x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Padurea de argint

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 10 Ian 2007 - 00:00
Padurea de argint
ROMANIA CULINARA / Varatic, judetul Neamt
"De treci codrii de arama, de departe vezi albind S-auzi mandra glasuire a padurii de argint. Acolo, langa izvoara, iarba pare de omat, Flori albastre tremur ude in vazduhul tamaiet; Pare ca si trunchii vecinici poarta suflete sub coaja Ce suspina printre ramuri cu a glasului lor vraja".
Mihai Eminescu - Calin (file din poveste)

A fost un impuls de moment sa parasim soseaua care uneste Piatra Neamt de Humulesti si sa ne abatem spre drumul vechi al Varaticului, pana la "Padurea de argint". Abia un petec din ce-a fost odinioara, padurea de mesteceni, care l-a inspirat pe Eminescu sa scrie memorabilul vers, e incarcata si acum de un farmec de nespus. Dupa ce am pasit dincolo de poarta de metal, data in laturi, lumea reala a inceput a se topi - asa cum, atingandu-ne obrazul, se topeau fulgi "uriesi" de zapada - si n-a mai ramas decat soptirea unui vers. Nu stim cate clipe (ori veacuri) sa fi trecut. Suflul ni l-am regasit abia cand am pasit pragul pensiunii "Padurea de argint", aflata in imediata vecinatate.

MEMORIA LOCULUI

"Cele doua rezervatii naturale - Padurea de argint si Codrii de arama - au avut candva o suprafata mult mai mare", ne spune gazda noastra Elena Pantelimon. "Pe vremea lui Eminescu zona nu era locuita. Padurea de argint si-a luat numele de la scoarta alba, stralucitoare, a mestecenilor. Codrii de arama au fost numiti astfel dupa culoarea de foc, aramie, pe care o au toamna frunzele gorunilor (o varietate de stejar) de pe culmea din apropiere". Cu mana intinsa, ne arata, in zare, rotunjimea domoala a dealului, care abia se observa printre fulgii deveniti tot mai desi. "Pe aici oamenii poarta cu ei amintirea lui Eminescu. Cei mai multi isi boteaza copiii Catalin si Catalina, iar batranii stiu inca povestile despre intalnirile ascunse ale celor doi indragostiti - Mihai si Veronica. Zona este incarcata de spiritualitate. Si nu e vorba doar despre cei doi, dar si despre Hogas, despre Vlahuta si despre ceilalti scriitori care au trecut de-a lungul vremurilor pe-aici. Si-apoi, mai sunt si manastirile… Pe timpul lui Hogas, Manastirea Varatic era un loc cosmopolit, un loc al domnitelor de stirpe boiereasca, femei frumoase care veneau aici sa-si puna in valoare toaletele si chiar ca sa flirteze cu domnii..."

OSPITALITATE NEMTEANA

Sub zapada, pensiunea vecina cu Padurea de argint devine un loc de poveste
"Dar mai bine intrati in casa, sa va incalziti. Acusica vom scoate din cuptor tavile cu «poale-n brau» si-o bardaca de vin s-o gasi pe-aici…" O urmam, regasindu-ne in casa si cu megiesa domniei sale, Ana Paslaru. Impartasim impreuna cateva dintre secretele cuhniilor nemtene si nu contenim sa ne minunam de frumusetea casei. "Inainte vreme am fost muzeograf-etnograf la Piatra Neamt. De aceea, atunci cand a fost proiectata casa asta am dorit sa fie in stil traditional romanesc. Vedeti aici motive foarte vechi de prin partile noastre - cum sunt clepsidra, zig-zagul, rombul - , cu accent pe stilul manastiresc din zona. Am folosit numai materiale ecologice - lemn, lut cu paie, piatra si var - , iar gradina care inconjoara pensiunea face din ea un adevarat paradis. Avem si o buna colaborare cu filiala Neamt a UAP, care a deschis recent aici o expozitie, iar la vara vom organiza o tabara de arta plastica".

Si, cum tocmai ni s-au pus in fata placintele, insistam sa aflam cu ce bucate isi delecteaza gazda noastra oaspetii vremelnici. "Le gatesc ciorbe moldovenesti, sarmale, branza cu smantana, pui cu mujdei, tochitura moldoveneasca si placinte. Pensiunea are doua bucatarii si, la cererea oaspetilor nostri, acestia pot chiar folosi una dintre ele, pentru a-si gati pe placul lor".

Poale-n brau

Ai nevoie de un kilogram de faina, 5 oua pentru aluat si inca 5 oua pentru umplutura, drojdie cat o nuca mare, 150 g unt, smantana sau ulei, 150 ml lapte, 200 g zahar, 100 ml apa minerala, vanilie, lamaie rasa, rom, zahar pudra, o jumatate de lingurita de sare, 500 g branza de vaci combinata pe din doua cu branza de oi. Toate ingredientele trebuie sa se afle la temperatura camerei. Se inmoaie drojdia in apa minerala si se pune o lingura de zahar si trei linguri de faina, dupa care se lasa sa creasca. Dupa ce a crescut, se pune in restul de faina, adaugandu-se untul, laptele, vanilia, lamaia. Se freaca 5 oua cu zaharul ramas si sarea si se adauga in faina. Se framanta pana incepe aluatul sa creasca sub maini. Branza se amesteca bine cu zahar (dupa gust), se adauga ouale, romul (se poate pune si vanilie) si doua-trei linguri de faina. Se freaca pana se face o pasta cleioasa. Din aluat se rup bucati egale, care se intind cu sucitorul. Pe mijlocul fiecarei foi se pune branza dupa care se trag simetric colturi de aluat - pot fi 4, 6 sau 8 colturi, dupa cat de "imbracata" sau "cu poalele-n brau" vrem sa fie placinta. Prin miscari simetrice se acopera branza cu aluat. Se unge tava cu ulei, se pun placintele la crescut minimum o jumatate de ora. Se lasa apoi tava in cuptor, la foc mediu, pentru 30-40 de minute. Dupa coacere, se scot si se presara zahar pudra.
Citeşte mai multe despre:   argint,   pădurea

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Burberry și hanoracul care trimite la ideea de sinucidere

Burberry și hanoracul care trimite la ideea de sinucidere
Burberry şi-a cerut scuze pentru că a inclus în prezentarea sa de la London Fashion Week un hanorac a cărui glugă era strânsă cu un şnur gros, prins într-o manieră care aducea aminte de un nod de...

Top 10 locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi (GALERIE FOTO)

Top 10 locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi (GALERIE FOTO)
Noi, cei care încă simţim româneşte, ar trebui să fim recunoscători divinităţii pentru darul de preţ numit simplu: România. O țară binecuvântată! Faptul că ne-am născut şi am crescut într-un cadru...

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta
 Dacă a fi pregătit pentru orice este mantra ta, atunci știi că geanta este vehiculul prin care îți trăiești viața – mult mai mult decât doar un loc pentru a ține banii și cheile. Indiferent dacă...

Top 10 cele mai ciudate granițe din lume

Top 10 cele mai ciudate granițe din lume
Graniţa este o linie imaginară care separă două state. Graniţa este marcată de cele mai dese ori prin panouri pe care scrie „Bine ai venit în… ” şi pe care sunt menţionate cele două state alăturate....

Scena misterelor, cu Dan Negru, începe din 28 februarie, la Antena 1

Scena misterelor, cu Dan Negru, începe din 28 februarie, la Antena 1
Galerie Foto Joi, 28 februarie, de la ora 20.00, măștile invadează România, la Scena misterelor, cel mai nou show al Antenei 1, prezentat de Dan Negru. La Scena misterelor, două tabere formate din zece vedete se vor lupta în...

Mihai Bendeac: ”Cum ar fi să câștige Viorica Dăncilă iUmor?”

Mihai Bendeac: ”Cum ar fi să câștige Viorica Dăncilă iUmor?”
Galerie Foto O actriță din Republica Moldova a reușit să își intre atât de bine în rol la iUmor, emisiune care va avea premiera celui de-al șaselea sezon sâmbăta aceasta, de la ora 20.00, la Antena 1, încât a fost...

Reţeta zilei: Tocană de pește

Reţeta zilei: Tocană de pește
Ingrediente: 2 linguri ulei, 2 cepe tocate, o lingură boia dulce, o lingura boia iute, 2 lingurițe pastă de roșii, 2 lingurițe sare, 1,5 kg pești diferiți (păstrăv, știucă) spălați și tăiați în...

Saramura lipovenească de peşte din Marea Neagră

Saramura lipovenească de peşte din Marea Neagră
Reţetele tradiţionale de saramură de peşte diferă, de la o zonă la alta, în funcţie de specificul local şi de tipurile de peşte care se folosesc. În satele de pescari de la malul mării, saramura se prepară,...

„Early booking” la preţuri foarte bune, de Paşte şi 1 Mai

„Early booking” la preţuri foarte bune, de Paşte şi 1 Mai
Galerie Foto Târgul de Turism al României, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 21-24 februarie, vine cu oferte speciale pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele, iar vedetele agenţiilor sunt pachetele turi...

Reţeta zilei: Negresă

Reţeta zilei: Negresă
Ingrediente:  200g unt 250g zahăr 2 ouă 200g ciocolată topită 100g făină 3 linguri cacao esență vanilie truffle cu cacao Mod dereparare: Untul topit îl amestecăm cu zahărul....

Sfaturi pentru economisirea apei

Sfaturi pentru economisirea apei
Deși în țara noastră există apă din belșug, este totuși bine să nu o risipești. Pe de o parte protejezi mediul de poluare, iar pe de altă parte îți reduci costurile de consum. Lucrurile pe care le poți...

Figurinele-elefant aduc noroc şi bani. Obiecte care aduc bunăstarea

Figurinele-elefant aduc noroc şi bani. Obiecte care aduc bunăstarea
Figurinele-elefant aduc noroc, fericire şi bani, dacă sunt amplasate în locurile corecte. Tu știi, de exemplu, ce rol au cele de la ușa de la intrare? Statueta unui elefant aflată în apropiere de uşa de la int...

Noul prezentator iUmor Dan Badea a dezvăluit abia acum care este adevăratul său nume

Noul prezentator iUmor Dan Badea a dezvăluit abia acum care este adevăratul său nume
”Dan Badea” este un nume devenit celebru în stand-up-ul din România, însă abia acum, noul prezentator iUmor, emisiune care va avea premiera sâmbăta aceasta, de la ora 20.00, la Antena 1, a dezvăluit că acesta...

Ce reguli teebuie să respecți atunci când îți înmormântezi rudele. Iată ce amenzi poţi primi dacă nu le respecţi!

Ce reguli teebuie să respecți atunci când îți înmormântezi rudele. Iată ce amenzi poţi primi dacă nu le respecţi!
Decesul unei persoane dragi, de a cărei înmormântare trebuie să ne ocupăm este un moment trist, marcat de regrete şi suferinţă, prin care nimeni nu şi-ar dori să treacă. Viaţa însă ne pune şi în faţa...

Reţeta zilei: Pui cu sos picant

Reţeta zilei: Pui cu sos picant
Ingrediente: 4 pui mici, 2 ardei capia, două cepe, 3 ardei iuţi, 4 căţei de usturoi, 4 linguri cu muştar cu boabe, o lămâie, 200 g roşii cherry, o legătură de pătrunjel, o lingură cu boabe de piper, sare,...
Serviciul de email marketing furnizat de