x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Parcul Izvor: vedete în concurs

0
Autor: Maria Belu-Burtea 21 Mai 2009 - 00:00
Parcul Izvor: vedete în concurs Maria Belu-Burtea/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

După cele trei zile de forfotă - 8, 9 şi 10 mai -, cât a durat Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti, în Parcul Izvor, situat lângă Palatul Parlamentului, s-a lăsat liniştea.



Lume multă şi pestriţă - oameni veniţi în calitate de participanţi, dar şi de simpli spectatori sau, de ce nu, ca... pofticioşi şi gurmanzi -, grătare, tuciuri, fum şi voie bună au fost ingredientele unui concurs culinar desăvârşit. Pata de culoare a fost dată de organizatorii de la Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), în costumele lor negre, care nu prea cred că au avut parte de odihnă în cele trei zile.

Dar efortul a meritat! "Cei care au avut această idee merită toate laudele din partea noastră, a specialiştilor în domeniu. Nu mă pot pronunţa ca nivel profesional, sunt lucruri foarte interesante şi bine făcute, dar acţiunea în sine este un eveniment. Vă pot spune sincer că sunt mândru că fac parte din acest domeniu. Iar ca persoană, pot spune că am o notă de invidie, deoarece când eram tânăr doar visam la aşa ceva şi uite că acum totul s-a împlinit.

De asemenea, sunt foarte încântat că oameni de cultură, diferite organizaţii, precum şi oameni de televiziune se preocupă de aceast aspect, în aparenţă banal, care este arta culinară. Ea exprimă însăşi nivelul de cultură şi civilizaţie al unui popor. Participarea câtorva echipe de străini completează tabloul în ansamblu, care exprimă însăşi calitatea românului de popor primitor, inventiv şi cuviincios", ne-a spus maestrul în arta culinară Gheorghe Vătafu, membru al juriului.


Profesionişti
Printre standurile cu preparate care mai de care mai apetisante (vineri) şi grătare, tuciuri şi cuptoare din lut (sâmbătă) ne-am plimbat timp de trei zile şi am stat de vorbă cu o parte dintre participanţii la concurs. Ca noutate la această ediţie au participat şi trei echipe din străinătate: din Cipru, Turcia şi Israel, semn că această competiţie a trecut deja graniţele ţării.

"Am fost la multe concursuri, dar acesta este cu totul diferit. Nu este doar o simplă competiţie, ci este un eveniment cultural unde oameni de diferite culturi, care gătesc numeroase feluri de mâncare, se pot întâlni şi pot face schimb de idei şi de reţete", ne-a spus Panikos Hagisimeu, reprezentatul Ciprului. Ei au gătit trei feluri de kebab, ciprus-wiro care este un fel de aluat de pizza cu pui (specific ţării lor), dar şi un preparat din miel gătit în oală de lut.

Alături de ei era standul Turciei ai cărei reprezentanţi au preparat o ciorbă după o reţetă veche de 350 de ani (nu ne-au divulgat nici un ingredient din această reţetă), dar şi kebab şi baclavale.

"Este pentru prima oară când vin în România ca şi concurent, pentru că vin aproape anual, după 1990, cu afaceri ca reprezentant al hotelului nu numai în domeniul culinar, dar şi al turismului. Iniţial, am avut rezerve din cauza locaţiei, dar concursul este bine organizat", ne-a declarat Tümay Alver, de la Rixos Hotels din Antalya.




Plutonul ... amatorilor
Preferaţii noştri au fost tinerii din echipa Haiducii Secolului XXI. Rockeri veniţi cu motocicletele la competiţie, băieţii şi fetele din echipă s-au întrecut pe ei în prepararea peştelui. "Ne imaginăm că suntem pe malul Dunării şi facem o ciorbă pescărească «la două rânduri», apoi preparăm păstrăv în cuptor de lut.

Ciorba se face aşa: se pune mărunţişul de peşte, care se lasă la fiert, apoi se aruncă la câini, se adaugă legumele, iar când sunt aproape fierte se pun bucăţile de peşte mare. Avem doi somni şi un crap, cam şapte kilograme de peşte. Al doilea fel îl preparăm din zece kilograme de păstrăv pe care îl perpelim pe grătar, apoi îl dăm la cuptorul de lut pentru o oră, două, împreună cu legumele", ni s-a destăinuit Gabi Axa, "responsabilul" cu reţetele din echipă.

Pompierii din Dealul Spirii, mai exact "Brigada de Pompieri ISU Dealul Spirii", după cum ne-a spus un membru al echipei, au gătit berbec la proţap, ţinut la baiţ timp de trei zile, şi varză călită în untură cu raţă leşească.

"Participăm pentru prima oară la competiţie. Am venit să gătim, să cunoaştem oameni, să legăm prietenii şi să facem schimb de cunoştinţe în domeniul gastronomic. Ne-am împrietenit deja cu cei de la Pensiunea Alex, cu care am făcut schimb de reţete. Este chiar frumos aici!", am aflat de la Marian Ciuruc din echipa pompierilor.

Mbela Nzuzi din Congo, preşedintele organizaţiei femeilor refugiate în România, a venit cu un grup interetnic de femei din Irak, Turcia, Iran, Camerun, Sri Lanka etc. "Încercăm să le arătăm românilor că se poate mânca exotic şi în România.

În prepararea bucatelor specifice fiecărei ţări am folosit numai ingrediente care se găsesc aici în comerţ, mai puţin uleiul de palmier pe care îl am din Congo, iar şofranul este adus din Irak. Noi am creat aici un colţ vesel, oamenii gustă şi pleacă, dar dorim să atragem atenţia celor care trec pe aici că existăm", ne-a declarat Mbela.


Premianţi
La secţiunea preparate reci, locul I a fost obţinut de Popas Turistic Bucovina; premiul II de Bella Italia; premiul III de Rixos Culinary Team. Dulciuri: premiul I - Rixos Culinary Team, II - Bella Italia şi III Tavola. La secţiunea creaţie preparate reci, premiile au fost obţinute de Carmela Dragomir, West City Hotels şi OFRR (Organizatia Femeilor Refugiate din România).

La secţiunea preparate la grătar, premiile au fost câştigate de Royal Fish, Pensiunea Alex şi Ischia Tour. Preparate la ceaun: Cyprus Culinary Team, Papa la Şoni şi Bella Italia. Plită: Finlanda Team, SC Dalex 2000 şi Finlanda Team 2. Creaţie preparate calde: Dalex 2002, West City Hotel şi Escalibur. Premiile de popularitate au fost obţinute de Tavola pentru preparate reci şi Papa la Şoni pentru preparate calde. Haiducii Secolului XXI au obţinut premiul pentru cea mai ingenioasă plită.
Citeşte mai multe despre:   preparate,   bucatarie de festival

 



Mai multe titluri din categorie

Facebook, amendată cu 3,6 milioane de euro în Ungaria

Facebook, amendată cu 3,6 milioane de euro în Ungaria
Oficiul Concurenţei din Ungaria (GVH) a amendat vineri reţeaua de socializare Facebook cu 1,2 miliarde de forinţi (3,6 milioane de euro). Este cea mai mare amendă impusă vreodată într-un caz legat de protecţia...

Atenție unde călătoriți. Toate mijloacele de transport sunt perturbate în Franța

Atenție unde călătoriți. Toate mijloacele de transport sunt perturbate în Franța
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că de la începerea grevei, în data de 5 decembrie 2019, de către Regia...

Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale

Sezonul 7 Chefi la cuțite se apropie cu pași repezi de etapele finale
Galerie Foto Penultimul și ultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite, difuzate luni și marți, de la 20:00, pe Antena 1, vor decide soarta bucătarilor rămași în cursă pentru premiul celui mai iubit show culinar. Pe ultima ...

Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii

Locuitorii din Mangalița se pregătesc pentru sfârșitul lumii
Galerie Foto De ziua lui Moș Mihai (Ion Arcudeanu), cel mai vechi angajat al primăriei, orașul Mangalița este amenințat de un fenomen meteo extrem, o tornadă. Vineri, 6 decembrie, de la ora 23:00, în cel mai nou episod al...

A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?

A sărutat-o sau nu Mihai Bendeac pe Delia în semifinala iUmor?
Galerie Foto În această seară, de la ora 20:00, în semifinala iUmor, 8 concurenți dintre cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc în preferințele...

Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit

Una dintre cele mai mari actrițe din lume s-a logodit
Galerie Foto Actriţa americană Emma Stone s-a logodit cu iubitul ei, producătorul de film Dave McCary, după doi ani de relaţie, informează Press Association. Co-fondator al grupului umoristic Good Neighbour, McCary, care...

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”

Delia, impresionată de Mr Bean în semifinala iUmor: “Momentul acesta este cel mai frumos cadou de Moș Nicolae”
Mâine seară, de la ora 20:00, la iUmor, 8 concurenți vor urca pe scenă în fața juraților, dar doar unul dintre ei va putea câștiga semifinala și se va alătura celor 11 finaliști în lupta pentru marele...

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!

iUmor surprinde în sezonul 7 și introduce în show semifinala!
Pentru prima oară în cele șapte sezoane de iUmor, show-ul va avea și o semifinală în care vor participa cei care au primit cele mai multe voturi în aplicația iUmor, dar nu au reușit să se claseze pe primul loc...

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?

Revelion si Craciun - ce fel de incaltaminte purtam acest an?
Ziua Craciunului este una dintre cele mai asteptate sarbatori din intregul calendar crestin. Oamenii din intreaga lume asteapta cu nerabdare ziua aceasta si toti incearca sa fie mai buni. Cand ne gandim la Craciun, ne...

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale, părăsește competiția

Doamna Gina, fostă bucătăreasă a Casei Regale,  părăsește competiția
Galerie Foto Ediția de marți seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating pe publicul comercial dar și urban, de la lansarea sezonului 7. 27,8 procente...

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!

Câştigă o mulţime de premii! Nu uita să te abonezi la Jurnalul!
Atenţie, mai sunt doar câteva zile în care poţi să intri în concurs. Abonează-te la Jurnalul şi poţi câştiga superpremii: televizoare, de genţi din piele naturală, ceasuri de lux, vouchere de cumpărături...

O nouã dorinţã împlinitã în cadrul campaniei „Ajut eu!” Sandra Stoicescu: „Nicole e o lecţie pentru noi toti!”

O nouã dorinţã împlinitã în cadrul campaniei „Ajut eu!” Sandra Stoicescu: „Nicole e o lecţie pentru noi toti!”
Galerie Foto O nouã zi, alte dorinţe împlinite în cadrul campaniei Ajut eu!. Asearã, telespectatorii au cunoscut povestea emoţionantã a lui Nicole, o fetiţã care a schimbat mult prea devreme bucuria jocului cu durerea....

Neatza cu Răzvan și Dani și Observator, prima alegere a telespectatorilor

Neatza cu Răzvan și Dani și Observator,  prima alegere a telespectatorilor
Galerie Foto Tot mai mulți telespectatori aleg să își înceapă diminețile alături de cea mai veselă gașcă de matinali, care, după o săptămână maraton de transmisii live au reușit să se păstreze în topul...

Speak și Ștefania despre experiența Asia Express – “Nu mi-am imaginat că e atât de real”

Speak și Ștefania despre experiența Asia Express – “Nu mi-am imaginat că e atât de real”
Galerie Foto Speak și Ștefania sunt unul din cuplurile care au pornit pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Ea entuziasmată, el reticent, au decis să încerce această experiență, care s-a dovedit a fi...

Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020. twenty øne piløts vor urca pe scenă la Bonțida

Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020. twenty øne piløts vor urca pe scenă la Bonțida
Primele nume confirmate pentru Electric Castle 2020 împlinesc un vis mai vechi al fanilor festivalului: prezența în România a trupei americane twenty øne piløts! Festivalul de la Bonțida va avea loc în 2020...
Serviciul de email marketing furnizat de