x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Perle din mare

Perle din mare

de Simona Chiriac    |    20 Ian 2011   •   13:44
Perle din mare

147399-icre-caviar-img-8421.jpgAlmas este cel mai preţios, rar şi ex­clu­si­vist sortiment de caviar. Cutiuţe mi­nuscule din aur de 24 de karate în care se înlănţuiesc sute de bobiţe albe, ca nişte diamante ivite din mare, ce vor fi servite la cele mai elegante recepţii sau în restaurantele cu multe stele Michelin. Un singur kilogram de caviar Almas atinge astronomicul preţ de 25.000 de dolari. Explicaţia este una sim­plă: aceste icre provin de la femelele de sturioni albino beluga a căror vârstă tre­buie să depăşească 80 de ani.

Pentru a te bucura întru totul de aroma şi gustul lor marin (pentru unii gurmanzi a gus­ta câteva „perle” de caviar este ca şi cum ai respira cel mai puternic aer ma­rin) trebuie aşezate în vase preţioase din sidef sau porţelan şi niciodată nu se vor alege cele din metal (caviarul va că­pă­ta un pronunţat gust metalic). Se aşa­­ză pe un pat de gheaţă şi este indicat să nu se mai servească nimic alături de ele, în afară de un pahar cu cea mai bu­­nă şampanie căci, nu întâmplător, ca­­vi­­arul a fost inclus într-un top al celor mai costisitoare delicii, alături de trufele albe italiene.

Doar icrele de sturion pot fi numite cu adevărat caviar, iar Marea Neagră şi Marea Caspică sunt locurile de unde se obţine această delicatesă. Există pa­tru sortimente principale de caviar – Be­­lu­ga (produs de morun), Ossetra (nisetru), Sterlet şi Sevruga (păstrugă). Beluga, cel mai scump, este apreciat pen­tru mărimea bobiţelor şi textura cre­moasă. Culoarea variază de la negru că­tre gri şi chiar alb (femelele de sturion ating maturitatea la vârsta de 20 de ani, atunci când pot fi recoltate şi pri­mele icre, iar cu cât înaintează în vârstă icrele capătă o culoare din ce în ce mai deschisă, devenind cu atât mai rare şi preţioase), iar gustul lor este delicat. Aproape o jumătate din producţia mondială de caviar Beluga este achiziţionată de companiile aviatice pentru a-i delecta pe cei mai exclusivişti pasageri. Ossetra are bobiţele mai mici, de culoare maronie, un înveliş mai rezistent şi un gust din care se poate sesiza o nuanţă de alună de pădure. Sevruga este de culoare gri, cu un gust sărat foarte pronunţat (simţi cu adevărat că este un dar al mării), fiind în acelaşi timp, da­to­ri­tă preţului mai scăzut, sortimentul de caviar cel mai des întâlnit în me­ni­u­rile restaurantelor. Caviarul Sterlet, de culoare aurie, era preferatul ca­pe­te­lor încoronate europene, primind şi ape­lativul de „Imperial”, astăzi însă este extrem de rar din cauza pescuitului în exces al acestei specii de sturioni.

În general, aşa cum diamantele sunt cu atât mai preţioase cu cât au un număr mai mare de karate, la fel şi caviarul este mai scump cu cât are mai multe… zerouri. Ierarhizarea cuprinde un singur zero (icrele au culoarea neagră), două zerouri – gri şi trei ze­rouri – o culoare din ce în ce mai deschisă, până la albul caviarului de Almas. Dacă nu sunt aşezate pe platouri (se pot servi presărate nu doar deasupra unor felii de pâine prăjită, dar şi peste sfere de brânză mozza­rella marinată în ulei şi ierburi aromate sau feliuţe de somon afumat cu piper şi condimente), pot fi folosite pentru obţinerea unor creme ce promit o lungă, lungă tinereţe şi tratamente Spa pe gustul celebrităţilor.

×
Subiecte în articol: culinar jurnalul de duminică