x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Peştele, pe masa de Sfăntul Nicolae

0
Autor: Maria Belu 06 Dec 2017 - 12:42
Peştele, pe masa de Sfăntul Nicolae Karina Knapek/Intact Images

In perioadele de post, in zilele cu dezlegare, peştele este unul dintre cele mai cumpărate alimente. Pentru bucureşteni, prin tradiţie, locul de unde pot cumpăra "cel mai bun şi cel mai ieftin peşte" este hala de la Piaţa Obor.

Reguli de urmat la cumpărarea peştelui

Fie că vă hotărăţi să vă procuraţi peştele din hala pieţii Obor, de la Matache sau de la raionul specializat al unui supermarket, este bine să cunoaşteţi răspunsul la intrebarea: "Cum se cumpără peştele?".

Fără indoială, cel mai gustos peşte este cel pe care il mănănci imediat ce a fost pescuit. Mai greu insă dacă nu eşti pescar. Deşi, de la o vreme, aproape că nu există pescărie fără bazin cu peşte viu. Deci, se poate şi... pescuit la magazin.

Dacă totuşi nu poţi să-l cumperi abia scos din apă, sunt căteva reguli (simple) de urmat.

1. Cercetaţi intotdeauna urechile (branhiile)! Dacă sunt roşii, atunci peştele e proaspăt. Cănd sunt albe, e semn sigur că peştele e vechi.

2. Peştele vă poate face semn şi "cu ochiul" (!) dacă e proaspăt sau nu. Mai precis, dacă are ochiul bombat şi strălucitor, atunci nu trebuie să aveţi nici o temere, peştele e proaspăt. Insă dacă ochiul este infundat, turtit şi şi-a şierdut strălucirea e mai bine să căutaţi o altă tarabă, cu siguranţă a fost pescuit de multă vreme.

3. Un alt semn este mirosul. Este ştiută vorba: "Peştele de la cap se-mpute". Dar nu e nevoie să vă mute nasul din loc! Cănd incepe să se descompună are un miros mai greu, care este sesizabil la branhii, la gură, pe burtă şi sub inotătoare.

4. Dacă nu vreţi să fiţi ironizat pentru că apropiaţi peştele de nas, puteţi incerca o altă probă: străngeţi intre două degete peştele in zona de sub coaste. Dacă este moale, atunci peştele e vechi. La fel dacă are burta moale.

5. Cănd ridicaţi un peşte ţinăndu-l de inotătoarea dorsală observaţi dacă el rămăne drept sau devine mlădios şi se indoaie. Este proaspăt numai dacă stă drept!

6. O ultimă probă, numai pentru peştele cu solzi! Băgaţi unghia sub un solz. Dacă se ridică uşor, peştele e proaspăt. Dacă stă lipit de trup, atunci este vechi.

Reţete cu peşte

Dacă tot am stat o oră in hală, am intrat in vorbă şi cu gospodinele. De la dnele Maria Anton (52 ani, casnică) şi Marilena Rotaru (44 ani, economistă) am şi luat căteva reţete, notate repede pe un colţ de tarabă. Bineinţeles, cea mai apreciată dintre măncărurile cu peşte rămăne saramura, dar nici peştele prăjit, in aspic sau plachia nu sunt de lăsat deoparte. Ca să nu mai vorbim de borşul din cap de crap, pe căt de ieftin, pe atăt de gustos!

Borş din cap de crap

Ingrediente: un kg de cap de crap, 200 g ceapă, 100 g morcovi, 100 g albitură, 500 g de roşii, 50 ml ulei, 25 g bulion, 750 ml borş, două linguri de orez, pătrunjel, leuştean, sare.

Preparare: Ceapa, prazul, ardeiul, morcovii, albitura se spală, se toacă mărunt şi se pun la fiert intr-un litru şi jumătate de apă rece cu sare. Orezul se alege, se spală şi se adaugă şi el in apa care fierbe. Cănd legumele sunt pe jumătate fierte, se adaugă capetele de crap (după ce acestea au fost curăţate, spălate şi li s-a scos osul amar). Roşiile se spală, se dau pe răzătoare sau prin maşina de tocat după ce li s-au eliminat pieliţele. Se adaugă zeama in care fierb celelalte ingrediente. Borşul se dă separat in clocot, impreună cu leuşteanul. Se lasă la fiert un sfert de oră. Se toarnă borşul fiert peste zeama din cealaltă oală. Se adaugă pătrunjelul tocat.

Saramură de peşte

Ingrediente: un peşte de un kg, o căpăţănă de usturoi, doi ardei iuţi, doi ardei capia, trei roşii, sare grunjoasă.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se dă cu puţină sare in interior, dacă are solzi aceştia nu se curăţă. Pe foc se pune o tablă pe care se presară sare grunjoasă, se lasă să se incingă, după care se pune peştele intreg. După ce peştele s-a fript pe ambele părţi, se curăţă tabla de sare şi se pun la copt roşiile şi ardeiul capia pănă cănd capătă o culoare maronie. Cănd sunt gata se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe. Separat, se pune un vas cu apă pe foc şi cănd aceasta este calduţă se pune ardeiul iute tocat şi usturoiul pisat, acestea nu trebuie fierte. Peştele fript se curăţă de piele şi aceasta cu sarea pe ea se pune in vasul cu apă caldă, usturoi şi ardei iute timp de cinci minute, după care pieliţa se aruncă. In acelaşi vas se adaugă roşiile şi ardeii copţi. Peştele se aşază intr-un vas, deasupra lui se toarnă zeama cu legume şi verdeaţă din belşug.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei: Plăcinţele cu şuncă, brânză şi spanac

Rețeta zilei: Plăcinţele cu şuncă, brânză şi spanac
Ingrediente 1 foaie de aluat foitaj, decongelat 6 felii de şuncă presată 190 g brânză ricotta 50 g brânză mozzarella 2 linguri lapte 1 praf de nucşoară sare, după gust piper, după gust 1 lingură...

VIDEO. Competiţie de genul "Hunger Games" între utilizatorii Tinder pentru o întâlnire

VIDEO. Competiţie de genul "Hunger Games" între utilizatorii Tinder pentru o întâlnire
Bun venit în timpurile moderne şi priveşte spre modul în care oamenii interacţionează. Toate aplicaţiile pentru întâlniri oferite de tehnologie au condus la un adevărat proces prin care elimini şi selectezi...

Harry si Meghan, in vizita la George si Amal Clooney!

Harry si Meghan, in vizita la George si Amal Clooney!
Ducele si ducesa de Sussex, Harry si Meghan, au petrecut sfarsitul de saptamana in Italia, pe malul lacului Como, informeaza US Weekly.    Cei doi tineri au fost oaspetii actorului american George Clooney...

Reţeta zilei: Salată de vinete cu iaurt

Reţeta zilei: Salată de vinete cu iaurt
Ingrediente: 2 vinete mari, 250 gr iaurt grecesc, 1-2 lingurițe maioneză cu usturoi, 3 linguri suc de lămâie, 1 linguriță sare afumată, 2 linguri ulei. Mod de preparare: Vinetele se taie în două pe...

Staţiuni balneare - Tratamente speciale la Eforie Nord

Staţiuni balneare - Tratamente speciale la Eforie Nord
Una dintre cele mai mari baze de tratament balnear şi SPA de pe litoralul românesc este la Eforie Nord, la hotelul Europa. Aici se pot face tratamente de relaxare, wellness, balneo, precum şi tratamente speciale cu li...

Inamicii memoriei, de ce ne plângem că uităm lucruri esențiale

Inamicii memoriei, de ce ne plângem că uităm lucruri esențiale
Uităm dacă am scos fierul de călcat din priză, uităm unde ne-am lăsat cheile de la mașină, uităm ce am mâncat cu o zi înainte sau uităm o programare la medic. Cu toții pățim astfel de lucruri, dar pentru...

Două zile de foc la Săpânţa, în cinstea tradiţiei

Două zile de foc la Săpânţa, în cinstea tradiţiei
Deja celebru, evenimentul „Reuniunea satelor", din cadrul proiectului cultural "Satele Unite ale României", a strâns, în acest weekend, în comuna Săpânţa din Maramureş, peste 2.000 de participanţi. Iubitorii...

Horoscop septembrie 2018: Berbecii ar putea primi o mostenire

Horoscop septembrie 2018: Berbecii ar putea primi o mostenire
Aproape toata luna, Soarele se va afla in casa a 6-a,  a muncii si sanatatii. Ceea ce inseamna ca in septembrie principalele evenimente vor fi legate de cele doua domenii. Indiferent de ceea ce se intampla la locul...

Balneoterapie la Slănic Moldova (VIDEO și galerie FOTO) Aici a venit la cure de ape minerale și băi și scriitorul Ion Creangă

Balneoterapie la Slănic Moldova (VIDEO și galerie FOTO) Aici a venit la cure de ape minerale și băi și scriitorul Ion Creangă
Vacanțele dublate de o sesiune de balneoterapie par să fie rezervate vârstelor mari. Stațiunile balneare au ca turiști un procent destul de mare de pensionari, care beneficiază de virtuțile terapeutice specifice...

Rețeta zilei: Gulii umplute

Rețeta zilei: Gulii umplute
Ingrediente: 10 gulii, 100 g orez, o ceapă, 2 linguri de ulei, 4 linguri de bullion, o linguriţă de pesmet sau de griş, o legătura de mărar, sare, piper Mod de preparare: Guliile se curăţă de coajă...

Octavian Strunilă dezvăluie ce l-a surprins la Madagascar: ”La noi, acest lucru a cam dispărut.”

Octavian Strunilă dezvăluie ce l-a surprins la Madagascar:  ”La noi, acest lucru a cam dispărut.”
Exotica insulă Madagascar le rezervă surprize concurenților din "Ultimul Trib" și nu doar cele legate de jocuri, așa cum s-ar aștepta. Nici pentru Octavian Strunilă, prezentatorul show-ului, lucrurile nu sunt...

Daniela Crudu a descoperit un nou tip de machiaj în Madagascar

Daniela Crudu a descoperit un nou tip de machiaj în Madagascar
Chiar dacã a venit de acasã cu un bagaj-record de peste 30 de kilograme, din care cea mai mare parte a fost ocupatã de cosmetice, Daniela Crudu s-a lãsat imediat captivatã de moda localã. Mai exact, concurenta...

Festivalului gastronomic 'Hai la masă!'

Festivalului gastronomic 'Hai la masă!'
Mâncăruri preparate după reţete vechi, redescoperite şi reinterpretate de câţiva bucătari iscusiţi, vor putea fi degustate în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului gastronomic "Hai la masă!", ce va...

Eveniment dedicat artelor vizuale la Vama Veche

Eveniment dedicat artelor vizuale la Vama Veche
Cei mai apreciaţi fotografi şi oameni de film din Grecia, Cehia, SUA, Elveţia, Norvegia şi România vor participa în perioada 19 - 26 august la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale...

Călătorie virtuală în timpul Primului Război Mondial, la Festivalul Transylvania History Days

Călătorie virtuală în timpul Primului Război Mondial, la Festivalul Transylvania History Days
Un festival de reconstrucţie istorică care are ca temă Primul Război Mondial va avea loc în acest final de săptămână la Cluj, în Parcul Central.  Ediția din acest an a festivalului marchează şi o pre...
Serviciul de email marketing furnizat de