x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pentru cunoscători: delicii amărui din andive

0
Autor: Diana Radu 09 Apr 2008 - 00:00

Descoperite în secolul al XIX-lea de belgieni, andivele sunt conside­rate astăzi delicatese ale bucă­tăriei internaţionale. Cultivate în mai toată Europa, acestea sunt de două feluri: andivele creţe şi cele cu frunze aproape întregi, ondulate, rulate şi uşor dinţate pe margine.

Descoperite în secolul al XIX-lea de belgieni, andivele sunt conside­rate astăzi delicatese ale bucă­tăriei internaţionale. Cultivate în mai toată Europa, acestea sunt de două feluri: andivele creţe şi cele cu frunze aproape întregi, ondulate, rulate şi uşor dinţate pe margine. Andivele ondulate sunt şi cele mai folosite în alimentaţie. Acestea se consumă crude, sub formă de salată, sau pregătite după diferite reţete. Având un gust amărui, andivele sunt delicioase cu maioneză. Important este ca, înainte de a le pregăti, frunzele să fie frecate puţin cu sare, iar apoi cufundate în apă rece. Gustul amărui dispare şi dacă plantele sunt ţinute în apă cam 30 de minute. Indiferent însă de modul în care sunt preparate, andivele se curăţă, încă de la început, prin îndepărtarea frunzelor exterioare şi prin tăierea cotorului. Se lasă apoi câteva minute în apă cu sare şi puţin oţet, se spală şi se scurg bine.

 

Vitalitate

Nutriţioniştii recomandă consumul de andive datorită aportului însemnat de vitamine şi minerale necesare orga­nismului la trecerea dintre anotimpuri. Foarte sănătoasă este cura de salată de andive în tratatea anorexiei, insuficienţei biliare, dar şi în cazul digestiei lente. O astfel de cură se ţine timp de aproximativ trei săptămâni, perioadă în care se consumă o salată pe zi.

 

Sugestii

Reţeta clasică spune că salata se prepară cu puţin ulei (preferabil de măsline), zeama de la o jumătate de lămâie şi sare după gust. La salată se mai pot adăuga muştar, piper şi pătrunjel. Totodată, andivele mai pot fi combinate cu ţelină, morcovi şi castraveciori. Delicioase sunt şi andivele la cuptor, umplute cu peşte (spre exemplu, somon) şi ornate cu icre.

Sucul de andive este recomandat per­soanelor cu probleme la sistemul osos. Adepţii medicinei naturiste spun că 50 ml suc de andive, combinat cu o can­­titate egală de suc de cicoare, face minuni...

 

Supă de andive

Ingrediente: 6 an­dive, o ceapă, un pahar de lapte, o lingură de făină, un ou, două linguri de smântână, o lingură de unt, sare, piper şi pătrunjel pentru decor.
Preparare: Andivele spălate se curăţă şi se taie în bucăţi. Se în­cinge untul într­-o oală, se înăbuşă ceapa tăiată în prealabil solzişori şi andivele. În oală se mai adaugă cam 500 ml apă, puţină sare şi se lasă până se înmoaie andivele. Separat, făina se dizolvă în lapte şi amestecul se pune în oală, după care se mai lasă la clocotit câteva minute. Când e gata, se ia vasul de pe foc şi se drege supa cu gălbenuşul bătut cu smântână. Se ornează cu pătrunjelul tocat mărunt.

 

Salată de andive

Ingrediente: 10 andive, 3 mere, o sfeclă roşie, 10 nuci, două linguri de ulei de măsline, o lingură de oţet de vin, sare, piper.
Preparare: Andivele spălate şi curăţate se scurg bine şi se taie rondele. Merele se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe, la fel şi sfecla, apoi se pun într-un bol în care se adaugă şi miezurile de nucă. Separat se amestecă bine oţetul de vin, uleiul de măsline, sarea şi piperul. Sosul obţinut se toarnă peste celelalte ingrediente, se amestecă şi este gata.

 

Andive umplute

Ingrediente: 10 andive, două ouă, doi castraveciori muraţi, o jumătate de sfeclă roşie, o jumătate de lămâie, 100 g piept de pui, două linguri de maioneză, o legătură de pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Andivele spălate şi bine scurse trebuie curăţate. Apoi se taie în două, pe lungime şi se scoate o parte din frunzele din mijloc. Aceste frunze se toacă mărunt şi se amestecă bine cu ouăle, sfecla roşie, castraveciorii şi pieptul de pui, toate tăiate cubuleţe. Se adaugă sarea, piperul şi maioneza, apoi se amestecă bine. Compoziţia astfel obţinută se pune în jumătăţile de andive şi se ornează cu felii de lămâie şi pătrunjel mărunţit.

 

Andive cu jambon

Ingrediente: 5 andive, 70 g caşcaval, 5 felii de jambon, două linguri de unt, 450 ml lapte, o lingură de făină, sare, piper, pesmet.
Preparare: Andivele spălate şi curăţate se opăresc în apă fierbinte cu sare. Apoi se scurg şi se lasă la răcit. Separat, laptele se pune la fiert, iar, când începe să clocotească, se adau­gă făina, în prealabil stinsă cu puţină apă rece. Se mai lasă pe foc câteva mi­nute, până se îngroaşă, apoi se presară sare şi piper după gust. Astfel, so­sul este gata. Andivele se desfac în două şi se pun într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. Peste andive se pun fâşiile de jambon, sosul, şi caşcavalul ras. Se ţine la ­cuptor cam 15 minute.


Andive cu smântână

Ingrediente: 10 andive, 50 g unt, 50 g caşcaval, un pahar de smântână, un praf de zahăr, o legătură de pătrunjel verde pentru decor, sare.
Preparare: Andivele se spală şi se curăţă. Se înăbuşă în untul încins, se adaugă sarea şi zahărul. După ­aproximativ 10 minute se pune în vas şi smântâna şi se mai lasă pe foc câteva minute. Se ornează cu caşcaval ras şi pătrunjel verde.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   andive,   caiet de retete,   preparare andivele

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat
Robbie Williams şi soţia sa, Ayda Field Williams, au anunţat naşterea unui băieţel, prin intermediul unei mame surogat. Ayda Field a dezvăluit fanilor de pe Instagram naşterea lui Beau Benedict Enthoven...

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița
Cel de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, care va începe, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1 aduce, pe lângă personajele consacrate, unele noi. Dana și Svetlana, pe care...

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express
Galerie Foto Culisele din Asia Express, reality show ce revine la Antena 1 sâmbătă, 15 februarie, ora 20.00, sunt la fel de spectaculoase ca ceea ce se vede pe micul ecran. O echipã de peste 200 de oameni lucreazã pentru acest...

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu
Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri imagini în...

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri, pas cu pas, ev...

Noi rute de autocar între Europa și Africa

Noi rute de autocar între Europa și Africa
Compania de transport de pasageri FlixBus urmează să opereze rute din Franţa către Maroc începând de marţi, 18 februarie, la 7 ani de la primul transport rutier de călători realizat de companie, care a avut loc...

Facebook amână lansarea aplicației de întâlniri romantice online în Europa

Facebook amână lansarea aplicației de întâlniri romantice online în Europa
Facebook a decis să amâne lansarea în Europa a aplicaţiei sale de întâlniri online, după ce o autoritate irlandeză cu rol de reglementare a organizat luni o inspecţie în birourile din Dublin ale reţelei de...

Copiii sunt răsfăţaţii pachetelor de la Târgul de Turism

Copiii sunt răsfăţaţii pachetelor de la Târgul de Turism
Galerie Foto Trendul viitorului Târg de Turism de la Bucureşti este răsfăţul pentru copii. Agenţiile şi hotelierii vin cu pachete şi oferte speciale care îi plasează în centrul atenţiei pe cei mici. Târgul de Turism al R...

Alex Abagiu si prietenul lui Radu, despre situațiile limită din Asia Express: ”Avem nevoie de medicamente pentru astronauți”

Alex Abagiu si prietenul lui Radu, despre situațiile limită din Asia Express:  ”Avem nevoie de medicamente pentru astronauți”
Alex Abagiu și prietenul lui Radu au pornit pe Drumul Comorilor convinși fiind că experiența celui mai dur reality-show poate ascunde multe situații limită. Și nu s-au înșelat. Asia Express, ce revine la Antena...

Naufragiu în Oceanul Pacific. Opt persoane au decedat, supraviețuitorii au plutit în derivă zile întregi

Naufragiu în Oceanul Pacific. Opt persoane au decedat, supraviețuitorii au plutit în derivă zile întregi
Doi bărbaţi, o femeie şi o fetiţă au supravieţuit după ce au plutit în derivă timp de 32 de zile în sudul Oceanului Pacific, a relatat un cotidian din Insulele Solomon. Supravieţuitorii au povestit că...

Băile Herculane revin la strălucirea din vremurile trecute

Băile Herculane revin la strălucirea din vremurile trecute
Galerie Foto Amatorii de tratamente balneoclimaterice cu apă termală şi aer de cea mai bună calitate se vor putea bucura de investiţiile care se fac deja în staţiunea Băile Herculane. Cunoscută din timpul Imperiului Roman,...

Cum sa faci cele mai bune portrete afara, cu un simplu reflector

Cum sa faci cele mai bune portrete afara, cu un simplu reflector
Galerie Foto Este nemaipomenit sa pastrati amintirea unor drumetii sau excursii frumoase sub forma unor fotografii reusite. Cel mai greu de surprins sunt probabil emotiile, lumina, atmosfera, sentimentul locului vizitat. Portretele...

Probleme mari pentru concurenții Asia Express. „Am trăit practic câte trei anotimpuri într-o singură zi”

Probleme mari pentru concurenții Asia Express. „Am trăit practic câte trei anotimpuri într-o singură zi”
Galerie Foto Drumul Comorilor se dovedește a fi și cel mai greu drum pe care concurenții au fost nevoiți să meargă în cele 3 sezoane Asia Express. Filipine pare fi o țară a extremelor când vine vorba de condiții meteo....

Un nou tip de turism în Romania: Cel de cazinou

Un nou tip de turism în Romania: Cel de cazinou
Dacă mergi într-un cazinou de lux din marile orașe ale tarii o să auzi tot mai rar vorbindu-se limba română. Asta deoarece în ultima perioadă s-a dezvoltat tot mai mult un nou tip de turism: cel de...

Oscar de la Renta și-a prezentat colecția toamnă-iarnă 2020 la Biblioteca Publică din New York

Oscar de la Renta și-a prezentat colecția toamnă-iarnă 2020 la Biblioteca Publică din New York
Casa de modă Oscar de la Renta şi-a prezentat colecţia toamnă-iarnă 2020 într-o defilare găzduită de Bibliotecă Publică din New York, pe acordurile coloanei sonore a filmului "Fantasia" (1940), de Walt Disney,...
Serviciul de email marketing furnizat de