x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pâinea cu cartofi, o reţetă din bătrâni

0
Autor: Simona Lazar Carmen Dragan 19 Noi 2008 - 00:00

Cuptorul este un magician care transformă aluatul într-o minune culinară: pâinea. Dacă în făină adăugăm cartofi fierţi, pe lângă apă, drojdie şi sare, pâinea va fi o adevărată binecuvântare.



Tanti Valeria Maniu, din satul Fântâna, comuna Hoghiz, face pâine aproape de când se ştie. "Făceam pâine şi la mama, am continuat şi când m-am căsătorit. Iarna este anotimpul în care pâinea aburindă iese mai des din cuptorul meu. Pentru că familia mea nu e numeroasă şi în anotimpul rece nu se strică", ne-a mărturisit dintru început.

Secretele pâinii

De fiecare dată când începe să frământe, tanti Valeria îşi face cruce şi spune "Doamne, ajută-mă!". Iar când termină de frământat face semnul crucii şi pe aluat. E primul secret al unei pâini gustoase.
Povestea aluatului începe cu o bucată de "aluat" (sau aluaţel, cum se numeşte prin alte părţi), adică o bucată rămasă de la pâinea frământată cu o săptămână înainte şi păstrată la frigider. Drojdie pune mai puţină, fiindcă pâinea creşte mai bine cu "aluat". Acesta ar fi un alt secret.
"Seara cern făina, în moldă, cum îi zicem noi." Şi privim cu entuziasm covata, adică vasul în care curge făina, la moară, ori cel în care gospodinele frământă pâinea (şi tot aşa îi zice şi vasului în care se scurge mustul după ce au fost presaţi strugurii). "Pun puţină apă călduţă şi atunci scot aluatul din frigider şi îl pun în ea. Adaug drojdia, mai puţină. La capătul moldei, unde e cernută făina, fac un aluat cât o pâine, din 3 kg de făină, şi acela rămâne acolo până dimineaţa.  Creşte o noapte întreagă. Aluatul creşte încet…, cum creşte copilul în covată."
Cum se ivesc zorile, tanti Valeria se apucă de frământat. "Eu fac de obicei 9 pâini. La cantitatea asta pun cartofi cam 6-7 kg. După ce i-am fiert, le scot coaja, apoi îi presez şi îi amestec în aluat. Adaug apoi restul de făină, adică încă 24 kg, 9 linguri de sare şi apă. Cam o oră frământ pâinea. O acopăr cu puţină făină şi pe deasupra pun faţa de masă."

Când cuptorul se luminează

Să nu vă imaginaţi că tanti Valeria stă şi se uită cum creşte aluatul. Trece la cuptor, la aprins focul. Şi nu îl face oricum. "Pun de trei ori lemne: de două ori pun lemne de fag, iar a treia oară lemne de brad. Lemnul de fag este mai tare şi încălzeşte cuptorul mai bine, iar lemnul de brad ajută ca pâinea să nu iasă cu coaja tare."  
Tanti Valeria cunoaşte tainele cuptorului. Când acesta se luminează, este momentul magic: "Mişc cu dârgul în fundul cuptorului, să văd dacă-i jarul făcut. Apoi îl trag în faţă cu ojogul". Şi ne arată apoi băţul cu o cârpă udă la un capăt. "Şi mătur vatra de cenuşă. Pun pâinile pe o lopată de lemn, pe care presar mălai,  să nu se lipească, şi apoi le bag în cuptor". Două ore trebuie să stea pâinile în cuptor. Apoi le scoate afară. Sunt negre-negre. Ia fiecare pâine şi, cu un cuţit, o bate şi pe urmă o rade "cu răzătoarea de zarzavat", o şterge bine cu puţină apă, să se facă netedă coaja, şi o pune în moldă. O acoperă cu faţa de masă şi o dă la beci. Acolo e răcoare şi nu se usucă. Aşa poate rămâne proaspătă cam două săptămâni. Pâinea aceasta este mai dulce, mai deasă, are cu totul alt gust. "Dacă mănânci trei felii din pâinea de la magazin, zici că nu ai mâncat nimic. Peste două ore eşti iar flămând. Dar dacă mănânci din pâinea mea simţi că eşti sătul şi nu flămânzeşti aşa repede", ne mărturiseşte. Tanti Valeria mănâncă gustoasa pâine cu tocăniţe, supe, ciorbe, sarmale sau chiar doar cu slănină.

Cafeaua din pâine

Gazda noastră îşi aminteşte că tatăl său făcea cafea neagră din coaja de pâine. O măcina, o punea la fiert şi era foarte bună. "Era mai gustoasă chiar decât nechezolul. Tatălui meu îi plăcea să bea precum domnii. În tinereţe a fost pe la Bucureşti şi acolo a învăţat să bea cafea adevărată, dar, cum aici nu avea de unde să procure,  o prefera pe cea din pâine."
La prepararea pâinii, dar şi la alte bucate pe care le face cu drag în bucătăria sa, pe tanti Valeria o ajută din când în când soţul său, Cornel. El este şi cel care o apreciază mereu pentru tot ceea ce face.


Tocăniţă de viţel
"Iată cum fac tocăniţa din carne de viţel: am tăiat ceapa, am călit-o, am pus două roşii şi am lăsat să se topească un pic, să îşi schimbe ceapa culoarea, să devină aşa, transparentă, nu mult, că prinde un gust aparte, rău. După ce a ieşit culoarea din roşii, punem carnea. Când se face carnea pe jumătate pun şi ardeiul tăiat. Îmi place să fie un ardei roşu, unul galben, unul verde… Mâncăm dacă vrem cu mămăliguţă, fac un pic de făină şi de smântână, frec şi o pun acolo, cu usturoi, un pic de sos, piper, sare. Sau o mâncăm cu garnitură de macaroane de multe ori, macaroane fierte şi tocăniţă lângă."


"Dacă vrei să ţină pâinea mai mult, atunci nu trebuie să o «baţi» de la început. Coaja aceea neagră o păstrează mai bine. O dai jos, cu cuţitul, când ai nevoie de pâine la masă"
Valeria Maniu
Citeşte mai multe despre:   paine,   tanti,   painea,   valeria

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?
Cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns, pe numai 10 km din lungimea unui râu. O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă,...

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...
Serviciul de email marketing furnizat de