x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pastrarea vinului

Pastrarea vinului

08 Iun 2004   •   00:00

Prea multi romani isi pastreaza vinul in vitrina cu cristaluri, in bucatarie, in garajul din fata blocului, pe balcon sau in subsolul tehnic (acela cu sobolani si reziduuri rau mirositoare).

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Toate aceste locuri de depozitare agreseaza vinul, reducandu-l la stadiul de substanta inerta, moarta. Or, vinul este un organism viu.

Caldura sufrageriei il ucide. In plus, pe post de trofeu - sticla sta in picioare. In aceasta pozitie, dopul va ramane uscat si, cu timpul, isi va micsora volumul permitand aerului sa intre in contact cu vinul, oxidandu-l. Si trepidatiile ii fac rau, imbatranindu-l prematur. Ele accelereaza miscarea unor microorganisme si structuri moleculare intr-un timp scurt, determinand modificari echivalente unui segment de timp de cateva zeci de ani. Acelasi efect il au lumina solara si orice alta sursa de iluminat prea puternica. Sigur, nu toata lumea are acces la frigidere specializate, lipsite de vibratii, cu temperatura si umiditate constante si controlate, usi cu geamuri protejate impotriva ultravioletelor. Nici pivnita nu este la indemana oricui. Totusi, conditiile minime trebuie asigurate unui vin daca dorim sa-l avem prezent - in forma lui cea mai buna - la o masa speciala.

Cum implinim aceste cerinte in lipsa unor facilitati ale locuintei sau, sa recunoastem, ale bugetului? O rezolvare buna poate fi invelirea buteliilor de vin in hartie neagra; culcarea sticlelor in asa fel incat dopul sa ramana in contact permanent cu vinul. Puteti confectiona sau cumpara rafturi prevazute cu locasuri pe orizontala pentru un numar destul de mare de sticle. In privinta minimei izolatii termice, alegeti raul cel mai mic si, in camara, construiti o cutie din polistiren, neuitand sa perforati cateva locuri ca mici guri de aerisire. Acest tratament special nu vizeaza vinurile de consum curent, ci doar pe acelea pe care - datorita valorii - doriti sa le pastrati pentru un moment festiv.

Vinurile de vinoteca nu vor rezista prea mult in decorul descris mai sus. Este pacat sa pierdeti doar din neatentie vinuri bune, pastrate cu grija de catre vinificatori si imaginate la momentul nasterii lor ca niste viitori amfitrioni nobili si puternici ai unor sarbatori luminoase. Pe acest orizont de asteptare, destuparea unui vin "cazut", opacizat si mirosind a otet, ar avea darul sa scurtcircuiteze orice atmosfera creata de convivi. Rezultat al unor astfel de intamplari este astazi consumul crescut de bauturi considerate ca fiind "sigure".

Vinurile de tiraj mare, globalizate si infinit multiplicate - nu au risc ( ?) - dar nici personalitate. Parteneriatul cu un vin bun, fie ca-l oferiti cadou, fie ca-l aveti la masa, va defineste ca individ, marcand deopotriva si locul pe care-l ocupa bunul-gust si simt in viata dvs. Savoir boire savoir vivre! A sti sa bei inseamna a sti sa traiesti!
Un strop de vin, un strop de bucurie!
×
Subiecte în articol: gastronomie