x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pastel de Belem, in „antiga” Lisabona

Pastel de Belem, in „antiga” Lisabona

de Magda Cristina Ursache    |    02 Oct 2014   •   23:09

Gurmanzii prezenţi la Bucharest Food Festival au avut şansa de a gusta unul dintre cele mai cunoscute, misterioase şi legendare dulciuri din întreaga lume: pastel de nata. Un desert portughez, pe care Cofetăria Lusitană l-a adus pentru a incita simţurile românilor. Dar prin ce este acest desert atât de râvnit, încât publicaţia britanică The Guardian l-a clasat pe locul 15 în topul extrem de select al celor mai delicioase preparate din întreaga lume?

Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să facem mai întâi o precizare. Un singur desert, două nume. Pastel de Belém (numele original) se poate servi doar în cofetăria Antiga din Lisabona, reţeta de preparare fiind păzită cu străşnicie de ochii curioşilor. Pastel de nata este acelaşi preparat, dar care poate fi găsit în întreaga lume. Conform legendei, reţeta a fost făcută pentru prima dată de măicuţele de la Mosteiro dos Jerónimos, prăjiturile fiind oferite miilor de credincioşi ce le treceau pragul (în incinta mănăstirii se aflau mormintele regilor şi reginelor Portugaliei, dar şi cel al lui Vasco da Gama). Deveniseră atât de cunoscute, încât nimeni nu putea concepe să vină la mănăstire fără a primi măcar o tartă pudrată cu scorţişoară. La începutul secolului al XIX-lea, măicuţele vând reţeta unei cofetării din apropiere, care continuă şi astăzi să-şi servească clienţii la acelaşi nivel de exigenţă (reţeta este cunoscută doar de trei oameni).

Poate că tarta nu este spectaculoasă, dar gustul este divin. Nu e nevoie decât de o înghiţitură pentru a te convinge. Sute de straturi de foitaj foarte subţiri (ca şi cum ar fi aripi de fluture), numite "massa folhada", care cuprind în interior o cremă foarte fină (crema reprezintă de fapt tot secretul, iar patiserii care o prepară stau închişi într-o cameră specială astfel încât nici un alt lucrător din cofetărie să nu ştie ce se petrece acolo). Cofetăria pregăteşte aproape 14.000 de tarte zilnic şi le vinde cu doar 17 cenţi bucata. Dar niciodată nu par a fi suficiente pentru numărul mare de pofticioşi. În defi­nitiv, este cel mai iubit desert din Portugalia şi din întreaga lume.

Iar când vine vorba de dulciuri, portughezii sunt mari specialişti. Majoritatea deserturilor au în compoziţie o cantitate mare de ouă şi zahăr, ceea ce le face foarte cremoase şi bogate. Leite creme (cremă de ouă), barriga de freira (o budincă din sirop de zahăr, pesmet, ouă şi coajă de lămâie), rabanadas (un fel de frigănele, în care pâinea se stropeşte cu un amestec de lapte, rom şi zahăr, se trece prin albuş bătut înainte de a fi prăjită, iar la sfârşit se presară scorţişoară), fios de ovos (firicele de ou bătut şi caramelizat), arroz dolce (budincă de orez) sunt doar câteva invitaţii la răsfăţ.


Pastel de nata
● Ingrediente: pentru foitaj: 450 g făină, un vârf de cuţit de sare, 30 g zahăr, 150 g unt, 100 ml apă; pentru cremă: 6 gălbenuşuri, 350 g frişcă, 240 g zahăr, 15 g amidon.
● Preparare: Mai întâi se pregăteşte foitajul, mixând într-un vas făina, zahărul şi sarea. Se pune untul tăiat cubuleţe şi se mixează în continuare. Se toarnă apa rece (este bine să fie luată direct din frigider) puţin câte puţin. Când aluatul s-a închegat, se lasă în frigider timp de o oră, bine învelit în folie de plastic.
Se ia alua­tul şi se întinde într-o foaie groasă de un sfert de centimetru, apoi se rulează. Se taie în bucăţi de câte patru centimetri lungime şi se aplatizează mijlocul uşor, ca şi cum aţi vrea să obţineţi o căniţă.
Se aşază fiecare într-o formă micuţă de brioşă. Se procedează similar cu restul de aluat, apoi toate formele se lasă în frigider timp de 5 minute. Se coc în cuptor la temperatura de 180 grade C timp de 10 minute. În acest timp se prepară crema. Într-un vas se omogenizează amidonul cu o parte din frişcă.
Se adaugă zahărul şi restul de frişcă şi se mixează până când s-a dizolvat bine zahărul. Se pun apoi gălbenuşurile bătute spumă şi se umplu tartele, având grijă să se lase un spaţiu liber. Se pun din nou în cuptor, la aceeaşi temperatură, până când se auresc deasupra (aproximativ 25 de minute). Se lasă să se răcească şi se pudrează cu scorţişoară şi zahăr pudră înainte de servire. În alte reţete, crema mai poate avea printre ingrediente vanilie, scorţişoară, coajă de lămâie. Se poate folosi foitaj cumpărat.


Bolo de arroz
● Ingrediente: 100 g unt, două ouă, un gălbenuş, 200 ml lapte, 200 g făină, 200 g zahăr, 200 g făină de orez, un pliculeţ cu praf de copt, zeama de la o jumătate de lămâie, coaja rasă a unei lămâi, un praf de sare, foarte puţin bicarbonat de sodiu.
● Preparare: Într-un bol se mixează untul cu zahărul până când acesta din urmă se dizolvă. Separat se bat ouăle şi gălbenuşul împreună cu laptele. Cele două compoziţii obţinute se amestecă. Într-un alt vas se pun cele două tipuri de făină, sarea, praful de copt şi bicarbonatul de sodiu. După ce se omogenizează, se adaugă peste compoziţia lichidă. Se mai pun coaja de şi sucul de lămâie. Se umplu pe jumătate formele pentru brioşe, iar după ce se lasă deoparte timp de 10 minute, se bagă în cuptorul preîncins la 180 grade C. Se ţin până când devin aurii, aproximattiv 25 de minute. Se pudrează cu zahăr sau scorţişoară.


Quijada cenoura
● Ingrediente: 200 g zahăr, 500 g morcovi, două ouă, 30 g unt topit, 6 linguri de praf pentru cremă de prăjituri, coaja unei lămâi, o linguriţă de scorţişoară măcinată, un beţişor de scorţişoară.
● Preparare: Morcovii se curăţă de coajă, apoi se pun la fiert într-un vas cu apă (o cantitate suficientă cât să acopere puţin morcovii) şi un beţişor de scorţişoară. Când au fiert, se scot din apă şi se mixează pentru a se obţine un piure. Se adaugă peste piure coaja de lămâie, zahărul, gălbenuşurile, untul topit şi praful pentru crema de prăjituri. Albuşurile se bat spumă, apoi se adaugă în compoziţia cu morcovi. Se umplu formele de brioşe, apoi se lasă în cuptor la 180 grade C, timp de o jumătate de oră. Când se scot din cuptor se presară scorţişoară şi zahăr pudră.
 

×