x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Parcul Izvor: vedete în concurs

0
Autor: Maria Belu-Burtea 21 Mai 2009 - 00:00
Parcul Izvor: vedete în concurs Maria Belu-Burtea/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

După cele trei zile de forfotă - 8, 9 şi 10 mai -, cât a durat Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti, în Parcul Izvor, situat lângă Palatul Parlamentului, s-a lăsat liniştea.



Lume multă şi pestriţă - oameni veniţi în calitate de participanţi, dar şi de simpli spectatori sau, de ce nu, ca... pofticioşi şi gurmanzi -, grătare, tuciuri, fum şi voie bună au fost ingredientele unui concurs culinar desăvârşit. Pata de culoare a fost dată de organizatorii de la Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), în costumele lor negre, care nu prea cred că au avut parte de odihnă în cele trei zile.

Dar efortul a meritat! "Cei care au avut această idee merită toate laudele din partea noastră, a specialiştilor în domeniu. Nu mă pot pronunţa ca nivel profesional, sunt lucruri foarte interesante şi bine făcute, dar acţiunea în sine este un eveniment. Vă pot spune sincer că sunt mândru că fac parte din acest domeniu. Iar ca persoană, pot spune că am o notă de invidie, deoarece când eram tânăr doar visam la aşa ceva şi uite că acum totul s-a împlinit.

De asemenea, sunt foarte încântat că oameni de cultură, diferite organizaţii, precum şi oameni de televiziune se preocupă de aceast aspect, în aparenţă banal, care este arta culinară. Ea exprimă însăşi nivelul de cultură şi civilizaţie al unui popor. Participarea câtorva echipe de străini completează tabloul în ansamblu, care exprimă însăşi calitatea românului de popor primitor, inventiv şi cuviincios", ne-a spus maestrul în arta culinară Gheorghe Vătafu, membru al juriului.


Profesionişti
Printre standurile cu preparate care mai de care mai apetisante (vineri) şi grătare, tuciuri şi cuptoare din lut (sâmbătă) ne-am plimbat timp de trei zile şi am stat de vorbă cu o parte dintre participanţii la concurs. Ca noutate la această ediţie au participat şi trei echipe din străinătate: din Cipru, Turcia şi Israel, semn că această competiţie a trecut deja graniţele ţării.

"Am fost la multe concursuri, dar acesta este cu totul diferit. Nu este doar o simplă competiţie, ci este un eveniment cultural unde oameni de diferite culturi, care gătesc numeroase feluri de mâncare, se pot întâlni şi pot face schimb de idei şi de reţete", ne-a spus Panikos Hagisimeu, reprezentatul Ciprului. Ei au gătit trei feluri de kebab, ciprus-wiro care este un fel de aluat de pizza cu pui (specific ţării lor), dar şi un preparat din miel gătit în oală de lut.

Alături de ei era standul Turciei ai cărei reprezentanţi au preparat o ciorbă după o reţetă veche de 350 de ani (nu ne-au divulgat nici un ingredient din această reţetă), dar şi kebab şi baclavale.

"Este pentru prima oară când vin în România ca şi concurent, pentru că vin aproape anual, după 1990, cu afaceri ca reprezentant al hotelului nu numai în domeniul culinar, dar şi al turismului. Iniţial, am avut rezerve din cauza locaţiei, dar concursul este bine organizat", ne-a declarat Tümay Alver, de la Rixos Hotels din Antalya.




Plutonul ... amatorilor
Preferaţii noştri au fost tinerii din echipa Haiducii Secolului XXI. Rockeri veniţi cu motocicletele la competiţie, băieţii şi fetele din echipă s-au întrecut pe ei în prepararea peştelui. "Ne imaginăm că suntem pe malul Dunării şi facem o ciorbă pescărească «la două rânduri», apoi preparăm păstrăv în cuptor de lut.

Ciorba se face aşa: se pune mărunţişul de peşte, care se lasă la fiert, apoi se aruncă la câini, se adaugă legumele, iar când sunt aproape fierte se pun bucăţile de peşte mare. Avem doi somni şi un crap, cam şapte kilograme de peşte. Al doilea fel îl preparăm din zece kilograme de păstrăv pe care îl perpelim pe grătar, apoi îl dăm la cuptorul de lut pentru o oră, două, împreună cu legumele", ni s-a destăinuit Gabi Axa, "responsabilul" cu reţetele din echipă.

Pompierii din Dealul Spirii, mai exact "Brigada de Pompieri ISU Dealul Spirii", după cum ne-a spus un membru al echipei, au gătit berbec la proţap, ţinut la baiţ timp de trei zile, şi varză călită în untură cu raţă leşească.

"Participăm pentru prima oară la competiţie. Am venit să gătim, să cunoaştem oameni, să legăm prietenii şi să facem schimb de cunoştinţe în domeniul gastronomic. Ne-am împrietenit deja cu cei de la Pensiunea Alex, cu care am făcut schimb de reţete. Este chiar frumos aici!", am aflat de la Marian Ciuruc din echipa pompierilor.

Mbela Nzuzi din Congo, preşedintele organizaţiei femeilor refugiate în România, a venit cu un grup interetnic de femei din Irak, Turcia, Iran, Camerun, Sri Lanka etc. "Încercăm să le arătăm românilor că se poate mânca exotic şi în România.

În prepararea bucatelor specifice fiecărei ţări am folosit numai ingrediente care se găsesc aici în comerţ, mai puţin uleiul de palmier pe care îl am din Congo, iar şofranul este adus din Irak. Noi am creat aici un colţ vesel, oamenii gustă şi pleacă, dar dorim să atragem atenţia celor care trec pe aici că existăm", ne-a declarat Mbela.


Premianţi
La secţiunea preparate reci, locul I a fost obţinut de Popas Turistic Bucovina; premiul II de Bella Italia; premiul III de Rixos Culinary Team. Dulciuri: premiul I - Rixos Culinary Team, II - Bella Italia şi III Tavola. La secţiunea creaţie preparate reci, premiile au fost obţinute de Carmela Dragomir, West City Hotels şi OFRR (Organizatia Femeilor Refugiate din România).

La secţiunea preparate la grătar, premiile au fost câştigate de Royal Fish, Pensiunea Alex şi Ischia Tour. Preparate la ceaun: Cyprus Culinary Team, Papa la Şoni şi Bella Italia. Plită: Finlanda Team, SC Dalex 2000 şi Finlanda Team 2. Creaţie preparate calde: Dalex 2002, West City Hotel şi Escalibur. Premiile de popularitate au fost obţinute de Tavola pentru preparate reci şi Papa la Şoni pentru preparate calde. Haiducii Secolului XXI au obţinut premiul pentru cea mai ingenioasă plită.
Citeşte mai multe despre:   preparate,   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple
Galerie Foto Încălzirea acoperă un procent important în bugetul de cheltuieli al unei familii în sezonul rece. Termoizolarea pereților reprezintă măsura cu cel mai mare impact în factură, ce poate conduce la economii de...

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy
Împotriva vedetei pop Ariana Grande a fost depus joi un denunţ pentru plagiat, în care se arată că piesa ei de succes ''7 Rings'', nominalizată la înregistrarea anului în cadrul premiilor Grammy, conţine strofe...

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor
Cei mai mulţi dintre canadieni nu doresc să plătească cheltuielile de şedere în ţara lor a ducilor de Sussex, prinţul Harry şi Meghan Markle, inclusiv cele privind securitatea cuplului princiar, potrivit unui...

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului
Galerie Foto Dupã mini seria Prodanca şi Reghe, viaţa în Dubai, difuzatã în exclusivitate la Antena Stars anul trecut, îndrãgita familie Prodan-Reghecampf revine pe micile ecrane cu un nou reality show – Prodanca şi...

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa
Sibiul a fost nominalizat să concureze în acest an pentru cea mai bună destinaţie turistică europeană, după ce în 2007 a fost primul oraş din România cu statutul de Capitală Culturală Europeană şi în 2019...

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze
Sicriul celebrului rocker francez Johnny Hallyday a fost transferat într-un cavou definitiv din cimitirul Lorient de pe insula Saint-Barthelemy din Antilele franceze, în apropierea mormântului unde a fost înhumat...

In memoriam Cristina Țopescu

In memoriam Cristina Țopescu
Televiziunea Română regretă dispariţia jurnalistei Cristina Țopescu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o ediție specială in memoriam.   Cristina Țopescu  va rămâne veşnic în...

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că doreşte să slăbească în 2020, dar nu va lua parte la ''Veganuary'' - o practică populară de a adopta o alimentaţie vegană în luna ianuarie - întrucât ar...

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu
Albota este localitatea care atrage un număr din ce în ce mai mare de turişti, în zona Sibiului, după ce aici au fost amenajate, din iniţiativă privată, o păstrăvărie şi locuri de cazare la standarde...

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda
Insula Phuket este cea mai mare din Thailanda, situată în sudul țării, pe coasta de vest a Mării Andaman, din Oceanul Indian, fiind legată de continent prin două poduri. Este una din cele 76 de regiuni sau...

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor
Publicația New York Times a realizat o listă cu 52 de locuri care merită vizitate în 2020. În topul țărilor cu destinații care trebuie văzute măcar o dată în viață se află și România, cu „Alpii...

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună
Un miliardar japonez căută o parteneră care să-l urmeze pe Lună şi, deşi pare o propunere romantică, este vorba de o ofertă concretă care implică un periplu real plin de aventuri, relatează...

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel
Galerie Foto      Din 22 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la 20:00, Happy Channel le aduce telespectatorilor unul dintre cele mai apreciate seriale turceşti ale momentului, Vis de iubire. Protagonistul serie...

Xtra Night Show revine la Antena 1

Xtra Night Show revine la Antena 1
Galerie Foto Emisiunea Xtra Night Show revine pe micul ecran diseară, 13 ianuarie, de la ora 23:30, la Antena 1. Subiectele momentului, invitați interesanți, materiale în exclusivitate sunt, și în acest sezon, ingrediente...

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară: “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară:  “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”
Galerie Foto             Mukinka, câștigătorul celui de-al şaptelea sezon iUmor, a devenit tată de fată la scurt timp după ce a reușit să încânte o țară întreagă...
Serviciul de email marketing furnizat de