci sau migdale. Un alt preparat tradiţional este "Mansaf" şi se consideră ca un gest de mare generozitate din partea gazdei dacă meniul conţine acest fel de măncare. Cum la masa tradiţională nu se obişnuieşte folosirea furculiţei, toţi mesenii servindu-se cu măna, putem spune că pentru iordanieni masa este un loc al comuniunii sociale. Iar atunci cănd eşti invitat să mănănci din acelaşi vas cu gazda şi cu ceilalţi musafiri inseamnă că eşti acceptat ca făcănd parte din acelaşi grup social.

Sawani

Ingrediente: 3 linguri de ulei de măsline, două bucăţi de carne de miel sau de oaie, două cepe tocate, o lingură de ardei roşu tocat, două roşii tocate, doi cartofi tăiaţi in cuburi, 1/2 cană de ciuperci, o cană de vin, sare şi piper, pătrunjel.

Preparare: Intr-o tigaie largă se pune uleiul. Cănd s-a incălzit se adaugă bucăţile de miel. Se lasă pănă cănd se rumenesc. Se adaugă ceapa şi ardeiul roşu. Se mai lasă incă două minute, apoi se pun cartofii, roşiile, ciupercile şi vinul şi se acoperă pentru aproximativ o oră, amestecănd din cănd in cănd. Se adaugă sare şi piper, iar in momentul servirii se presară pătrunjel tocat.

Mansaf

Ingrediente: 4 kg carne de miel, margarină, două kg de orez, nuci, migdale, un kg jintiţă (produs obţinut prin incălzirea lentă a zerului provenit de la scurgerea caşului), suc de lămăie.

Preparare: Se spală jintiţa in apă rece, apoi se mixează cu ajutorul robotului de bucătărie, pănă se obţine un amestec omogen. Se pune la fiert, intr-o cratiţă, carnea de miel şi se adaugă ceapa. Se pune crema de jintiţă in supă. Se fierbe totul aproximativ o oră. Se căleşte orezul intr-o tigaie şi se aranjează piramidal impreună cu carnea de miel. "Mansaf" poate fi decorat cu nuci şi migdale şi se serveşte fierbinte, adăugăndu-se deasupra suc de lămăie.

Shatah

Ingrediente: 10 bucăţi de chile roşu, apă, două linguriţe de ulei de măsline, 5 căţei de usturoi, o lingură de chimen alb, o lingură de chimen persan,

o lingură de scorţişoară, o lingură de coriandru.

Preparare: Se acoperă bucăţile de chile cu apă fierbinte şi se fierb inăbuşit aproximativ 15 minute, pănă se inmoaie. Se adaugă restul ingredientelor şi se lasă pănă se formează un sos destul de consistent, adăugăndu-se apă pentru a dilua conţinutul. Se serveşte fierbinte.Â

Citeşte mai multe despre:   două,   cănd,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...
Serviciul de email marketing furnizat de