x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pentru cunoscători: delicii amărui din andive

0
Autor: Diana Radu 09 Apr 2008 - 00:00

Descoperite în secolul al XIX-lea de belgieni, andivele sunt conside­rate astăzi delicatese ale bucă­tăriei internaţionale. Cultivate în mai toată Europa, acestea sunt de două feluri: andivele creţe şi cele cu frunze aproape întregi, ondulate, rulate şi uşor dinţate pe margine.

Descoperite în secolul al XIX-lea de belgieni, andivele sunt conside­rate astăzi delicatese ale bucă­tăriei internaţionale. Cultivate în mai toată Europa, acestea sunt de două feluri: andivele creţe şi cele cu frunze aproape întregi, ondulate, rulate şi uşor dinţate pe margine. Andivele ondulate sunt şi cele mai folosite în alimentaţie. Acestea se consumă crude, sub formă de salată, sau pregătite după diferite reţete. Având un gust amărui, andivele sunt delicioase cu maioneză. Important este ca, înainte de a le pregăti, frunzele să fie frecate puţin cu sare, iar apoi cufundate în apă rece. Gustul amărui dispare şi dacă plantele sunt ţinute în apă cam 30 de minute. Indiferent însă de modul în care sunt preparate, andivele se curăţă, încă de la început, prin îndepărtarea frunzelor exterioare şi prin tăierea cotorului. Se lasă apoi câteva minute în apă cu sare şi puţin oţet, se spală şi se scurg bine.

 

Vitalitate

Nutriţioniştii recomandă consumul de andive datorită aportului însemnat de vitamine şi minerale necesare orga­nismului la trecerea dintre anotimpuri. Foarte sănătoasă este cura de salată de andive în tratatea anorexiei, insuficienţei biliare, dar şi în cazul digestiei lente. O astfel de cură se ţine timp de aproximativ trei săptămâni, perioadă în care se consumă o salată pe zi.

 

Sugestii

Reţeta clasică spune că salata se prepară cu puţin ulei (preferabil de măsline), zeama de la o jumătate de lămâie şi sare după gust. La salată se mai pot adăuga muştar, piper şi pătrunjel. Totodată, andivele mai pot fi combinate cu ţelină, morcovi şi castraveciori. Delicioase sunt şi andivele la cuptor, umplute cu peşte (spre exemplu, somon) şi ornate cu icre.

Sucul de andive este recomandat per­soanelor cu probleme la sistemul osos. Adepţii medicinei naturiste spun că 50 ml suc de andive, combinat cu o can­­titate egală de suc de cicoare, face minuni...

 

Supă de andive

Ingrediente: 6 an­dive, o ceapă, un pahar de lapte, o lingură de făină, un ou, două linguri de smântână, o lingură de unt, sare, piper şi pătrunjel pentru decor.
Preparare: Andivele spălate se curăţă şi se taie în bucăţi. Se în­cinge untul într­-o oală, se înăbuşă ceapa tăiată în prealabil solzişori şi andivele. În oală se mai adaugă cam 500 ml apă, puţină sare şi se lasă până se înmoaie andivele. Separat, făina se dizolvă în lapte şi amestecul se pune în oală, după care se mai lasă la clocotit câteva minute. Când e gata, se ia vasul de pe foc şi se drege supa cu gălbenuşul bătut cu smântână. Se ornează cu pătrunjelul tocat mărunt.

 

Salată de andive

Ingrediente: 10 andive, 3 mere, o sfeclă roşie, 10 nuci, două linguri de ulei de măsline, o lingură de oţet de vin, sare, piper.
Preparare: Andivele spălate şi curăţate se scurg bine şi se taie rondele. Merele se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe, la fel şi sfecla, apoi se pun într-un bol în care se adaugă şi miezurile de nucă. Separat se amestecă bine oţetul de vin, uleiul de măsline, sarea şi piperul. Sosul obţinut se toarnă peste celelalte ingrediente, se amestecă şi este gata.

 

Andive umplute

Ingrediente: 10 andive, două ouă, doi castraveciori muraţi, o jumătate de sfeclă roşie, o jumătate de lămâie, 100 g piept de pui, două linguri de maioneză, o legătură de pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Andivele spălate şi bine scurse trebuie curăţate. Apoi se taie în două, pe lungime şi se scoate o parte din frunzele din mijloc. Aceste frunze se toacă mărunt şi se amestecă bine cu ouăle, sfecla roşie, castraveciorii şi pieptul de pui, toate tăiate cubuleţe. Se adaugă sarea, piperul şi maioneza, apoi se amestecă bine. Compoziţia astfel obţinută se pune în jumătăţile de andive şi se ornează cu felii de lămâie şi pătrunjel mărunţit.

 

Andive cu jambon

Ingrediente: 5 andive, 70 g caşcaval, 5 felii de jambon, două linguri de unt, 450 ml lapte, o lingură de făină, sare, piper, pesmet.
Preparare: Andivele spălate şi curăţate se opăresc în apă fierbinte cu sare. Apoi se scurg şi se lasă la răcit. Separat, laptele se pune la fiert, iar, când începe să clocotească, se adau­gă făina, în prealabil stinsă cu puţină apă rece. Se mai lasă pe foc câteva mi­nute, până se îngroaşă, apoi se presară sare şi piper după gust. Astfel, so­sul este gata. Andivele se desfac în două şi se pun într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. Peste andive se pun fâşiile de jambon, sosul, şi caşcavalul ras. Se ţine la ­cuptor cam 15 minute.


Andive cu smântână

Ingrediente: 10 andive, 50 g unt, 50 g caşcaval, un pahar de smântână, un praf de zahăr, o legătură de pătrunjel verde pentru decor, sare.
Preparare: Andivele se spală şi se curăţă. Se înăbuşă în untul încins, se adaugă sarea şi zahărul. După ­aproximativ 10 minute se pune în vas şi smântâna şi se mai lasă pe foc câteva minute. Se ornează cu caşcaval ras şi pătrunjel verde.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   andive,   caiet de retete,   preparare andivele

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur
În general, dar mai ales în apropierea sărbătorilor, cei care se pregătesc să primească la masa de Crăciun rude și prieteni se întreabă care este felul ideal în care se combină bunătățile atent...

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"
*Albumul va fi disponibil la difuzorii de presă începând de vineri, 13 decembrie, împreună cu ziarul Jurnalul   S-a schimbat România în ultimii 30 ani? Trăind cu grijile de zi cu zi, poate nu ne dăm...

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020
Sabina Petre va fi Vicepreședinte al Consiliului de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020. În ultimii 13 ani, Sabina Petre a construit şi a coordonat proiecte şi echipe de media, s-a implicat...

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor
Iordania a fost destinaţia de zbor cea mai căutată în anul 2019 de către români pe site-ul momondo.ro, cu o creştere a căutărilor cu 222% faţă de anul 2018, potrivit informaţiilor publicate de motorul de...

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni
Fripturile şi burgerii vegetarieni şi vegani, o nouă tendinţă culinară în Statele Unite, au înregistrat o primă victorie în instanţă în lupta pentru libertatea de a utiliza referinţe la carne pe...

Ce utilizări are „cartoful săracului”

Ce utilizări are „cartoful săracului”
Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă exc...

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei
Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei. Vedeta a precizat că este vorba doar de o separare și nu despre un divorț.  „Am ezitat de zeci de ori să fac aceasta postare ! Am scris o si...

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time
Suedeza Greta Thunberg, o tânără activistă pentru climă în vârstă de 16 ani, a fost desemnată Persoana Anului 2019 de revista americană Time, potrivit unui anunţ ce a fost făcut miercuri în emisiunea...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline
Cea mai mare sticlă de whisky ''single malt'' este scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii online şi ar putea obţine peste 15.000 de lire sterline. Sticla de 105,3 litri conţinând whisky cu o vechime de 14...

Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona

Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona
Casa de modă italiană Dolce&Gabbana a fost condamnată să-i plătească 70.000 de euro, reprezentând daune şi interese, fostei legende a fotbalului argentinian Diego Armanda Maradona pentru folosirea numelui...

S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite

S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite
Galerie Foto Ultima confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 20.00-23.55 în care a fost...

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, concurenții rămași în competiția celui mai iubit show culinar își vor începe ziua cu același gând, acela de a se întoarce în bucătăria Chefi la cuțite, conștienți însă ca de...

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cea mai bună audiență la nivelul publicului comercial, de la lansarea sezonului 7. 29,3 procente...
Serviciul de email marketing furnizat de