x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Parcul Izvor: vedete în concurs

0
Autor: Maria Belu-Burtea 21 Mai 2009 - 00:00
Parcul Izvor: vedete în concurs Maria Belu-Burtea/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

După cele trei zile de forfotă - 8, 9 şi 10 mai -, cât a durat Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti, în Parcul Izvor, situat lângă Palatul Parlamentului, s-a lăsat liniştea.



Lume multă şi pestriţă - oameni veniţi în calitate de participanţi, dar şi de simpli spectatori sau, de ce nu, ca... pofticioşi şi gurmanzi -, grătare, tuciuri, fum şi voie bună au fost ingredientele unui concurs culinar desăvârşit. Pata de culoare a fost dată de organizatorii de la Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), în costumele lor negre, care nu prea cred că au avut parte de odihnă în cele trei zile.

Dar efortul a meritat! "Cei care au avut această idee merită toate laudele din partea noastră, a specialiştilor în domeniu. Nu mă pot pronunţa ca nivel profesional, sunt lucruri foarte interesante şi bine făcute, dar acţiunea în sine este un eveniment. Vă pot spune sincer că sunt mândru că fac parte din acest domeniu. Iar ca persoană, pot spune că am o notă de invidie, deoarece când eram tânăr doar visam la aşa ceva şi uite că acum totul s-a împlinit.

De asemenea, sunt foarte încântat că oameni de cultură, diferite organizaţii, precum şi oameni de televiziune se preocupă de aceast aspect, în aparenţă banal, care este arta culinară. Ea exprimă însăşi nivelul de cultură şi civilizaţie al unui popor. Participarea câtorva echipe de străini completează tabloul în ansamblu, care exprimă însăşi calitatea românului de popor primitor, inventiv şi cuviincios", ne-a spus maestrul în arta culinară Gheorghe Vătafu, membru al juriului.


Profesionişti
Printre standurile cu preparate care mai de care mai apetisante (vineri) şi grătare, tuciuri şi cuptoare din lut (sâmbătă) ne-am plimbat timp de trei zile şi am stat de vorbă cu o parte dintre participanţii la concurs. Ca noutate la această ediţie au participat şi trei echipe din străinătate: din Cipru, Turcia şi Israel, semn că această competiţie a trecut deja graniţele ţării.

"Am fost la multe concursuri, dar acesta este cu totul diferit. Nu este doar o simplă competiţie, ci este un eveniment cultural unde oameni de diferite culturi, care gătesc numeroase feluri de mâncare, se pot întâlni şi pot face schimb de idei şi de reţete", ne-a spus Panikos Hagisimeu, reprezentatul Ciprului. Ei au gătit trei feluri de kebab, ciprus-wiro care este un fel de aluat de pizza cu pui (specific ţării lor), dar şi un preparat din miel gătit în oală de lut.

Alături de ei era standul Turciei ai cărei reprezentanţi au preparat o ciorbă după o reţetă veche de 350 de ani (nu ne-au divulgat nici un ingredient din această reţetă), dar şi kebab şi baclavale.

"Este pentru prima oară când vin în România ca şi concurent, pentru că vin aproape anual, după 1990, cu afaceri ca reprezentant al hotelului nu numai în domeniul culinar, dar şi al turismului. Iniţial, am avut rezerve din cauza locaţiei, dar concursul este bine organizat", ne-a declarat Tümay Alver, de la Rixos Hotels din Antalya.




Plutonul ... amatorilor
Preferaţii noştri au fost tinerii din echipa Haiducii Secolului XXI. Rockeri veniţi cu motocicletele la competiţie, băieţii şi fetele din echipă s-au întrecut pe ei în prepararea peştelui. "Ne imaginăm că suntem pe malul Dunării şi facem o ciorbă pescărească «la două rânduri», apoi preparăm păstrăv în cuptor de lut.

Ciorba se face aşa: se pune mărunţişul de peşte, care se lasă la fiert, apoi se aruncă la câini, se adaugă legumele, iar când sunt aproape fierte se pun bucăţile de peşte mare. Avem doi somni şi un crap, cam şapte kilograme de peşte. Al doilea fel îl preparăm din zece kilograme de păstrăv pe care îl perpelim pe grătar, apoi îl dăm la cuptorul de lut pentru o oră, două, împreună cu legumele", ni s-a destăinuit Gabi Axa, "responsabilul" cu reţetele din echipă.

Pompierii din Dealul Spirii, mai exact "Brigada de Pompieri ISU Dealul Spirii", după cum ne-a spus un membru al echipei, au gătit berbec la proţap, ţinut la baiţ timp de trei zile, şi varză călită în untură cu raţă leşească.

"Participăm pentru prima oară la competiţie. Am venit să gătim, să cunoaştem oameni, să legăm prietenii şi să facem schimb de cunoştinţe în domeniul gastronomic. Ne-am împrietenit deja cu cei de la Pensiunea Alex, cu care am făcut schimb de reţete. Este chiar frumos aici!", am aflat de la Marian Ciuruc din echipa pompierilor.

Mbela Nzuzi din Congo, preşedintele organizaţiei femeilor refugiate în România, a venit cu un grup interetnic de femei din Irak, Turcia, Iran, Camerun, Sri Lanka etc. "Încercăm să le arătăm românilor că se poate mânca exotic şi în România.

În prepararea bucatelor specifice fiecărei ţări am folosit numai ingrediente care se găsesc aici în comerţ, mai puţin uleiul de palmier pe care îl am din Congo, iar şofranul este adus din Irak. Noi am creat aici un colţ vesel, oamenii gustă şi pleacă, dar dorim să atragem atenţia celor care trec pe aici că existăm", ne-a declarat Mbela.


Premianţi
La secţiunea preparate reci, locul I a fost obţinut de Popas Turistic Bucovina; premiul II de Bella Italia; premiul III de Rixos Culinary Team. Dulciuri: premiul I - Rixos Culinary Team, II - Bella Italia şi III Tavola. La secţiunea creaţie preparate reci, premiile au fost obţinute de Carmela Dragomir, West City Hotels şi OFRR (Organizatia Femeilor Refugiate din România).

La secţiunea preparate la grătar, premiile au fost câştigate de Royal Fish, Pensiunea Alex şi Ischia Tour. Preparate la ceaun: Cyprus Culinary Team, Papa la Şoni şi Bella Italia. Plită: Finlanda Team, SC Dalex 2000 şi Finlanda Team 2. Creaţie preparate calde: Dalex 2002, West City Hotel şi Escalibur. Premiile de popularitate au fost obţinute de Tavola pentru preparate reci şi Papa la Şoni pentru preparate calde. Haiducii Secolului XXI au obţinut premiul pentru cea mai ingenioasă plită.
Citeşte mai multe despre:   preparate,   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată
Jurnalistul Radu Tudor a declarat că imaginile cu jurnaliștii CNN încătușați în timp ce transmiteau în direct din Minneapolis sunt îngrijorătoare. „Sunt îngrijorătoare imaginile, mai ales că...

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan
Galerie Foto Duminicã, în weekendul special dedicat Zilei Copilului, de la ora 10:00, Antena 1 aduce spiritul Zurli în casele românilor într-o ediţie-eveniment prezentatã de Mirela Retegan. Cum limitãrile impuse de starea de...

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului
Galerie Foto Cea mai îndrăgită emisiune de umor din România se apropie de finalul celui de-al optulea sezon, iar înainte de marea finalã, difuzatã pe 6 iunie, de la 20:00, la Antena 1, juraţii vor alege ultimul finalist în...

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile
Marele Bazar din Istanbul se pregătește de redeschidere. Acesta a fost închis pe 23 martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP. Este una dintre cele mai mari piețe acoperite din lume,...

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie
Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat de săptămâna viitoare, cu respectarea măsurilor sanitare. Acestea au fost închisă în luna martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite...

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19
Actorii francezi Marion Cotillard şi Guillaume Canet au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cotillard a mai trecut o dată printr-o pandemie, însă pe marele ecran, în filmul „Contagion”. Actriţa Marion Cotillard...

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng
Vânzătorii de încălțăminte din piele știu câteva trucuri pentru pantofii prea mici. Încălțămintea confecționată din piele este ușor de remodelat pe propriul picior, cu ajutorul câtorva intervenții...

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București
Galerie Foto Din cele peste 200 de loturi de vin ale Licitației de Vară din 28 mai, poate cel mai special și mai neașteptat este un vin roșu de Margaux ce a făcut parte din meniul trenului transcontinental Orient Expres, unul...

Plajele se redeschid pentru turismul estival

Plajele se redeschid pentru turismul estival
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de europeni, Grecia, a deschis deja peste 500 de plaje, săptămâna trecută. Italia, Cipru și Turcia și-au anunțat, la rândul lor, redeschiderea. La fel și vecinii...

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale
Galerie Foto Călătoriile încep să se reia, timid, cu noi reguli care trebuie să fie respectate, în întreaga lume. Chiar dacă nu am ieșit decât parțial din perioada de restricții, deja putem face drumeții, respectând un...

Premierele revin la TVR 1

Premierele revin la TVR 1
Galerie Foto Din luna mai, revin pe micul ecran programe consacrate ale TVR 1. De asemenea, noi proiecte pentru telespectatori debutează în această perioadă. Documentarul „România construită”, producţie TVR în premieră,...

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani
Amber-Lee Friis, o finalistă a concursului Miss Univers din Noua Zeelandă, a murit subit. Avea 23 de ani. Poliția din această țară a confirmat apelul de urgență din 18 mai. Cauza...

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul
Netflix va începe să întrebe utilizatorii inactivi dacă doresc să îşi păstreze calitatea de membri, iar dacă nu primeşte răspuns, compania va anula automat serviciul. Decizia a fost luată pentru ca oamenii s

Hugh Grant s-a uns pe faţă cu marmeladă, în scop caritabil

Hugh Grant s-a uns pe faţă cu marmeladă, în scop caritabil
Hugh Grant şi-a reluat rolul Phoenix Buchanan din filmul "Paddington 2", pentru a participa la o campanie caritabilă. Starul a luat parte la o provocare lansată de organizaţia Solving Kids Cancer, în numele lui...

Ce se asortează cu un Ferrari sau Bentley?

Ce se asortează cu un Ferrari sau Bentley?
Galerie Foto Asocierea Hublot-Ferrari și Breitling-Bentley va fi scoasă la licitație publică în doar 4 zile prin prezența unor modele exclusiviste și piese de colecție de ceasuri realizate în ediții limitate pentru...
Serviciul de email marketing furnizat de