x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Paste de tot felul

Paste de tot felul

de Jospeh Hadad    |    21 Iul 2005   •   00:00
Paste de tot felul

In urma cu 15-20 de ani, macaroanele erau mancarea saracilor. Se preparau foarte repede, cu sos de rosii, era suficient ca umflau burta.
De ceva vreme, italienii au inceput sa faca tot felul de paste. Ei oricum erau foarte buni in prepararea pastelor, dar de la un timp au inceput sa faca tot felul de variante: tagliatelle, fettuccini. Sunt de calitate, pentru ca graul este foarte bogat, folosesc galbenus de ou de la cele mai sanatoase gaini. Cu cat sunt pastele mai bune, cu atat se ridica mai mult nivelul restaurantului. Multe localuri din strainatate, dar si din Romania au luat pastele si au facut din ele garnituri deosebite pentru felurile de baza. De exemplu: paste cu peste, dar fainoasele nu doar fierte, ci sotate in ulei de masline, cu diverse legume. Astazi se fac toate modelele de raviolli. Fiecare le umple cu ce are inspiratie. Le poti gasi cu foie gras, cu ciuperci trufe, cu fructe de mare, oferta s-a diversificat foarte tare. Datorita acestui fapt, sunt extraordinare ca si garnitura, ca fel de baza sau ca si gustare. Nu cred ca exista restaurante care sa nu aiba cel putin un preparat din paste, mai ales ca oamenii s-au obisnuit sa le consume. Mai mult decat atat, au renuntat sa le numeasca generic "macaroane". Acum au invatat diferenta dintre diferitele tipuri de paste. Suna si mai frumos "tagliatelle cu somon" decat "macaroane cu somon". Cuvintele fac pofta de mancare sa vina si mai apoi sa creasca.

Un alt exemplu de diversificare il reprezinta lasagna. La origine, reteta era simpla: carne tocata, parmezan, sos bechamel. Din ea, acum, s-a facut cu totul si cu totul altceva: cu vinete, cu feta, cu ardei gras copt. Pastele fainoase merg cu orice mancare. Se poate face si desert din ele. Cannelloni umplute cu mango proaspat, nuci, ghimbir, lapte si vanilie. Pe o farfurie se asaza pastele acoperite cu sosul din lapte si vanilie. Oamenilor li se pare ciudata aceasta combinatie, dar rezultatul este genial.

Pastele se pot cumpara si proaspete. In Romania nu stiu daca exista asa ceva, dar in strainatate faci comanda la telefon si iti sunt aduse proaspete, adica nu uscate. Cei care le achizitioneaza trebuie doar sa le fiarba. In felul acesta au un gust mult mai bun, iar nivelul localului creste. Sunt si restaurante unde pastele se fac pe loc, atunci cand clientul face comanda. Cu ajutorul unei masini se modeleaza pastele, iar la masa ajung foarte proaspete.

Mie imi plac pastele foarte mult si imi place sa lucrez cu toate tipurile. De exemplu, raviolli umplute le fac proaspete in restaurant, pentru ca niciodata nu ai cum sa stii ce este inauntru. Numai producatorul poate sti asta. Asa incat fac totul cu mana mea.

×
Subiecte în articol: gastronomie pastele