x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Peste cu inima buna

Peste cu inima buna

de Cristina Andreea Catana    |    26 Oct 2005   •   00:00
Peste cu inima buna

Dorada este un peste care a incitat mintile bucatarilor de-a lungul secolelor. Mai ales ca este asimilat spatiului mediteranean, bogat in legume, condimente si fructe exotice, toate atat de potrivite cu acest peste. In Romania insa, aceasta specie este cunoscuta doar de cativa ani, apogeul fiind atins in prezent, cand majoritatea marilor magazine ofera spre vanzare o mare varietate de peste.

CRESTERE. Tara unde dorada este foarte cunoscut si apreciat este Israelul. De la un bucatar venit de pe acele meleaguri la noi in tara am aflat de existenta lui. Joseph Hadad ne-a incantat cu minunata reteta de "Dorada cu sos de masline negre".

"Dorada este un peste de crescatorie. In largul marii sunt ingradite spatii imense, unde pestii cresc, se dezvolta si se inmultesc. De aceea, este un peste de crescatorie foarte bun, pentru ca e crescut in mediul lui natural." Hadad lauda in continuare dorada originar din Israel: "Diferenta dintre acest peste crescut in Israel si cel adus din alte tari este foarte mare. Cel din Israel este mult mai carnos".

Cand a venit vorba de calitatile acestui peste, cuvintele lui au capatat dintr-o data o aura de mister. Parca dorada ar avea cea mai buna carne din lume. Parea un vanzator care incerca sa ma convinga de calitatile produsului pe care il avea expus. Nu am avut timp sa verific daca tot ceea ce spunea era atat de extraordinar, dar una dintre conditiile de baza ale unui preparat a indeplinit-o: gustul. Nici nu mai conta restul. Dar am notat pentru dumneavoastra reteta, pentru ca acasa sa va convingeti daca intr-adevar dorada este cel mai bun peste din lume.

CALITATI. Denumit stiintific "sparus aurat", dorada e un peste aratos. Acest aspect este important daca vreti sa pregatiti o masa cu preparate din peste, pentru niste invitati speciali sau doar simandicosi. Carnea este bogata in proteine, moale si are un gust cu totul aparte. Nu ii lipsesc nici vitaminele, de care Joseph Hadad nu uita sa mentioneze niciodata. Este important ca mancarea sa fie sanatoasa. Nu trebuie sa va sperie gandul ca ar putea fi greu de preparat. Dimpotriva, nu este un peste pretentios. Ciorba, la gratar, la cuptor sau gatit cu legume. Acestea sunt doar cateva dintre optiunile pe care le aveti pentru a pregati acest peste. Nici pretul nu este foarte piperat. Daca in urma cu cateva luni ajungea la 40 de lei noi kilogramul, astazi a scazut la jumatate. Intr-un kilogram de dorada intra cam 3-4 pesti, ceea ce inseamna ca pentru patru persoane aveti nevoie de aproximativ un kilogram si jumatate.

SPECIAL. Nu puteam sa va prezentam o reteta care sa nu aiba ceva special. Inima acestui peste nu cantareste mai mult de 2-3 grame. Asta nu inseamna ca nu poate fi gatita. Contine cateva sute de vitamine, minerale, proteine care ne ajuta organismul sa lupte mai bine cu toate virusurile. Reteta dupa care se prepara este urmatoarea: se spala inimioarele cu apa rece, se soteaza cu un pic de ulei de masline si suc de lamaie, dupa care se mananca.

RETETA. Sa revenim acum la reteta despre care v-am spus la inceput: Dorada cu sos de masline negre. Reteta pe care o prezentam mai jos este pentru o singura persoana. Ingredientele sunt: o bucata peste dorada, sapte masline negre fara samburi, o jumatate lingurita cu pasta de busuioc (de preferat proaspat), doua linguri cu ulei de masline, sare, piper negru zdrobit, un sfert de rosie descojita, aproximativ opt migdale descojite. Cand aveti toate acestea, curatati si taiati fileuri pestele, apoi puneti si putina sare. Intr-o tigaie de teflon incalziti doua linguri cu ulei de masline si sotati pestele pe ambele parti, aproximativ un minut. Cand este gata, puneti-l in cuptorul incins la 180 grade C. Intr-un bol, puneti maslinele taiate marunt, busuiocul, trei linguri cu ulei de masline, sarea si piperul negru. Adaugati rosiile taiate cubulete. Apoi, prajiti migdalele si puneti-le in bol. Puneti pestele pe farfurie si decorati-l cu sos. Joseph Hadad va recomanda sa serviti acest fel de mancare fierbinte cu legume pe pat de dovlecel si vinete la gratar sau cu spanac. Chiar daca acest preparat imbina mai multe gusturi, rezultatul este exotic si plin de rafinament. Va veti convinge pe deplin. Va dorim spor la treaba si pofta buna!

"Dorada este un peste care are «o inimioara». Aceasta nu cantareste mai mult de doua-trei grame, dar se poate gati. Si nu degeaba. Contine cateva sute de vitamine, minerale, proteine, care ne ajuta organismul" - Joseph Hadad, executive-chef

MASLINUL
Anumite civilizatii considerau maslinul ca fiind sacru si nemuritor; crengile de maslin simbolizau pacea; fructele erau alimente indispensabile; iar uleiul semnifica puritate, prosperitate si era folosit in ritualuri religioase.

BUSUIOC
Poate fi utilizat si in medicina. Sunt cunoscute efectele lui in tratarea starilor de nervozitate de intensitate medie si a durerilor reumatice. Ceaiul din frunze uscate de busuioc este indicat pentru inlaturarea durerilor de cap cauzate de probleme psihice.

RETETE GEMENE

DORADA CU PORTOCALA

Ingrediente: o bucata dorada de 1.200 g, o cutie de 500 g cu ciuperci de Paris, o portocala, o jumatate de lamaie, doua cepe, o jumatate de pahar cu vermut alb, 3 linguri cu ulei, sare, piper.

Preparare: Se spala dorada si se sterge. Se unge cu ulei pe toate partile. Se sareaza si se pipereaza. Se curata si se toaca cepele. Se spala bine portocala sub un jet de apa calda. Se taie in rondele fara a o curata de coaja. Se toarna doua linguri cu ulei in tava. Se adauga cepele. Se pune pestele deasupra. Se lasa in cuptorul cald 30 de minute. Dupa 10 minute se toarna vermutul peste peste. Se scurg ciupercile si te taie in lamele. Se stropesc cu zeama jumatatii de lamaie. Ciupercile se pun in jurul pestelui cu 10 minute inainte de a fi gata. Pentru a se servi, se asaza rondelele de portocala intr-o parte a platoului, ciupercile de cealalta parte, iar pestele la mijloc, asezat oblic.

DORADA IN PAPIOTE

Ingrediente: 200 g morcov, 200 g dovlecei, o lamaie, sare, piper, 30 g unt, 12 boabe coriandru, 4 fileuri de dorada roze.

Preparare: Se taie patru foi de hartie sulfurizata, suficient de mari pentru a acoperi fileurile si garnitura lor. Se incalzeste cuptorul. Se curata morcovii si se taie julien. Se fierb doua minute in apa clocotita. Se rad dovleceii fara sa se curete de coaja. Se adauga si ei in apa peste morcovi. Se lasa doua minute sa fiarba si se scurg. Pe foaia de hartie se pun legumele si fileul de dorada. Se pesara boabe de coriandru putin sfaramate, sare si piper. Se pune si o aluna de unt si se stropeste cu zeama de lamaie. Se inchid papiotele, se pun in tava si se lasa 10 minute in cuptorul cald.
×
Subiecte în articol: ulei măsline reteta dorada