Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Paharnicul modern
PROFESIONISTII VINULUI
In urma cu sute de ani, se numea paharnic. Se ocupa cu tot ceea ce inseamna bauturile de la Curte. Astazi se cheama somelier.
Definitia din dictionar este una foarte simpla: "persoana insarcinata in restaurant cu toate aspectele privind vinul". Dar aceasta nu poate ilustra ce se intampla astazi cu cei care aleg sa fie somelieri. Laurentiu Achim, vicepresedintele Asociatiei Barmanilor si Somelierilor Romani, spune ca este o problema de mentalitate - atat a celor care urmeaza aceasta profesie, cat si a consumatorului.
In primul rand pentru ca este greu sa convingi pe cineva sa urmeze aceasta meserie din cauza lipsei de motivatie profesionala si apoi pentru ca romanii nu merg suficient de mult la restaurant, astfel incat sa existe o concurenta suficienta intre localuri. Aceasta concurenta presupune oferirea de cat mai multe servicii consumatorului, iar somelierul este unul dintre modalitatile speciale de a satisface un client. In mod normal, somelierul este cel care se ocupa cu achizitionarea si selectarea vinurilor, cu stocarea acestora in conditii proprii, cu servirea lor la masa si asocierea cu diferite preparate culinare. Tot somelierul stabileste meniul de la bar, antreneaza echipa din restaurant si vinde vinurile. Daca am reduce toate aceste indatoriri, am putea spune ca somelierul are datoria de "a crea legatura dintre lumea reala si produsele specifice". Dar nu toate restaurantele si hotelurile au obligatia de a avea un somelier.
Doar la cele de 5 stele este obligatoriu acest serviciu. Insa, in Romania, dupa cum spune domnul Achim, nu se intampla acest lucru. Nu exista tentatia acestei meserii, pentru ca nu sunt modele de la care tinerii sa invete si sa zica "vreau si eu sa fac ce face omul ala". "Pana cand o treime din populatia Romaniei nu va fi capabila sa intre intr-un restaurant, cat timp nu vom avea o clientela stratificata, nu vom putea vorbi de somelieri profesionisti", spune domnul Achim. Un somelier bun nu trebuie doar sa cunoasca foarte multe soiuri de vin. Nici nu ar avea cum, pentru ca exista peste 10.000 de sortimente, insa are datoria de a citi foarte mult. "Ca in oricare alta meserie si aici este nevoie de eruditie", remarca domnul Achim. Pe langa cunostinte, mai trebuie sa fie inarmat si cu cateva ustensile de neinlocuit: cosulet cu vin, tirbuson, decantatoare, pahare, palnie, ancar, lista de bauturi, frapiere, foarfecele de trabuc si o cutie de chibrituri. Ultimele ustensile sunt necesare pentru ca somelierul, pe langa recomandarile legate de vin, se ocupa si de tigarile de foi.
"In vinul din pahar se oglindeste atat activitatea viticultorilor, care au pregatit materia prima, cat si a vinificatorilor, care l-au vinificat si conditionat, dar si a nasului amandurora «anul de rocolta»"
A.D. Tudosie |
"Se obisnuieste si acum ca si in antichitate, ca ori de cate ori cineva ar fi dorit
sa fie servit cu vin fara apa, sa se spuna «Toarna, toarna, ca la sciti»"
Herodot |
|
GUSTAREA SI DEGUSTAREA VINULUIDegustarea vinului se face in cinci etape. Prima dintre ele este scoaterea dopului (debusonarea). Apoi, urmeaza mirosirea dopului, aerarea vinului, decantarea vinului si turnarea in pahare in ordinea stabilita. Somelierul trebuie sa aiba grija sa nu agite vinul, sa nu rupa dopul si sa nu lase sa cada ramasite de dop sau praf de pluta in sticla. Iar daca vreti ca buchetul vinului sa se descatuseze, nu trebuie decat sa lasati licoarea sa ia un pic de aer inainte de a o turna in pahare. |

Ştiri din .ro
-
Profesoara a fost de acord să facă dragoste cu Dumitru, dar a dorit și ea ceva la schimb. Când s-au decis să treacă la fapte, tânăra a făcut ceva fabulos. "Eu ţi-am spus cum îmi place mie în materie de amor". Dumitru a crezut că nu aude bine antena3.ro
-
Laurențiu e un medic cunoscut din România, iar ieri a postat ceva pe Facebook. Nimeni nu se aștepta la așa ceva, peste noapte: "Vă rog să nu daţi cu pietre" antena3.ro
PUBLICITATE
Atenție unde călătoriți. Toate mijloacele de transport sunt perturbate în Franța
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că de la începerea grevei, în data de 5 decembrie 2019, de către Regia...
Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale

Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii

A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?

Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”
Mâine seară, de la ora 20:00, la iUmor, 8 concurenți vor urca pe scenă în fața juraților, dar doar unul dintre ei va putea câștiga semifinala și se va alătura celor 11 finaliști în lupta pentru marele...
iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!
Pentru prima oară în cele șapte sezoane de iUmor, show-ul va avea și o semifinală în care vor participa cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc...
Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?
Ziua Craciunului este una dintre cele mai asteptate sarbatori din intregul calendar crestin. Oamenii din intreaga lume asteapta cu nerabdare ziua aceasta si toti incearca sa fie mai buni. Cand ne gandim la Craciun, ne...
Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale, părăsește competiția

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!
Atenţie, mai sunt doar câteva zile în care poţi să intri în concurs. Abonează-te la Jurnalul şi poţi câştiga superpremii: televizoare, de genţi din piele naturală, ceasuri de lux, vouchere de cumpărături...
O nouã dorinţã împlinitã în cadrul campaniei „Ajut eu!” Sandra Stoicescu: „Nicole e o lecţie pentru noi toti!”

Neatza cu Răzvan și Dani și Observator, prima alegere a telespectatorilor

Speak și Ștefania despre experiența Asia Express – “Nu mi-am imaginat că e atât de real”

Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020. twenty øne piløts vor urca pe scenă la Bonțida
Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020 împlinesc un vis mai vechi al fanilor festivalului: prezența în România a trupei americane twenty øne piløts!
Festivalul de la Bonțida va avea loc în 2020...
Chef Dumitrescu și-a pierdut cuțitul de aur: ”S-a scufundat Titanicul cu toată lumea la bord”
