x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pătlăgeaua vânătă sau „mărul nebun”, de la otravă la aliment

Pătlăgeaua vânătă sau „mărul nebun”, de la otravă la aliment

19 Iun 2017   •   19:49
Pătlăgeaua vânătă sau „mărul nebun”, de la otravă la aliment

Strămoașa vinetei vine din India, unde creștea ca floră spontană, a început să fie cultivată în China în jurul secolul V î. Hr. și e menționată pentru prima dată în Qimin Yaoshu, un tratat chinezesc de agricultură apărut în anul 544.

Fără referințe în lumea antică romană sau greacă, dar mai ales datorită evoluției etimologiei, se pare că vânăta a fost cultivată de către arabi în nordul Africii și a pătruns în Europa prin zona mediteraneană la începutul evului mediu (unele surse precizează Italia, altele Spania). Este pentru prima dată menționată în lucrarea Kitāb al-Filāḥa aparținând lui Ibn al-‘Awwām, în secolul XII. Un tratat de botanică englezesc de la 1597 îi stabilea originile în Egipt și deplângea faptul că temperaturile britanice nu îi sunt foarte prielnice. (...)

Deși are o îndelungată istorie, vânăta a fost privită cu circumspecție și nu și-a făcut loc, la scara mai largă, în bucătăria europeană decât în secolul XVIII. Mai mulți factori contribuie la acest aspect. Cel mai important ar fi acela că, datorită solaninei (un alcaloid toxic care se mai găsește, în diferite cantități, în cartofi și tomate), frunzele și florile, în cantități mari, sunt otrăvitoare. Datorită asocierii cu mătrăguna sau mandragora, vânăta ...............................

Citește mai departe AICI

×