x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Perseverenta - Insista, vei gasi mereu o solutie

Perseverenta - Insista, vei gasi mereu o solutie

de Veronica Bectas    |    18 Feb 2007   •   00:00
Perseverenta - Insista, vei gasi mereu o solutie

Cele mai derutante momente din viata mi s-au parut cele in care a trebuit sa pregatesc ceva cu ocazia unei zile speciale.

Un examen

Cele mai derutante momente din viata mi s-au parut cele in care a trebuit sa pregatesc ceva cu ocazia unei zile speciale.

M i-am facut tot felul de griji atat in privinta sarba-toritilor, cat mai ales a relatiei dintre ce trebuia sa pregatesc si acestia. Acum am un asemenea moment! Parca as da un examen si, la drept vorbind, cred ca asta e. Mi-e frica de mor!!! Trebuie sa capat un ajutor de undeva, altfel n-apuc sa fac ceva! Mda! Telefonul! Il insfac si imi arunc privirile pe lista de "ai casei", dar nu de la inceput asa... in ordinea alfabetica, ci la sfarsit, la... Tanta! Parca in transa am format numarul si-mi raspunde zana mea cea buna. Dupa introducerea de rigoare si expunerea amanuntita a situatiei delicate in care ma aflam, zana imi testeaza mintea, ma ia pe departe sa afle la ce m-am gandit si ii cad in plasa.

UN MENIU. M-am gandit la un crap mare, da’ mare rau, pus la cuptor. Sa-l pun pe masa asa... cu tava cu tot, sa inunde narile cu miresmele de Dunare si ale foilor de laur, sa straluceasca masa de auriul pielii, sa inveseleasca gurile cu zeama lamailor, sa se lege cu boabele margaritarelor de orez ca-ntr-un descantec de tiganca facatoare de dragoste. Sa bei la el un vin alb, un pic acriu, da’ tare. Sa simti ca poti lua iar viata de la capat. La un cratitoi, abia scos din cuptor, ce imprastie mirosuri de ospat olimpian, cu ardei, cepe, foi de vita, foi de varza, teline, rosii, gulii si radacini de pastarnac, toate umplute cu carne tocata, in sos de rosii, in care s-au contopit cimbru, piper, usturoi si sare pe gust. Puse in farfurii, pe alese, dupa pofta inimii si unse din belsug cu smantana alba si groasa, numai ca sa stinga fierbinteala si sa sporeasca inghititul. La niste racituri din vinete umplute cu solzisori de ceapa, varza, morcov, ardei gras, telina, rosii, mult piper, usturoi si verdeata. La care merge tuica a galbena, cu basicute. M-am gandit la pui umpluti, la fripturi la gratar. M-am gandit la... dar la cate nu m-am gandit!

Tort de ciocolata

  • INGREDIENTE: - pentru blat: cinci linguri de faina; opt linguri de zahar pudra; opt oua; trei linguri de cacao; trei linguri de rom; - pentru crema: 100 g ciocolata menaj; 300 g zahar pudra; 250 g unt; trei oua; 100 g stafide, fructe uscate etc.
  • PREPARARE: se face un blat cu cacao, tip pandispan si se coace 45 de minute. Dupa ce s-a racit se taie in trei foi, ce se stropesc cu rom. Intr-un vas, pus in bain-marie se freaca ouale cu sase linguri de zahar si, cand creste mult in volum, se adauga ciocolata rasa, frecand pana se leaga crema. Se da la rece. Untul si restul de zahar se freaca, si apoi se amesteca, putin cate putin, in crema de ciocolata. O treime din crema se pastreaza pentru ornare, iar cu restul, amestecat cu stafidele si cu fructele uscate, se umplu foile de blat. Ornezi dupa imaginatie.
  • TORTUL. Tanta ma lasa in bobii mei, asteptand cumintica, harcanind, din cand in cand, ca sa-mi dea de stire ca inca mai e la telefon. Dupa ce-am desertat sacul, Tanta imi zice: "Da’... nu e mai bine sa faci un tort?!". Si... fleosc! Cu un singur bobarnac am cazut brusc in realitate. Nu-mi venea sa cred: cum de nu ma gandisem la asta?! Tanto, pupa-ti-as fruntea ta de taranca desteapta si mainile de magician, ma scosesi din disperare, scurt din glezna, cum zice o prietena de-a mea!! Cu alte cuvinte, bateam campii ca o... drosophila melanogaster (musca betiva) dupa o gura de vin! Am pupat-o pe Tanta si am trecut la actiunea tort. E, acum constat ca am intrat in alt necaz: ce fel de tort trebuie sa fac?

    Trebuie sa leg tortul de cei ce trebuie sa-l manance. Sa le placa. Bunica zicea ca trebuie sa ma folosesc de ceva. Pun repede pe masa cam ce mi-ar fi de folos pentru a face un tort. Si... pe un scaun, am gasit! Iau Jurnalul..., intorc o fila si pun deoparte faina, cinci linguri, mai dau o fila, opt oua, a treia, trei linguri de cacao, a patra, opt linguri de zahar pudra, a cincea, trei linguri de rom. Si, uite asa, am facut blatul si l-am pus la copt. Da, dar ce ma fac cu restul, cu... crema! Din care sa fac? Oare i-o placea lui...? Dar lui...? I-o face bine lui...? Si tot dau filele in nehotarare. Nu, acum eu stabilesc! O sa le placa la toti! Macar un pic... Nu cred ca... un tort cu ciocolata va face rau cuiva... daca ar gusta putin,... chiar daca ar avea diabet... Cu ciocolataaaaa!! Si, cu... La multi aaaani!!!
    ×
    Subiecte în articol: bucataria de week-end linguri