x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Peştele, pe masa de Sfăntul Nicolae

Peştele, pe masa de Sfăntul Nicolae

de Maria Belu    |    06 Dec 2007   •   00:00

In perioadele de post, in zilele cu dezlegare, peştele este unul dintre cele mai cumpărate alimente. Pentru bucureşteni, prin tradiţie, locul de unde pot cumpăra "cel mai bun şi cel mai ieftin peşte" este hala de la Piaţa Obor.

In perioadele de post, in zilele cu dezlegare, peştele este unul dintre cele mai cumpărate alimente. Pentru bucureşteni, prin tradiţie, locul de unde pot cumpăra "cel mai bun şi cel mai ieftin peşte" este hala de la Piaţa Obor.

Â

Vănzări scăzute

Â

Acolo mergeau şi părinţii, şi bunicii noştri, ştiind că vor găsi intotdeauna un peşte proaspăt, numai bun de aruncat in tigaie. Existănd de peste trei secole in peisajul bucureştean, un adevărat simbol al Capitalei, Oborul este acum in plină transformare. In zona agroalimentară se va construi un nou mall (căt era el de necesar, asta este deja o altă problemă). Hala de peşte, singură, incă este funcţională, insă o bună parte dintre clienţii săi fideli nu ştiu asta, aşa că deverul e mai scăzut decăt in alţi ani. Cel puţin asta ne-o spun şi vănzătorii din hală, cu care am stat de vorbă. Ilie Cristache ("nea Ilie", cum il ştiu clienţii mai vechi) ne confirmă că romănii preferă peştele mai ieftin - de obicei caras, crap, novac - , de preferinţă proaspăt. Bătrănii cu pensii mici se mulţumesc şi cu un macrou congelat, numai să miroasă casa a peşte fript! Oamenii de condiţie medie şi peste medie - dacă n-au invăţat deja drumul la supermarket - se avăntă să cumpere şi o ştiucă, un şalău sau chiar un peşte de import. Dorada şi somonul sunt bineinţeles printre cei mai apreciaţi peşti "străini de apele noastre" care ajung in oala romănilor cu dare de mănă. Răzvan Mărăcineanu, de asemenea vănzător, ne-a spus că in toată hala de peşte se vănd, in zilele cu dever (in preajma celor cu dezlegare) cam 5-6 tone de peşte. Pare mult, dar nu e nici pe departe vănzarea din anii trecuţi!

Â

Reguli de urmat la cumpărarea peştelui

Â

Fie că vă hotărăţi să vă procuraţi peştele din hala pieţii Obor, de la Matache sau de la raionul specializat al unui supermarket, este bine să cunoaşteţi răspunsul la intrebarea: "Cum se cumpără peştele?".

Fără indoială, cel mai gustos peşte este cel pe care il mănănci imediat ce a fost pescuit. Mai greu insă dacă nu eşti pescar. Deşi, de la o vreme, aproape că nu există pescărie fără bazin cu peşte viu. Deci, se poate şi... pescuit la magazin.

Dacă totuşi nu poţi să-l cumperi abia scos din apă, sunt căteva reguli (simple) de urmat.

1. Cercetaţi intotdeauna urechile (branhiile)! Dacă sunt roşii, atunci peştele e proaspăt. Cănd sunt albe, e semn sigur că peştele e vechi.

2. Peştele vă poate face semn şi… cu ochiul (!) dacă e proaspăt sau nu. Mai precis, dacă are ochiul bombat şi strălucitor, atunci nu trebuie să aveţi nici o temere, peştele e proaspăt. Insă dacă ochiul este infundat, turtit şi şi-a şierdut strălucirea e mai bine să căutaţi o altă tarabă, cu siguranţă a fost pescuit de multă vreme.

3. Un alt semn este mirosul. Este ştiută vorba: "Peştele de la cap se-mpute". Dar nu e nevoie să vă mute nasul din loc! Cănd incepe să se descompună are un miros mai greu, care este sesizabil la branhii, la gură, pe burtă şi sub inotătoare.

4. Dacă nu vreţi să fiţi ironizat pentru că apropiaţi peştele de nas, puteţi incerca o altă probă: străngeţi intre două degete peştele in zona de sub coaste. Dacă este moale, atunci peştele e vechi. La fel dacă are burta moale.

5. Cănd ridicaţi un peşte ţinăndu-l de inotătoarea dorsală observaţi dacă el rămăne drept sau devine mlădios şi se indoaie. Este proaspăt numai dacă stă drept!

6. O ultimă probă, numai pentru peştele cu solzi! Băgaţi unghia sub un solz. Dacă se ridică uşor, peştele e proaspăt. Dacă stă lipit de trup, atunci este vechi.

Â

Reţete cu peşte

Â

Dacă tot am stat o oră in hală, am intrat in vorbă şi cu gospodinele. De la dnele Maria Anton (52 ani, casnică) şi Marilena Rotaru (44 ani, economistă) am şi luat căteva reţete, notate repede pe un colţ de tarabă. Bineinţeles, cea mai apreciată dintre măncărurile cu peşte rămăne saramura, dar nici peştele prăjit, in aspic sau plachia nu sunt de lăsat deoparte. Ca să nu mai vorbim de borşul din cap de crap, pe căt de ieftin, pe atăt de gustos!

Â

Borş din cap de crap

Â

Ingrediente: un kg de cap de crap, 200 g ceapă, 100 g morcovi, 100 g albitură, 500 g de roşii, 50 ml ulei, 25 g bulion, 750 ml borş, două linguri de orez, pătrunjel, leuştean, sare.

Preparare: Ceapa, prazul, ardeiul, morcovii, albitura se spală, se toacă mărunt şi se pun la fiert intr-un litru şi jumătate de apă rece cu sare. Orezul se alege, se spală şi se adaugă şi el in apa care fierbe. Cănd legumele sunt pe jumătate fierte, se adaugă capetele de crap (după ce acestea au fost curăţate, spălate şi li s-a scos osul amar). Roşiile se spală, se dau pe răzătoare sau prin maşina de tocat după ce li s-au eliminat pieliţele. Se adaugă zeama in care fierb celelalte ingrediente. Borşul se dă separat in clocot, impreună cu leuşteanul. Se lasă la fiert un sfert de oră. Se toarnă borşul fiert peste zeama din cealaltă oală. Se adaugă pătrunjelul tocat.

Â

Saramură de peşte

Â

Ingrediente: un peşte de un kg, o căpăţănă de usturoi, doi ardei iuţi, doi ardei capia, trei roşii, sare grunjoasă.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se dă cu puţină sare in interior, dacă are solzi aceştia nu se curăţă. Pe foc se pune o tablă pe care se presară sare grunjoasă, se lasă să se incingă, după care se pune peştele intreg. După ce peştele s-a fript pe ambele părţi, se curăţă tabla de sare şi se pun la copt roşiile şi ardeiul capia pănă cănd capătă o culoare maronie. Cănd sunt gata se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe. Separat, se pune un vas cu apă pe foc şi cănd aceasta este calduţă se pune ardeiul iute tocat şi usturoiul pisat, acestea nu trebuie fierte. Peştele fript se curăţă de piele şi aceasta cu sarea pe ea se pune in vasul cu apă caldă, usturoi şi ardei iute timp de cinci minute, după care pieliţa se aruncă. In acelaşi vas se adaugă roşiile şi ardeii copţi. Peştele se aşază intr-un vas, deasupra lui se toarnă zeama cu legume şi verdeaţă din belşug.

×
Subiecte în articol: peste cănd gastronomie peştele proaspăt