x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ospitalitatea romaneasca

0
Autor: Anna Borca 26 Noi 2005 - 00:00
Ospitalitatea romaneasca

Ceea ce i-a impresionat pe strainii care au vizitat Principatele Romane a fost ospitalitatea gazdelor. Mesele erau mereu pline cu de toate, iar bucatele - pe toate gusturile.

Ceea ce i-a impresionat pe strainii care au vizitat Principatele Romane a fost ospitalitatea gazdelor. Mesele erau mereu pline cu de toate, iar bucatele - pe toate gusturile.

Calatorii straini, fie diplomati, clerici, istorici, profesori, scriitori, negustori sau simpli peregrini, care au poposit pe meleagurile noastre ne-au lasat insemnari pretioase despre diferitele aspecte ale vietii cotidiene din Principatele Romane. Au fost impresionati, in primul rand, de ospitalitatea cu care au fost primiti, indiferent ca se aflau in Moldova, Muntenia, Oltenia sau Basarabia. Italianul Nicolo Barsi nota: "Am aflat prin aceste locuri un obicei, cel mai frumos din cate am intalnit prin toate partile lumii pe unde am umblat. Oamenii obisnuiesc in acest oras (Husi), ca de altfel in tot restul tarii, sa dea de mancare si loc de adapost tuturor strainilor fara nici o plata". Abatele A. D’Hauterive are si el opinii asemanatoare: "... nici un popor nu este mai primitor de oaspeti".

PRIMITORI. Obiceiul boierilor de a fi buni amfitrioni, de a avea "casa plina" si de a pofti la masa pe orice drumet il aveau si oamenii simpli. Acestia asezau vase umplute cu apa la poarta casei. Sunt doar cateva forme ale ospitalitatii relevate in memoriile sau notele de calatorie ale acestor peregrini.

Charles Marie, conte de Salaberry, om politic si literat francez, a facut o calatorie in anul 1791 prin Oltenia. A fost impresionat de primirea Banilor olteni. In memoriile sale de calatorie "Essais sur la Valachie et Moldavie", aparute la Paris in anul 1824, mentioneaza: "... indata ce ne-am asezat la masa se aduceau de la cuhnie: cafea, dulceata, tuica si pui fripti". La sosirea la cula, oaspetele a avut parte de un obicei specific la olteni: cand a intins mana sotiei boierului, care era imbracata dupa moda orientala, cu bufuri de muselina, aceasta a dus-o la inima, in semn de mare pretuire. Salaberry recunoaste ca felul boieroaicei de a saluta oaspetele era mai nobil si mai afectuos decat al sau.

IMPRESII. Despre hanurile existente la Craiova si bogatia mancarurilor ne relateaza FranIois Recordon, un tanar elvetian din cantonul Vaud. Acesta facuse studii de literatura si filozofie. In perioada 1815-1821, Ioan Voda Caragea, domnitor al Tarii Romanesti, l-a angajat ca secretar al sau. In lucrarea sa "Lettres sur la Valachie ou observations sur cette province et ses habitants, "crites de 1815 ‡ 1821, avec la relation des derniers "v"niments qui y ont lieu", aparuta la Paris in anul 1821, noteaza: "... boierii nu consuma paine, ci azima; mesele cuprind de la cinsprezece pana la douazeci de feluri de mancare, astfel cheltuiala pe an se urca la 2000-3000 de galbeni; ... intre orase, Craiova este infloritoare, avand un balci care tine patru saptamani, un han al Companiei orientale, proprietatea egumenului de Hurez, manastirea lui Brancoveanu, apoi un han al negustorilor, avand si un foisor; si, in sfarsit, un han de rand, unde poate sa vie oricine". Si fiindca ne aflam in timpul Postului de Craciun, cand avem cele mai multe dezlegari la peste, va vom oferi o reteta speciala de pastravi afumati, asa cum numai oltenii stiau s-o faca!

RETETA
Miza Cretzianu prezinta mancarurile de zile mari care se faceau pe Valea Motrului, in special pastravii afumati cu putregai de nuc, lucru ce se facea de oameni dibaci la treaba aceasta:

"Pentru afumare, pastravii proaspeti se curata mai intai de mate, despicandu-li-se trupul lor frumos de-a lungul burtii pestrite. Apoi se sareaza usor, prafuindu-se cu sare, ca cu pulberea drumului incaltarile unui pelerin in pustie si se lasa la vant ca sa mai piarda apa. Fumul in care sunt tinuti apoi o jumatate de zi trebuie sa fie iute, fierbinte daca vom manca pestele curand; daca nu, atunci pastravii vor sta in afumatoare doua-trei zile, la fum potrivit - ceva mai cald decat o amiaza de august senin".
Citeşte mai multe despre:   gastronomie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Proaspăt căsătorit, cineastul american Quentin Tarantino a declarat că a aşteptat ''fata perfectă''

Proaspăt căsătorit, cineastul american Quentin Tarantino a declarat că a aşteptat ''fata perfectă''
Quentin Tarantino, care sugera în trecut că e prea absorbit de realizarea filmelor pentru a se gândi la căsătorie, a declarat miercuri că recenta oficializare a relaţiei sale cu artista israeliană Daniella Pick...

Reteta zilei: Pui Shanghai

Reteta zilei: Pui Shanghai
Ingrediente 100 g amidon de porumb 1 cească semințe de susan 4 lingurițe făină 2 lingurițe muștar simplu 6 lingurițe sos de soia 3 ouă 1 piept mare de pui ulei sare și...

Pantera Roz, statuia Libertății, o vrăjitoare și un viking, o gorilă albă și un extraterestru urcă pe Scena misterelor

Pantera Roz, statuia Libertății, o vrăjitoare și un viking, o gorilă albă și un extraterestru  urcă pe Scena misterelor
Penultima ediție Scena misterelor va aduce joi, 23 mai, de la ora 20:00, în fața telespectatorilor Antenei 1 șase măști noi, în spatele cărora se află tot atâtea celebrități autohtone. Pantera Roz, statuia Li...

Vizita Papei Francisc în România, în ediții speciale la Observator

Vizita Papei Francisc în România,  în ediții speciale la Observator
Echipa specială Observator, dedicată vizitei Papale în România, formată din reporterul Mădălina Iacob și cameramanul Loredana Popovici, a fost aleasă pentru a fi alături de Suveranul Pontif pe întreaga...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu și-au ales echipele sezonului special Chefi la cuțite

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu și-au ales echipele sezonului special Chefi la cuțite
Galerie Foto Zarurile au fost aruncate pentru sezonul special Chefi la cuțite, iar aseară, jurații au extras culorile tunicilor în care vor lupta alături de echipele alese. De data aceasta, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și...

Reţeta zilei: Ciocolată de casă cu rodie

Reţeta zilei: Ciocolată de casă cu rodie
Ingrediente: 80 g cacao, 160 g sirop de arţar, 70 g ulei de cocos, două rodii, o linguriţă de sare de mare Mod de preparare: Adaugă cacaua, siropul de arţar şi uleiul de cocos într-un bol înalt şi...

Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor

Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor
Galerie Foto Sezonul cu cele mai rapide cãderi îşi ispitã şi-a reconfirmat statutul din nou, asearã, la Insula Iubirii. Dupã o primã ceremonie care a conţinut cele mai multe veşti din câte a avut Insula vreodatã, în...

Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1

Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1
Galerie Foto Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul, noul proiect produs de Ruxandra Ion pentru Antena 1.  Dorian Popa revine în echipa Ruxandrei Ion la cinci ani de când a făcut parte...

Vara vine mai devreme în sudul Spaniei

Vara vine mai devreme în sudul Spaniei
Galerie Foto Amplasarea geografică şi clima favorabilă turismului estival fac din zona de sud a Spaniei locul perfect pentru vacanţele de vară timpurii. La fel ca în Grecia sau în Cipru, vara începe aici la sfârşitul lunii...

Snagovul se reinventează, după 100 de ani

Snagovul se reinventează, după 100 de ani
Galerie Foto Zona verde, încărcată de istorie şi de legende, de lângă Bucureşti, Snagovul aducea în jur de 20.000 de turişti în fiecare duminică, în perioada interbelică. Şi-a păstrat faima şi numărul mare de...

Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele  sezonului special Chefi la cuțite

Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele   sezonului special Chefi la cuțite
Galerie Foto Ultima ediție de jurizări pe nevăzute din sezonul special Chefi la cuțite, dedicat familiilor, va fi difuzată diseară, de la 20:00, pe Antena 1. Pe ultima sută de metri, echipele care vor trece prin emoțiile...

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări
Din totalul celor 1,8 milioane de români care îşi aniversează ziua onomastică pe 21 mai, aproximativ 1,1 milioane sunt femei şi circa 640.000 sunt bărbaţi. Dintre femei, circa 880.000 de femei poarta numele de El...

Reţeta zilei: Salată cretană

Reţeta zilei: Salată cretană
Ingrediente: 1 roşie mare, 1 castravete, ½ ceapă roşie, 1/4 legătură pătrunjel, 2-3 frunze busuioc, 1 lingură cu vârf măsline (în ulei), 1 linguriţă cu vârf capere (în sare), 4 felii feta, oregano...

Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale

Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale
Veniturile industriei modei au crescut cu doar 0,2% în primul trimestru din 2019, pe fondul tensiunilor comerciale globale, a anunţat luni Camera Naţională de Comerţ din Industria Modei (CNMI), transmite...

Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor

Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor
Florin Gheorghe este câştigãtorul celei de-a 12-a ediții ”iUmor” din acest sezon și va merge în marea finală alături de Trupa Mici, Serghei Dîm, Doi Degeaba, George Ţintã, Magdalena Chihaia, Irena...
Serviciul de email marketing furnizat de