x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Patronul verii

Patronul verii

de Simona Chiriac    |    16 Iul 2008   •   00:00

Sfîntul Ilie este prin excelenţă patronul verii, al căldurii care face roadele să se coacă sau care, dimpotrivă, arde pămîntul.

Sfîntul Ilie este prin excelenţă patronul verii, al căldurii care face roadele să se coacă sau care, dimpotrivă, arde pămîntul. Tot el are grijă de fulgere, tunete şi grindină, arme redutabile cu care sunt pedepsiţi cei care nu ţin cont de tradiţii şi interdicţii. În folclorul popular, Sfîntul Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a da bine celor care sunt buni şi de a-i pedepsi crunt pe cei răi, distrugîndu-le recoltele. Alteori, Sfîntul Ilie este închipuit ca un călător neobosit, care străbate bolta cerească. "Cerul este o movilă nemărginită. Sfîntul Ilie obişnuieşte să iasă cu carul său ba la plimbare, ba cu treburi ale casei. Carul lui e lucru sfînt, dumnezeiesc, nedat lumii să-l vadă, şi de aceea, cînd iese, acoperă cerul cu un nour. Acest car, spre a nu rapaga (aluneca) în mersul său, are pe talpa roţii cuie mari ce-i slujesc la înţepenire. Aceste cuie, găurind bolta cerească, lasă să curgă ploaia." (Artur Gorovei – "Credinţi şi superstiţii ale poporului român")

Ca să nu se abată piatra asupra holdelor, gospodarii nu au voie să culeagă merele pînă în această zi şi nici să le arunce în sus. Primele mere vor fi duse la biserică pentru a fi sfinţite, de abia apoi pot fi date de pomană. Înfăptuind acest ritual, creştinii vor avea parte de mere de aur pe lumea cealaltă. Fructele se ung cu miere din belşug şi se dăruiesc copiilor, de Sfîntul Ilie retezîndu-se stupii.

 

Tartă de mere

Ingrediente: un pachet aluat de foitaj , 7 mere, 3 linguri de miere, o linguriţă de scorţişoară, o lamîie, unt, două linguri de pesmet.

Preparare: Merele se scobesc de miez şi apoi se curăţă de coajă. Se taie felii şi se stropesc cu zeamă de lămîie ca să nu se oxideze. Într-un vas se pune mierea la topit, apoi se adaugă scorţişoara şi merele, pînă se înmoaie. Într-o tavă de copt, unsă cu unt, se aşază foitajul, se înţeapă din loc în loc, se presară pesmet şi se întinde compoziţia de mere. Se lasă în cuptor pînă cînd se rumeneşte deasupra tarta.

×
Subiecte în articol: sfîntul ilie calendar gastronomic