x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pe placul gurmanzilor

0
Autor: Simona Chiriac 18 Mar 2011 - 14:42
Pe placul gurmanzilor

156898-guacamole2.jpgMulte dintre preparatele inventate de azteci au intrat în istorie. Pornind de la ciocolată, fără de care nu ne putem închipui fericirea şi continuând cu guacamole, un sos foarte hrănitor care completează inspirat o gustare de după- amiază, aztecii au fost cu siguranţă în graţiile zeilor gurmanzi.

Porumb, roşii, avocado, cacao, tortilla şi tamale erau alimentele de bază. Fructele de avocado erau însă cele mai hrănitoare, având un conţinut bogat în grăsimi, ceea ce echilibra dieta lejeră a aztecilor. Erau preţuite nu doar pentru efectele lor afrodiziace, ci şi pentru „ahuaca-mulli”. Cu alte cuvinte, guacamole.

Pe atunci, ca şi acum de altfel, ingredientele se măcinau într-un mojar de bazalt, pe care aztecii îl numeau „molcajete”. Ardeii iuţi ca focul, ceapa, sarea, roşiile şi miezul de avocado se omogenizau până când se obţinea o cremă consistentă. Se servea cu tortilla proaspăt coaptă sau tamale, iar alături se punea o cupă cu „octli”, o băutură de culoarea laptelui, din sevă de agave. Despre ea se spunea că este de fapt sângele zeiţei aztece Mayahuel ce ţâşneşte prin fiecare fibră a plantelor de agavă. Seva, colectată în vase mari, era lăsată să fermenteze până când căpăta vâscozitatea mierii. După ce era nobili, cu moderaţie, căci cei care cădeau în mrejele ei erau aspru pedepsiţi, putându-şi pierde chiar viaţa.

Un guacamole tradiţional va avea printre ingrediente fructe de avocado bine coapte, ardei iuţi serrano (mici şi foarte iuţi, aşa că trebuie tăiaţi foarte mărunt ca să nu se stârnească un incendiu mai greu de stăvilit), ceapă albă (cu un gust iute, pe măsura ardeilor), roşii (coapte, dar suficient de tari pentru a nu schimba consistenţa sosului) şi, dacă este posibil, frunze proaspete de coriandru. În unele reţete se adaugă şi zeamă de lămâie pentru a preveni oxidarea, dar gustul nu va mai fi acelaşi, simţindu-se aciditatea lămâii. Guacamole se serveşte foarte proaspăt, direct din mojar şi se decorează cu roşii, ceapă, coriandru sau triunghiuri de nachos. Sosul nu se congelează deoarece va deveni apos când este readus la temperatura camerei.

Dacă vă îndrăgostiţi de guacamole, cu siguranţă veţi prefera şi delicioasele salsa mexicane. Sosuri foarte colorate, aromate, calde sau reci care se pot servi peste salate, în tortilla sau chiar lângă fripturi dacă doriţi să încercaţi ceva nou. Pentru Salsa mexicana se mărunţesc într-un mojar de bazalt două roşii coapte pe grătar, o jumătate de ceapă albă, sare, un căţel de usturoi şi ardei iuţi în funcţie de rezistenţa fiecăruia. Pico de Gallo este tot un sos rece, omogenizându-se 3 roşii coapte pe grătar, o jumătate de ceapă, un ardei iute, ulei de măsline, sare şi câteva frunze de coriandru proaspăt. Salsa verde se prepară pe foc, servindu-se însă la temperatura camerei. Într-o jumătate de litru de apă care fierbe se pun 6 roşii coapte pe grătar, doi căţei de usturoi, doi ardei iuţi copţi şi un sfert de ceapă albă tocată. Se mai ţine pe foc un sfert de oră, apoi se scurge apa. Într-un mojar se macină doi căţei de ustu­roi, câteva frunze de coriandru, sare, compoziţia de roşii şi se omogenizează până când se obţine o pastă mai groasă. Se decorează cu ceapă şi coriandru.

Citeşte mai multe despre:   esenţe tari,   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie
Creatorul de modă japonez Kansai Yamamoto a murit de leucemie, la vârsta de 76 de ani, transmite AFP. Acesta a fost cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu celebrul cântăreț britanic David Bowie, el...

O nouă stațiune turistică lângă Horezu. Investiție inițială de 10 milioane de euro

O nouă stațiune turistică lângă Horezu. Investiție inițială de 10 milioane de euro
Doi antreprenori vor realiza un proiect turistic în zona Vârful Roman (1.850 de metri), aflat la 17 kilometri de oraşul Horezu. Investiția inițială va fi de 10 milioane de euro. Alessio...
Serviciul de email marketing furnizat de