x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Parada salatelor: multă savoare şi energie

Parada salatelor: multă savoare şi energie

de Carmen Dragan    |    10 Sep 2008   •   00:00

Cuvîntul “salată” are două înţelesuri în limba română. Sensul de bază este “plantă legumicolă erbacee, cu frunze mari şi rotunde”, iar al doilea sens: “preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oţet, zeamă de lămîie şi untdelemn, care se serveşte ca aperitiv sau ca garnitură”.

Cuvîntul “salată” are două înţelesuri în limba română. Sensul de bază este “plantă legumicolă erbacee, cu frunze mari şi rotunde”, iar al doilea sens: “preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oţet, zeamă de lămîie şi untdelemn, care se serveşte ca aperitiv sau ca garnitură”. Dacă pentru prima definiţie există doar cîteva soiuri de salate, deci puţini semnificanţi, pentru cea de-a doua sînt mult mai mulţi. Ne-o demonstrează cartea “Salate”, apărută în Colecţia Gastronomica, la Editura House of Guides, care ne dezvăluie 60 de reţete simple.

 

Pentru toate anotimpurile

Primăvara, vara, toamna, iarna… fiecare anotimp are salatele lui, astfel încît să putem să ne menţinem mereu sănătatea. Salată de păstăi de mazăre cu ochiuri, salată de fasole fava cu fructe de mare, spanac cu ouă moi şi somon afumat, salată de anghinare cu morcovi şi portocale sau salată Cezar sînt cîteva din sortimentele pe care ni le propune cartea pentru primăvară. Vara am putea prepara salată de vinete prăjite şi năut, salată de legume coapte, buchete tricolore de lăptuci sau salată de pepene verde cu creveţi. În toamnă ne-am putea delecta cu ciuperci şi castraveţi cu cremă Roquefort, salată de cartofi cu pui afumat sau cu salată de soia cu surimi. Salata de grepfrut cu bacon, cea nordică sau salata de cicoare cu jambon crud ar putea fi preparate iarna. Indiferent de sezon, salata ne menţine sănătatea. Şi să nu uităm că salata este începutul ideal pentru o cină romantică.

 

Importanţa legumelor

Aşa cum am văzut şi din definiţie, legumele sînt cele care nu lipsesc niciodată de la o salată. Şi cum ar putea fi omise, cînd oferă multă energie, sînt bogate în fibre, conţin toate proteinele de calitate necesare organismului, sînt lipsite de grăsimi, furnizează nutrienţii de bază, ajută în prevenirea şi combaterea bolilor? Iată cele mai importante legume şi rolul lor: ardeii sînt o bogată sursă de vitamina C, broccoli de calciu şi vitamina A şi C, cartofii dulci sînt foarte bogaţi în beta-caroten, conopida este bogată în acid folic, legumele verzi conţin substanţe cu rol curativ, iar roşiile conţin substanţă anticancerigenă. Aşadar, folosiţi-le din plin în prepararea salatelor!

 

Salată de varză albă cu susan

Ingrediente pentru 4 persoane: 400 g varză albă tocată, 100 g brînză gen şvaiţer, un măr acru, 75 g stafide, 50 g susan prăjit, o jumătate de lămîie, o lingură de muştar, două linguri de oţet, 4 linguri de ulei, sare, piper.

Preparare: Amestecaţi într-un castron un praf de sare, piper măcinat, muştar şi oţet. Turnaţi uleiul şi omogenizaţi cu furculiţa. Puneţi varza şi stafidele într-o salatieră, stropiţi cu vinegretă şi amestecaţi cu grijă, după care puneţi totul deoparte. Între timp, tăiaţi brînza cubuleţe. Spălaţi şi ştergeţi mărul, fără să-i curăţaţi coaja, tăiaţi-l în felii foarte subţiri, pe care le stropiţi cu sucul de lămîie. Exact înainte de servire, adăugaţi în salatieră cubuleţele de brînză şi feliile de măr, amestecaţi bine, presăraţi deasupra susan şi serviţi imediat.

 

Salată de morcovi cu portocale

Ingrediente pentru 4 persoane: 250 g morcovi raşi, două portocale, o ceapă mare roşie, 12 măsline negre fără sîmburi, o linguriţă de seminţe de chimen, o linguriţă de praf de chimen, o jumătate de lămîie, 4 linguri de ulei de măsline, sare, piper măcinat.

Preparare: Puneţi într-un castron sucul de lămîie, uleiul, praful de chimen, un praf de sare şi piper măcinat. Omogenizaţi, folosind o furculiţă. Puneţi morcovii raşi într-o salatieră, stropiţi-i cu această vinegretă, amestecaţi şi lăsaţi totul deoparte, în timp ce preparaţi celelalte ingrediente. Curăţaţi portocalele, îndepărtaţi chiar şi pieliţa albă, apoi tăiaţi-le în felii subţiri. Curăţaţi şi tăiaţi fin ceapa, apoi despărţiţi inelele în rondele. Amestecaţi măslinele şi cepele cu morcovii. Ornaţi cu feliile de portocală, presăraţi cu seminţe de chimen şi serviţi.

Sfat: Această salată tradiţională marocană poate fi preparată cu trei tipuri de citrice: lămîie, grepfrut roşu şi portocală. Poate fi pregătită cu puţin timp înainte de a fi servită, dar se ţine la rece pînă urmează să fie savurată.

 

Salată de legume coapte

Ingrediente pentru 4 persoane: două vinete, un ardei roşu şi unul galben, 200 g de mînătărci în ulei, 250 g mozzarella, 60 g roşii deshidratate, 3 fileuri de sardele în ulei, doi căţei de usturoi, 3 linguri de capere, o jumătate de linguriţă de măghiran, 4 fire de busuioc, 5 linguri de ulei de măsline, două linguri de oţet balsamic, sare, piper.

Preparare: Puneţi ardeii pe grătarul cuptorului, acoperit cu folii de aluminiu, şi lăsaţi-i să se rumenească timp de 20-30 de minute, întorcîndu-i din cînd în cînd. Cînd sînt calzi, băgaţi-i într-o pungă de plastic (se vor putea curăţa mai uşor de coajă). Tăiaţi vinetele pe lungime în felii groase de un cm. Aşezaţi-le pe o folie de aluminiu, săraţi-le, piperaţi-le şi ungeţi-le cu puţin ulei. Puneţi-le sub grilul cuptorului pentru 15 minute, întorcîndu-le la jumătatea timpului de coacere, apoi scoateţi-le, tăiaţi-le fîşii şi plasaţi-le într-o salatieră. Curăţaţi ardeii, apoi tăiaţi-i fîşii. Săraţi-i, piperaţi-i, apoi puneţi-i şi pe aceştia în salatieră. Adăugaţi roşiile deshidratate, tăiate mărunt. În final tăiaţi mozzarella rondele şi faceţi mînătărcile bucăţele, după ce le-aţi scurs.

Pregătiţi sosul punînd sardelele făcute bucăţele într-un castron împreună cu oţetul balsamic. Adăugaţi usturoiul curăţat şi mărunţit, apoi trei linguri de ulei şi omogenizaţi. Încorporaţi caperele şi maghiranul, amestecînd din nou. Turnaţi jumătate din cantitatea de sos în salatieră şi amestecaţi. Repartizaţi preparatul pe farfurii întinse, aşezaţi mozzarella şi mînătărcile, acoperiţi cu sosul rămas, adăugaţi busuiocul tăiat fin şi serviţi.

×
Subiecte în articol: ulei salata linguri sînt cultura si piper