x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ornamente rafinate

Ornamente rafinate

de Carmen Dragan    |    04 Ian 2008   •   00:00
Ornamente rafinate

In bucătărie, o mare importanţă o are ornarea. Prezentarea măncărurilor intr-un mod plăcut a fost ridicată de marii bucătari la rangul de artă. Astfel, preparatele sunt mult mai apetisante.


In bucătărie, o mare importanţă o are ornarea. Prezentarea măncărurilor intr-un mod plăcut a fost ridicată de marii bucătari la rangul de artă. Astfel, preparatele sunt mult mai apetisante.

Elementele pentru ornat preparatele culinare sunt diferite: de la măsline, lămăi, frunze de pătrunjel pănă la morcovi, gogoşari şi castraveţi muraţi, albuş şi gălbenuş de ou fiert sau maioneză. Foarte importante sunt şi culorile care au o mare influenţă asupra poftei de măncare.


SUGESTII. Supele vor fi inviorate cu pătrunjel verde presărat sau cu crutoane de păine. Fripturile pot fi aşezate pe foi de salată, inconjurate de ciuperci, felii de roşii sau castraveţi. Legumele se pot aranja după culori: morcovi lăngă fasole verde, cartofi albi, presăraţi cu verdeaţă şi chimen. Pe lăngă marea lui valoare nutritivă, morcovul dă efecte coloristice deosebite. Se poate folosi ca ornament in formă de cuiburi, spirale, ineluşe de carote, flori, frunze sau figurine din felii de morcov. Lămăia poate fi folosită ca element decorativ la peşte, şniţele sau cotlete: se taie felii de lămăie, se inlătură coaja, iar deasupra se presară pătrunjel tocat. Coşuleţele de lămăie constituie un rafinament culinar pentru platouri cu gustări de peşte, mezeluri sau salate. De asemenea, din coaja unei jumătăţi de lămăie se poate face o cupă pentru sosuri reci.


FLORI. Cu puţină fantezie, din zarzavat se pot obţine diverse flori. "Narcisele albe" se realizează din rădăcină de pătrunjel sau păstărnac fiert. Se taie in forma petalelor de narcisă, apoi se aşază căte cinci ca să formeze floarea. In mijloc se aşază o cupă mică tot din pătrunjel fiert, iar in scobitură se presară puţin pătrunjel verde. Din coajă de lămăie se pot realiza "cale": se curăţă coaja galbenă, se taie lămăia in două şi se scoate miezul cu grijă, astfel incăt să rămănă intreagă partea pufoasă, pentru că din aceasta se formează cu ajutorul unui cuţit o floare de cală. "Trandafiri" se pot obţine din coaja de grepfrut. Se lasă căteva ore in zeamă de sfeclă crudă să se coloreze. Apoi se compune trandafirul din petale, unele peste altele, incepănd cu cele mai mici, care se aranjează in mijloc, iar cele mai mari, spre exterior. Se fixează petalele cu bucăţele de scobitoare la baza florii ca să nu se desfacă.


Salată de ton

INGREDIENTE: 200 g ton bucăţi, o ceapă roşie, o legătură de pătrunjel, o ţelină, două linguri de ulei de măsline, doi căţei de usturoi, zeama de la o lămăie şi o floare din lămăie, sare şi piper
PREPARARE: Se curăţă şi se spală legumele şi zarzavaturile. Se rade ţelina pe răzătoarea mică, ceapa se taie mărunt, iar morcovul se fierbe şi se taie in făşii late şi lungi. Se scurge tonul din conservă şi se mărunţeşte. Se pune totul intr-un castron şi se amestecă bine cu uleiul, zeama de lămăie, usturoiul pisat, piperul şi sarea. Se aşază pe o farfurie, se ornează cu floarea de lămăie şi cu frunze de pătrunjel.
Se serveşte după ce se lasă la frigider aproximativ 15 minute.


Unt colorat

Untul este folosit şi pentru diferite garnituri, in formă de flori, spirale sau stele. Dar cum obţinem untul colorat natural? Dacă vrem să-i dăm culoarea roşie, il amestecăm cu zeamă de sfeclă roşie. Se dă sfecla crudă pe răzătoare, se adaugă puţină apă fierbinte şi căteva picături de oţet şi se stoarce. In zeama răcită se adaugă untul, amestecăndu-se cu o lingură de lemn. Pentru culoarea verde se aleg căteva foi proaspete de spanac, se spală şi se toacă. Se toarnă deasupra apă fierbinte, se pun să dea in clocot, apoi se scurg. După ce zeama s-a răcit, se spală untul in ea.

×
Subiecte în articol: gastronomie lămăie pătrunjel l