x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Painea: hrana sau amenintare?

Painea: hrana sau amenintare?

de Dr. Jake Fimple    |    Gabriela Dinu    |    16 Aug 2006   •   00:00
Painea: hrana sau amenintare?
PRO SI CONTRA
Banuiec ca nici tu nu ai fost scutit in copilarie de sfaturi parintesti de genul: "Iar mananci gol, ia cu paine, mama, sa te faci mare!". In mod ironic, lucrurile se schimba radical atunci cand, adult fiind, ajungi la concluzia ca te-ai facut mare… si poate prea maaare.

Atunci indicatiile merg pe contrasens: "Elimina consumul de paine!", "Nu manca paine dupa ora 19:00!", "Nu manca paine alba!", "Mananca paine neagra sau paine graham!" si prietenia cu painea se destrama brusc. Se pare ca cele mai multe controverse legate de paine incep, invariabil, prin tratarea in antiteza a subiectului "paine alba vs paine neagra", subiect integrat in vastul ocean al dietelor de tot felul. "Chiar, care este reala amenintare a painii?", aud o voce curioasa din audienta.

FAINA INTEGRALA. Sper ca nu voi fi acuzat de rasism alimentar daca voi spune ca painea alba, facuta din faina alba intens rafinata, este aproape lipsita de orice element nutritiv. In schimb, faina integrala incorporeaza toate elementele bobului de grau (atat partea exterioara, cat si cea interioara), devenind astfel o sursa importanta de elemente esentiale necesare dietei noastre zilnice.

Painea alba contine asa-numitele calorii goale, calorii fara elemente nutritive, care nu hranesc corpul, ci doar iti modifica greutatea corporala, adesea fiind stocate sub forma de grasime. Mai mult, o data ajunsi in stomac, carbohidratii simpli din painea alba sunt repede transformati in zahar, cauza multor probleme de sanatate.

Incercarea de a imbogati painea alba cu elementele nutritive necesare ramane fara succes, cauzele fiind multiple: 1) procesul de rafinare al fainii albe parcurge pasi care nu fac decat sa adauge substante toxice; 2) nivelul elementelor nutritive adaugate ulterior fainii albe ramane inferior comparativ cu cel existent in faina integrala; 3) elementele nutritive adaugate in faina alba sunt slab absorbite in organism.

Si cum te vad cu zambetul pe buze, gata sa aplauzi la scena deschisa beneficiile painii negre, te opresc si iti spun: nu toate painile negre sunt paini negre. Da, ai auzit bine, unele fabrici de paine au fost deja prinse in flagrant cu… painea vopsita, obtinuta prin folosirea colorantilor, care devin toxici in procesul de preparare.

VERDICT. Painea alba si falsa paine integrala (neagra) au fost gasite vinovate prin lipsa elementelor nutritive esentiale, fiind amenintari serioase pentru sanatate. Acestora li se acorda pedeapsa maxima, fara drept de apel. In schimb, adevarata paine integrala este declarata nevinovata. "Ne putem ingrasa daca mancam paine neagra?", aud din nou aceeasi voce curioasa. Ca in cazul oricarui produs alimentar, cand mananci mai multe calorii decat organismul poate consuma, da! Tot ce nu este folosit de catre organism se stocheaza sub forma de grasime. Si, mai mult, cand adaugi unt sau margarina painii, nu faci decat sa cresti aportul caloric si, prin urmare, sa cresti posibilitatea de a te face… maaare. Insa, in cazul painii integrale, grija nu este justificata atata vreme cat pastrezi masura. Cercetatorii si nutritionistii din intreaga lume recomanda cu mare caldura painea integrala ca sursa importanta de fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Prin urmare, paine si… nutritie.

CREMA DE BANANA PE PAINE PRAJITA

(gustare dulce - doua portii)
  • INGREDIENTE: doua felii de paine neagra prajita (din faina integrala), un pahar cu lapte, o jumatate de banana taiata felii.
  • PREPARARE: Cu ajutorul unui cutit se iau feliile de banana si se intind pe painea prajita (se obtine aproximativ o crema de banana). Se serveste impreuna cu laptele.

    FRENCH TOAST

    (mic dejun frantuzesc - doua portii)
  • INGREDIENTE: 4 albusuri, 4 linguri cu lapte, scortisoara dupa gust, 4 felii de paine graham, sirop de artar (preferabil fara zahar).
  • PREPARARE: Separam albusurile si le amestecam cu laptele si scortisoara. Inmuiem pe rand feliile de paine, asa incat sa absoarba foarte bine compozitia. Le scoatem si le punem in tigaie (preferabil de teflon). Se intorc pe o parte si pe cealalta pana cand se rumenesc (pana cand oul absorbit este complet rumenit). Gustul este desavarsit de siropul de artar turnat deasupra feliilor. Se servesc cu un pahar cu lapte degresat.

    MINIPLACINTA DE BANANA CU BRANZA

    (gustare dulce - doua portii)
  • INGREDIENTE: doua felii de paine neagra (faina integrala), o banana taiata felii, branza degresata rasa, sirop de artar, ulei de masline.
  • PREPARARE: In tigaia de teflon, care a fost in prealabil unsa cu un pic de ulei de masline, aranjati feliile de banana si presarati branza deasupra. Lasati la foc mic aproximativ trei-cinci minute. Separat, se rumenesc feliile de paine (in tigaie sau in prajitorul de paine). Se adauga bananele peste painea rumenita si apoi siropul de artar.
  • ×
    Subiecte în articol: paine făină painea integrala banana alb