x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Picanterii cu ardei iuţi

Picanterii cu ardei iuţi

de Marilena Stanescu    |    22 Sep 2007   •   00:00
Picanterii cu ardei iuţi

Am putea spune că ştim rostul fiecărui condiment in bucătărie. Dar oare cunoaştem originile fiecăruia in parte? Istoria ne arată care sunt cele mai "picante" descoperiri şi prin ce se deosebeşte ardeiul iute de celelalte ingrediente.

Condimentele au fost apreciate in istoria omenirii incă de la inceputurile ei. Oamenii, in necunoştiintă de cauză, inveleau carnea in frunzele tufişurilor, descoperind din greşeală că accentuau gustul măncării. Dacă la inceput condimentarea era folosită pentru a masca anumite mirosuri neplăcute, astăzi, ea se foloseşte pentru a oferi un plus de aromă şi savoare preparatelor. Un condiment care se remarcă prin gustul uşor inţepător şi care este folosit in diferite preparate este ardeiul iute.


VARIETĂŢI CULINARE. Originar din America Centrală şi de Sud, ardeiul iute a fost răspăndit in lume de marinarii spanioli şi portughezi, fiind intălnit astăzi sub diferite denumiri. In multe limbi europene şi orientale, numele ardeiului iute (chile) derivă din denumirea piperului negru. De exemplu, termenul arab "fulful", care insemna la inceput doar piper, este utilizat astăzi pentru a numi atăt piperul, căt şi ardeiul iute, ceea ce repezintă o sursă nesfărşită de incurcături culinare. In Japonia, ardeiul iute - "togarashi" - nu este folosit aproape deloc in timpul gătirii măncărurilor, dar este adus la masă, alături de sare şi piper, pentru a fi adăugat in sosuri sau paste. Originea cuvăntului "paprika" provine de la cuvăntul maghiar (sau sărb, după unele surse) "papos", fiind asemănat multă vreme cu piperul negru datorită efectelor sale asemănătoare.


GUST IN MĂNCARE. Multe ţări europene nu utilizează ardeii iuţi in prepararea măncărurilor tradiţionale. Insă in zona mediteraneană şi in Polonia aceştia sunt foarte populari. Un exemplu in acest sens este considerat "pipirinni", o varietate portugheză de ardei, comercializată aproape exclusiv sub formă de murături. Căteva tehnici de gătit, cum ar fi metoda chinezească de a prăji ardeii in grăsime fierbinte pănă devin maronii, pot fi utilizate doar in cazul ardeilor uscaţi. Uleiul fierbinte absoarbe rapid iuţeala, fapt pentru care măncarea poate prinde un gust neechilibrat, fiind o variaţie intre gusturile dulci şi acre. Â


Condimente

Se spune că navigatorul portughez Vasco da Gama a pornit in lumea largă nu pentru a descoperi Lumea Nouă, ci pentru a le relata investitorilor despre noile condimente. Prima lui frază, cănd a ajuns in India: "Căutăm creştini şi condimente", este semnificativă in acest caz. Deşi nu a descoperit India, aşa cum se aştepta, acesta a adus cu el alte condimente cu care suntem obişnuiţi in zilele noastre, in special ardeiul roşu.


Salată de ardei

Ingrediente: 1/2 kg ardei iuţi, un kg ardei graşi, un kg gogoşari, un kg ardei capia, 3 kg ceapă, 2 l de oţet, un kg zahăr, sare după gust.
Preparare: Se spală bine toate ingredientele, se curăţă de seminţe şi se taie fideluţe. Se pun intr-un vas incăpător şi se amestecă. Se dizolvă zahărul şi sarea in oţet şi se toarnă peste zarzavatul tăiat. Se pun la borcan şi se acoperă cu oţetul din vas. Se lasă la rece. Se consumă la ciorbe şi măncăruri săţioase.

×
Subiecte în articol: gastronomie ardei