x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pahar la racoare

Pahar la racoare

de Veronica Guzun    |    23 Iul 2005   •   00:00
Pahar la racoare

Vara ne confruntam cu o explozie de bauturi care promit sa alunge pentru cateva clipe canicula. Ceaiul rece, corect preparat, chiar tine la distanta valul de caldura care ne invaluie corpul.

Romanii nu sunt obisnuiti cu ceaiul, mai degraba ar prefera o ceasca de cafea. Insa, cand vin caldurile, renunta la unele obiceiuri si isi prepara un ceai cu gheata. Unde mai pui ca aceasta bautura a intrat in moda. Amatorii de ceai au unde sa isi satisfaca pofta. Localurile care servesc ice tea preparat pe loc s-au inmultit o data cu venirea caniculei. Livia, barman la o cafenea din Capitala, ne-a spus ca in meniu sunt peste 60 de sortimente de ceai, dintre care 10 sunt retete de bauturi reci din plante.

Preferintele strainilor difera de cele ale romanilor. De obicei, turistii comanda ceaiuri energizante, cum ar fi Kashmir Tchai - o bautura pe baza de lapte si ceai negru indian. Bucurestenii insa, mai intotdeauna, aleg din meniu un ceai din fructe. "Cel mai solicitat este Apple Amaretto, el are o aroma foarte puternica", ne-a declarat Livia.

DE CALITATE. Pe langa baruri si cafenele, isi fac loc pe piata, incet, dar cu incredere, si ceainariile. Acestea sunt localuri in care nu se fumeaza, se asculta muzica buna si nu se bea decat licori pe baza de infuzie de plante. Ceaiul verde, negru, afumat, rooibos, ayurvedic stau la baza celor 200 de sortimente de bauturi reci si calde. Chiar si cel mai pretentios client poate gasi ceva pe gustul lui. Costela Celnicu, specialist in accesorii si bauturi din plante la o ceainarie din Bucuresti, ne-a explicat diferenta intre ceaiuri. "Cel ayurvedic este condimentat si e pe baza de radacini de copac, din acest motiv timpul de infuzare este mai mare. Fiind picant, este bun la raceala. Rooibosul are un efect calmant si se consuma cu lapte si cu miere. Ceaiul negru si cel verde nu sunt recomandate copiilor sau femeilor insarcinate. Dintre toate sortimentele enumerate, doar ceaiul negru se amaraste cand il racesti. Ceea ce inseamna ca nu este indicat sa fie folosit ca ingredient intr-un ice tea." Localul este aprovizionat cu ceaiuri si accesorii din China, India, Japonia - tari in care exista un adevarat ceremonial dedicat acestei bauturi.

SECRETE. Pentru a prepara un ceai de calitate, aveti nevoie de 3 g (jumatate de lingurita) de plante la 300 ml apa. Ceaiul verde trebuie infuzat la 80 de grade, altfel devine amar. El este un bun inlocuitor al cafelei. Pentru un gust mai bogat, puteti adauga bauturii putin suc de fructe, veti obtine cocteil cu ceai. Ice tea se serveste cu pai si cu trei cuburi de gheata.

RETETA
Kashmir Tchai - ceai negru indian cu condimente, lapte si coaja de portocale.
  • Ingrediente: doua grame de ceai negru Kashmir, 50 ml apa, 20 ml lapte rece, cuburi de gheata, zahar, miere sau indulcitor.
  • Preparare: ceaiul se infuzeaza cinci minute in 50 ml de apa fierbinte. Dupa infuzare se amesteca impreuna cu mierea, zaharul sau indulcitorul. In pahar se pun 4-6 cuburi de gheata, peste care se toarna ceaiul indulcit, apoi se adauga 20 ml de lapte rece. Se serveste in prima parte a zilei. Contine teina (echivalentul cafeinei in ceai).
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie ceaiul ceai